Monday, April 30, 2012

Alkisah perjalanan ini....

Salam....

Lama dah tak berblog.....

Banyak cerita, banyak kisah.... banyak tragedi.... biarlah kemas dalam memori...

Kata orang, luka yang sembuh pasti ada lukanya... dan luka yang dalam pasti berparut....
Jangan sampai parut itu berdarah kembali, kerna pasti sukar untuk sembuh....

Emmmm... emo pulak pagi2 yang dah tak berapa pagi ini.....

Al kisah kawan sekerja yang 'mengandungi', bukan mengandung ya hiiii.... nak kek karamel, siap nak order lagi... aduuuuuuuh, mana la larat nak memenuhi keinginan dia itu.....
Maka ku katakan padanya, ku buat, ku bagi mu makan.... tapi utk sebuku kek tidaklah kerna kek itu kena kongsi reramai.... kalau tak ku akan migrain sebab kena buat berbuku-buku kek... :)
2 minggu lebih ku simpan mengidamnya itu... jumaat lepas ku buatkan jugak la... takut kempunan heee....


ini ler hasilnya.... suku utk siti yang keja kat umah.
suku utk anak daraku....
setengah ku bawa ke sekolah.
Selesai... kejap aje... macam kek sponge kan, laju ajek abes...
dorang sibuk nak tempah, emmm.... tak kose aku nak layan, tak larat.

Masa cuti skul aritu, aku sedekahkan kuih nie utk jiran yang wat kenduri kerana anaknya kembali ke rahmatullah... 4 adunan ku buat....



Khamis lepas dia mintak lagi utk kenduri malamnya... dia kata terasa pandannya, kemas kelapanya. Tetapi..hukhuk... aku tidaklah dapat menyediakannya...sungguh aku tak berdaya nak buat. Ku belikan kek kat King's ajek...sungguh keadaan tak sihat...

Now, ku berada di KL....
Bermulalah era PJJ, perkahwinan jarak jauh....JB - KL.
Moga kami tabah hati dan dikuatkan iman. Semakin teguh ikatan kasih dan sayang... Tiada dugaan yang menimpa. Amin.

Inilah rumah kedua kami di KL.... Axis Atrium Pandan Indah....
Sekecil2 rumah.... SoHu... semahal-mahal harga... sebulan sewa berharga rm1600. Api air bayar sendiri.
Fully furnished, furnish yang basic2... aircond 2 biji, peti sejuk sepintu, mesin basuh 7kg, tv dan kabinet, L shape sofa, meja makan 4 kusi, coffe table, set bilik tidur, induction cooker dan water heater. Lengkap dengan swimming pool dan playground serta gym.

pandangan playground level kami.


swimming pool satu aras dengan kami

Faktor pemilihan rumah sebab bawah rumah ada shopping komplek.... ada carrefour... dan macam2 kedai lain.... kfc, kedai makan, hardware..tutti fruti, kedai karpet....

Suasana di bawah kediaman. Atas kediaman, bawah sopink komplek.

Kedudukan bersebelahan LRT, hari2 mr suami pegi keja naik LRT aje, jimat masa dan kos sebab KL jem memanjang..... banjir kilat juga menjadi penyebab mengapa kediaman bersebelahan LRT menjadi pilihan.

pemandangan dari car park.
Naik LRT, tukar kat masjid jamek pastu terus sampai ke KLCC.

Mari kita lihat kediaman kedua kami....

tempat tido,  mezanine floor. toto yang bercorak tu bawak sendiri dari umah.

perabot murah....

basic living things... bolehlah.... rumah ujung minggu serta cuti skolah bagi kami 
dan rumah weekdays bagi mr suami.

Tv tanpa astro.

tangga naik atas utk ke tempat tido.

ulang  tayang

ulang tayang. 

Yang bagusnya studio apartment nie kecik dan mudah nak diselenggara... sikit aje tempat nak disapu.... 
cuma barang2 asas aje.. lapaaaaaang.... saya suka..
Walau perlu sedia sikit2 aje barang utk melengkapkan rumah, terasa penatnya ya Rabbi hari sabtu aritu...itu belom pindah umah kosong... kalau umah kosong.. mau pitam!!

Cuma parking kat sini aje dpt yang sangat teruk, harap2 penyewa yang lagi sebuah tu takde kereta, dapatlah park kereta kat tempat yang lebih selesa dan baik.
 
Now dah kat rumah, dua kali menaip entry nie.... dari kat sana sampai balik umah..
Kat KL tak ke mana2.... cuma singgah lagi dan lagi dan lagi ke petrosains.... demi anak2... sanggupkan aje la... syukur ada membership... 

kali ini berbeza sebab ayah budak2 nie ada skali....
yahooooo..... kurang sikit penat ibu.

Ini antara hasil yang disauk kat petrosains.
adik muhd sangat2 suka dengan apa2 dokumentari mengenai dinasour.
dia juga sangat2 suka dengan rangka dinasour ini.
Tak puas hati dengan warna tikar buluh tu... kalau ku beli merah kan bagus...ish2...
Tikar buluh aje senang, senang nak sapu, takyah vacum-vacum...
Berharga 50 hinggit, kalau kat sakan baru 36 hinggit.... takpela... janji beli kat kedai bawah.. pikul ringan aje naik ke umah. Tapi kan... sampai sekarang masih tak puas hati hahahaha..... nak merah hitam jugak!!! huuu buruk perangai ibu hamil nie....


On d way balik singgah GM Klang... nothing special... cuma satu kedai tu jual baju budak2 lelaki best...
 
Duduk kat rumah kedua kami itu, mengingatkan ku seperti di singapore.... duduk rumah burung.... panas....bahang....
cuma keadaan berbeza kerana sekarang dah ada aircond, maka beraircond la 24 jam. Tahan aje la bayo letrik. Anak2 sangat suka kat situ... kata adik muhd "hotel ayah, pintu dia macam rumah." heee....

Saya juga selesa di situ sebab ada mesin basuh skali... paling susah berjalan bab kain baju... tapi duduk situ, malam basuh kain, esoknya dah boleh kering..... syukur sgt2....

emm.... rindu pulak kat rumah tu, lapang aje kan, balik rumah.... aduuuuuuuh saratnya rumah nie...
boleh tak buat 5S dan buang semua yang menyemak??? dan jangan tanya saya kalau ada barang yang takde.. heeeeeee

Okeh... itu saje perjalanan yang setakat ini....
Kata orang wife hujung minggu....
Tapi bagi saya, once you a wife, every single second you a wife.... tanggungjawab, maruah....keselamatan....
Hope, suami juga begitu... walau berjauhan.... mesti setia...setia....setia hingga hujung nyawa.....

adios....



7 comments:

Mama Mirza said...

sedey pon ada bila baca... tabah ya... memang terasa amat bezanya bila en somi takde.. tapi life goes on... kengkawan leh bg support dari jauh jer.. :)

FONSEKA SARBINI said...

salam perkenalan....just follow ur blog.....sweet bila ada resepi!

Cikgu Nana said...

Mama... Have to... Berkorban demi perkembangan kerjaya suami.... Hope one day akan berkumpul semula dlm keadaan yg semuanya bagus dan lancar.....

Fonseka, thanks... Resipi? Kadang2 aje.... Sebab bukan terror pon masak. :)

Anonymous said...

siannya ko yana.. aku doakan ko tabah k..

Budak Soho said...

Yana.. Soho! Great info. Nk tnya skit, bil air byr x? Aku tgh design soho gak nie.

Cikgu Nana said...

Budak soho.... sape eh??

Bayar2 bil air... minumum sebulan, pakai ke tidak ke rm15. Lebih pakai kena bayar lebih la..

Yang bagusnya tekanan air sangat kuat.. basuh kain kejap aje siap :)

Budak Soho said...

Ok. Tq.