Entah ape yang dibusykan...malas pula nak menulis...
Takde ape yang menarik...
Nie....wat lagi kuih dua nie....
Demi anak dara saya yang berjamuan kelas.....
Sekolah kebangsaan merangkap sekolah tempat saya mencari rezeki....cikgu kelas dia, punyalah memujuk...nak cictat...nak cistat....
Hambooooiiiii siap extend hari jamuan, kerana saya bagi alasan nak wat lama...
Ish3...Mr Er-my nie...~hah...lelaki????....hahahahahaha....lelaki ler....dia nie tekak omputeh, semua yang ber cheese tu semua dia suka....makaroni cheese....entah hapa2 lagi lah yang ber cheese, semua dia masak dan bawa ke sekolah hihihi......cayok la, muka pun dah cam cheese hehehehe....ampuuuuuuuuuun!!!
Oleh kerana takmo menghampakan harapan, dalam malas tahap gaban ... gentel gak ler kuih cictat tu.....
Sejam setengah, dapat seratus lebih biji kulit tart....
Balik skolah dah 'panat bah' kata orang sabah
Lelap utk 2 jam, pastu punya lah berat badan dan mata nak bukak mata nak wat kuih huuuuuuu.....
Nak wat 2 jenis nie.....satu cictat utk sek keb, satu lagi nak wat kek cokelat lembab utk sek agama...
Sambil bakar kulit....putar telur.....sekali cari punya cari....hadoooooiiiiii tepung dah abes!
Daaaaaaah kena kuar gak kul 10.30mlm gi kedai runcit 24 jam beli tepong....adeh deh deh....
Adik muhd teman sampai kul 1 pagi....pastu dia dah ngantuk, saya suh naik atas tido...
Nie hasil malam tadi sampai kul 2 pagi....demi anak dara ku....
Dapat 127 biji...banyak gak....semua ok, ada satu dua yang pecah masa nak alihkan dari loyang bakar...ok la......Masih mengekalkan filling blueberry utk lukis pat atas cistat....cam exotic gitu heeee....
Okeh...utk sek agama....nie again & again...lagi dan lagi....
Kek cokelat lembab....
Orait...tak dapat nak bebel lama-lama....tapi yang penting, ustazah kakak sampai menjilat jari makan kek nie....camno tak jilat jari..dah topping tu dihasilkan dari susu pekat + koko van houten.....kompom jilat jari sebab meleleh beb.....nyuuuuuum....
Hadoooiiiii dah kul 9.15 pagi....nak menyiapkan kain, kemas sesikit rumah yang dah cam sarang tikus...up sikit jadi cam rumah arnab pon ok la....
Arini nak gi jenjalan kluang....hahaha jenjalan eh, ada meeting guru2 pemulihan bagi beberapa daerah di Johor....pegi jer la yer...melibatkan diri, walau tau hanya memeriahkan majlis...anak2 kena siap awal utk ke sekolah....kena anto cictat ke skul dulu...
Ok...vroooooooooooom kul 12 tgh nanti.....
6 comments:
yana... nak tanya...
1) Ko buat kulit tart tu nampak sekata jer atas dia ko ada pakai cetak lain ker?.. aku pakai tangan tapi x rata.. tu yg ada tebal ada nipis... kang tebal nipis.. senget benget jadinya....
2) yang ko buat brownies dulu2 tu... lepas ko sejukkan dlm peti as ko terbalikkan ke loyang tu?.. abes cream atas dia x lembik ke ek?....
Please help me....
1. Kulit tu aku pakai yang jenis ^^^^ bukan jenis bunga yang cam ko pakai....Lepas tu, ada cara camne nak gentel kulit tu...aku guna cara lambat dengan gentel satu2. Selepas itu potong di bahagian atas dengan menggunakan pisau plastik. Nak belajar dtg umah aku...kita gentel kulit cistat heee
2. Aku pakai loyang yang boleh bukak , spring foam nama dia kalau tak silap. Kena pakai yang itu baru boleh wat choco mousse brownies dan cheese cake sebab bahagian atas lembik....Ada satu jenis lagi loyang yang tolak lapik bawah dari bawah ke atas utk mengeluarkan kek.....
Anything, dtg la umah menuntut heeee
1) Ko pakai cetak yg 4 segi then ada lubang2 pencetak tu eh?....
2) ooo.... lorrr... nampaknya aku kena beli loyang baru ler cengini... ok2.. tq 4 the info..
cetak 4 segi tu ape as???
Aku pakai bulat.
Yang cetak tart tu cetak yang cam tutup ceper la...dia VVVVV
kih kih kih.... susah ek nak cakap dlm word nie melainkan nampak mendanya... abaikan jerlah pasal cetak tart tue... nanti ko amik gambo cara ko buat lagi bagus yana.... baru aku faham....Tadi tghari aku dah beli loyang yg tolak lapik dari bawah tu..... TQ bagi info...
aku nak gentel tepung...tangan mana plak nak amik gambo...as..oh as...
aritu kwn2 cikgu dtg umah belajar wat tart nie....
baru puas ati....dapat praktikal heee
Post a Comment