Sunday, February 5, 2012

Keropok Lekor a.k.a Losong

Salam fren.....

Cuti 4 hari.....yeahoooooo.....
Cuti kali ini tiada la resa nak berjalan2 jauh.....mahupon bercuti-cuti malaysia......malahan bercuti-cuti obersea.....

Seluruh jiwa dan raga hanya ingin duduk di rumah..... berbaringan...bermalas-malasan....bertidur-tiduran merehatkan badan.......

Okeh..... tekak sekarang nie bermacam-macam nak makan... nak itulah nak inilah.... tapi yang memusykilkan, semua nak yang tangan sendiri yang wat... terasa yang jual semua tak sedap..... gitu ke???? ish3.... tapi lagi musykil bila tidak la rajin masuk dapur masak utk 3 waktu makan tu...... terok3.

Teringat zaman di matrix dedolu... ada lawatan pengawas sekolah (alkisah saya matrix di skolah sains muar).... dan alkisah jugak, saya pengawas masa tu......
Lawatan ke terengganu dan kelantan... dari muar nak ke ganu tu....kejap betol rasa.....

Alkisah lagi, sewaktu di ganu, singgah di pasar malam... tak tau la pasar malam ape dan di mana.... beli kopok losong dia.... buat cam rupa cacing2 tu..... besar2 gak, 5 singgit.....
Subhanallah....masa tu.... sedaaaaaapnya....lembuuuuuuutnya....begitu nikmatnyaaaaa....... nak patah balik, dah tokleh kan sebab bas dah jalan......
Nak dijadikan cerita.....sampai sekarang...ya sampai sekarang...tidak la saya berjumpa yang begitu nikmaaaaaatnya terasa......

Okeh, berbalik kepada tekak ku yang nak makan macam2 nie.... kopok lekor antara yang menjadi list nak dimakan... nak makan yang ikannya banyaaaaaaaaak...... nak lembuuuuuuut cam dedoluuuuuuu makan kat ganu tu.......

Google punye google..... usaha nie pegi pasar beli ikan segala.....
Cari tepung sagu.... puas pusing keliling..... tak jumpa!!
Emmm.... nekad gak beli sagu biji tu... balik karang akan ku blender engkau...mudah2an hancur la jadi tepung!..... Bila balik, terus la....terrrrrrrrrrr..... umangaih... keras cam batu... tak hancur!!! emmmm.....

Nak wat camne????? belasah aje la tepung kanji a.k.a tepung ubi.....

Maka...bermulalah kisah menyiang, mengasingkan isi ikan dari tulang.....memblend isi ikan....menguli tepung dan ikan.....

Meh tengok2 la gambo2 nie.....

nie version lepas rebus...cengkonon nak sama patern yang cam kat ganu dulu ler....

wat gak yg cam losong ganu tuuuu....

Yang kat atas tu baru rebus kan....
Meh  tengok yang dah goreng.....

setelah digoreng....cicah sos thai maggi

Pastu takkan dah goreng takde air kan...
Meh layan dengan teh strawberry..... 

perghhhh............ meliurkan bukan??? ish3

Ok fren.. let me tell u all....
Kopok saya nie.....tak sama pon dengan yang saya impikan!!! huhuhuuuuuwaaaaaaaaaaaaaaaa......

Kenapa :
  1. Tak pakai tepung sagu...pakai tepung ubi
  2. Rasa hanyir ikan tu masih ada.....ape ntah silap....tekak saya kot!
  3. Yang beli jugak yang sedapppppppppp
Bila tak pakai tepung sagu.... hasilnya agak liot ya (tidak la liot cam ojol)....tidak selembut yang diingini...walau ikan banyak dah...

Kesimpulannya.... toksah la ngengada nak uli sendiri, pegi ler ganu tu beli yang dah siap wat.... beli ikan jek dah 9 hinggit.... tepung lagi... tenaga lagi..... tak balik modal ok...
Kalau jumpa tepung sagu tu ok la jugak agaknya..... ini tepung ubi...emmmmm....sangat2 tidak memuaskan hati.....


Resipi sangat ringkas....

sekilo ikan kembung/selayang
300g tepung sagu
garam
sedikit aji
saya letak sikit (hujung sudu) soda bikabonat


Walau tidak menjadi seperti yang diimpikan..... rasa ikan memang dah power sebab ikan banyak...cuma tepung tu yang spoil.
Tapi, sekurang2nya.... saya dah wat sendiri kopok lekor nie....
Tidak la mengambil masa yang lama sgt2..... sejam setengah dah siap atas meja.....
Agak2 kalau nak wat lagi... wajib guna tepung sagu.

Okeh.... sekian... selamat bercuti....


0 comments: