Tuesday, October 11, 2011

rezeki hari sabtu

Hari sabtu yang lepas, ketika anak perempuanku demam diikuti ibunya yang sudah berbunga2 tekak meragam dan kepala sakit....dan terpaksa ke sekolah melatih budak sukan dan kawat huuuuu

truut truuut (bunyi tipon la kengkononnya)....

"yana, nanti ayah nak datang rumah akak....yana datang taw...akak nak masak ayam kampung....nak masak apa eh?"....

"tapi ayah tak nak lambat2, takut hujan, susah dia nak drive"....

Begitulah bunyinya kak ton bagitau saya yang ayah nak datang. Seronok taw jadi adik nie...saya ada 3 kakak...kakak yang nie memang suke bagi kami makan....kakak yang sana kawan kongsi resipi kuih...kakak yang lagi satu saya kagum akan kesabaran dia. Memegang title ustazah...

okeh....berbalik kepada makan tadi....belom sampai pon umah kak ton, dah selisih kereta dengan ayah. "aik dah balik ke?"....huuuuuuu ayah nie tak menyempat!...saya memang lewat sikit sebab koko abes kul 12. Ayah malas nak driving hujan, tu yang dia awal2 dah gerak....ye la orang dah tua kan..mana lah secekap orang yang masih muda...ish2 ayah haku....walhal dia yang suruh kak ton tipon saya ajak makan.....kan dah tak sempat nak jumpa mak dan ayah. Takpelah, minggu sebelumnya saya dah balik eto5.

pat umah kak ton, ada ayam sup, ada ayam kicap, ayam goreng, ikan tongkol kari...makan gak la, tapi tak galak sebagaimana biasa sebab saya kureng sihat..dengan perut yang berpusing2 angin puting beliung...sabo aje la.....

Masa dalam perjalanan nak ke rumah kak ton, pat tepi jeti tu, ada orang jual ikan, ketam dan udang. Ada rezeki saya membeli ketam nie. Dah koret2 kata orang jawa hehehe...maksudnya dah hujung2 la.....ketam yang besar2 dah abes...tinggallah yang saiz kecik dengan harga rm15 sekilo. Boleh la....saya ok saje...bukan senang nak dapat ketam nie kat pasar kip mart tu lagi dah....kalau ada pun harga tak masuk akal....
Biasanya kami makan free hehehehe.....suami kak ton selalu pasang bento (alat menangkap ketam) dan dia akan panggil kami kalau dia dapat banyak....Maka kami suami isteri memang lajuuuuuuu jek datang umah dia makan heeeeeee.......(untung jadi adik hahahaha)

Bila dah selalu makan ketam yang beso2, banyak dan fresh, sedap plak tu....mr suami kalau pegi seapood dia dah takmo dah order ketam nie....tak berbaloi dengan harga yang mahal dan kureng rasanya...

Duluuuuuuuuu banyak bekalan pat kipmart tu jual ketam nie...sekarang nie dah macam pupus dah...dorang jual pat kedai2 seapood...kalau dulu memang selalu saya masak ketam nie...sekarang nie pun dah macam pupus gak masak pat rumah :)

Jadik, ada rezeki beli ketam nie....murah je taw sekilo seratus gram, kakak tu cuma amik rm16 jek....berbaloi...nah nie, gambo ketamku yang dah siap masak dengan border berlingkar2 hehehehe...(dah takde keja lain agaknya)

Masak resipi seperti biasa iaitu ketam cili bersos.
Nak resipi ke? takyah lah ... korang semua dah pro masak memasak nie....


dulu, saya ada masukkan resipi masa pat blog yang dah delete tu.....gitu gak ler...
tapi bila teringat kawan saya yang masak sambal tumis hangus tu, kesian plak....meh la, nie resipi utk yang buah cempedak luar pagar yek...


Ketam Masak Cili Bersos

Bahan-bahan:
1kg ketam

Bahan A; 
cili kering (semangkuk sedang setelah digunting) ~ rendam air panas, ramas buang bijiknyer : utk mengelakkan sakit ependik yer~
bawang besar ke bawang kecik ke....mengikut citarasa memasing....
bwg putih
2cm halia ~ takmo hamis ketam sebab ketam tak digoreng dulu
Yang pat atas nie blender ya....

2 btg serai ~ supaya sedap heee sila ketukkan dia....

Bahan B: 
2tbsp sos tiram
5 tbsp sos cili
kalau dah biasa...tuang jek la botol sos tu...agak2 la ek....sesuka mengikut citarasa...bukan cam kek nak kena sukat segala....

garam n gula secukup rasa serta kalau nak tambah perasa, sikiiiit jek taw...nanti migrain plak kalau letak banyak2 sebab sos tiram tu dah banyak perasa pat dalam dia.


Cara:
Tumis bahan A hinga naik wangi. Maksud wangi nie ialah lada kering itu telah betul2 masak dan naik minyak, sila jaga tumisan anda, jangan ditinggal kecuali anda betul2 pro....hangus plak nanti (heeee ampuuun....) 

Masukan bhn B.
Kacau rata.
Masukkan ketam....masukkan air mengikut kesesuaian berapa banyak kuah sambal yang kita hendak....dan utk mengelakkan hangus sementara nak tunggu ketam itu masak....(pandai2lah adjust ya, belajar melalui pengalaman)

Sambil2 tu adjust2 la rasa kemasinan, kemanisan dan kesedapan ketam anda....

SEDIA DI HIDANGKAN..~ selamat mencuba~

Untung taw masak sendiri nie...banyak dan terjamin kesedapannya....boleh berkain pelikat ketika makan dan boleh bawak lesung utk memecahkan penyepit ketam tu heeee......makan juga takyahlah nak kontrol2 kena tudung ke ape ke.....oleh itu jom masak sendiri....:)



0 comments: