Monday, October 31, 2011

Bila Cik Bunga Perasan

Oh....tetiba rasa nak poyo!



Rasa cam cantik ler hahaha pitam!...
Baju lama, tudung pon lama....cuma baru padankan....
Nak gi kenduri kawen jek pon....
eh! cantik la pulak. Jom gambo....
Aqilah jadi photographer...pitam nak melayan cik bunga!

Dah gambo, kena edit, kasi bloooom lelebih sikit hahahaha......cam datin2 gambo masuk majlah tu hehhehe....

Gini ler apabila cik bunga perasan cantik....tak sedo jerawat bertepek kahkahkah...siap tangan pat tepi pipi tu hahahaha...cam sewel!

Layaaaaaaaan....

Sunday, October 30, 2011

Bila aku rajin....

Bila aku rajin....kalau rajin la.....

Aritu masa bos pencen...aku wat lagi kek choco mousse brownies tu....
Kemas sikit, cuma kureng dari segi kehalusan mousse tu sebab aku pakai telur mahal, selenium egg ke ape ke nama dia tu....yang 0 kolesterol, hi omega 3...macam2 la dalam dia....akibatnya telur aku tu takmo kembang sempurna mayb sebab kuning dia terlalu pekat.....
Kali nie wat 4 adunan....pergh!! tamak..lagi satu pakai loyang 26cm. Masa nak kuarkan tu seni tak cukup, compang camping tepinya, niat asal nak bawa yang besar ke skolah, penghabisannya bawa yang kecik 18cm nie ke skolah. Yang besar tu kenduri pat umah kak nim....liciiiiiin. Ilah sepupu saya siap tapau bawak balik....sedap! kata dia..

Nie rupa kek aku....molek sikit sebab kali ke 2 wat.
Yang pat atas dia tu, letak cam tu aje....wat lawa2....
nie ulang tayang dari fb

Pencen dah bos aku tu....sedeyyy sebenarnya. Dia bos yang paling tak kisah dan sangat friendly dengan semua cikgu. Tak pernah kisah dengan protokol ke hape ke...sape pon nak datang wa'imah KPM pon dia tak pernah nak gegar kami semua utk tgk report...kami wat sedaya mampu kami....so far kami semua dapat wat yang terbaik tanpa tekanan pihak atasan.
Gigil gak nak dapat bos baru bulan 12 nie....tak tau camne ragam..

Dalam tak sabar nak cuti sminggu aritu, kak nim wat kenduri pula pada hari sabtu 22hb.
Nak tak nak kena dahulukan majlis dia sebab kenduri kendara adalah hari berkumpul keluarga....
Dah lama tak wat puteri ayu....aku gagahkan juga wat kuih nie utk dibawa ke umah kak nim.....

Puteri Ayu

Lama betul tak wat kuih nie...sampai cam hilang skill. Stahun gak tak wat. 
Resipi pon dah ingat2 lupa, kena bukak buku smula. 
Rasa cam nak wat lagi rasanya.....tengoklah minggu depan nie 'kalau aku rajin' hehehe

Sminggu nie cuaca tidak menentu, meninggalkan rumah dengan 3 kali pusing kain di ampaian.
Balik rumah dengan membawa 4 hari kain cucian kotor....
Sudah menjadi gunung kinabalu kain belum berlipat.....
Saya tidak menjadi rajin la pulak....lebih kepada menengok sahaja dari melakukan sesuatu heeee
Bila time nak melipat tu karang....boleh kebas punggung melipat hahahaha.....

Arini nak balek umah emaaaaak....ada keja kawin plak pat umah cik bali...ada bau2 bacang gak.
Ayah dah roger awal2 lagi tanya balik tak....
Arini kami balik.....hari keluarga berkumpul. Vrooooooooooooooom.....


Saturday, October 29, 2011

Kuala Terengganu Here We Come.....

Ceh....cakap omputeh plak .

Dari cherating kami ke KT plak....
Percutian kali nie terancang kerana pada malam ahad tu mr suami booking hotel siap2 utk jenjalan nie.
Jadi, hati agak tenang kerana sudah tau tempat penginapan mana nak dituju dan dah tak susah2 nak pegi check dari satu hotel ke satu hotel yang lain utk available room.

Di KT kami menginap di Primula. Ini satu2nya hotel yang ada beach. Pantai yang ada di situ ialah pantai batu buruk.

Seaview...hotel lama a.k.a buruk heeee

Pandangan swimming pool dari tingkat 11.

view waktu malam....amat mengasyikkan dengan deruan ombak serta angin malam yang menerpa.


Banyak2 hotel, di hotel nie baru saya rasa semua yang bekerja adalah warganegara malaysia!...selalunya nepal la, bangla la....macam dah takde orang malaysia lagi. Tapi di sini tahniah! semua anak melayu....
Buat pertama kali saya jumpa waktu bekpes antara menu yang dihidangkan adalah pulut kuning..sedap!
Menu pagi adalah mengikut makanan tradisi orang trengganu....antaranya ialah nasi dagang dan nasi kuning. Manakala makanan2 lain adalah standard seperti hotel2 lain seperti salad, buah2an, roti2an....etc.


budak nie cuma makan star jek....rugi bawak dia bekpes, untung hotel hehe


Aktiviti wajib bagi anak2 mandi manda....si ayah melayan dorang mandi 2 jam lebih! Ibu dah  tak tahan panas....awal2 lagi ibu dah naik bilik...tak kose! nanti ibu itam hehehehe....
Suasana memang panas kerana kedudukan sebelah pantai dan hari itu memang cuaca panas. Anak2 menjadi itam.....begitu juga ayahnya.

ibu tolong amik gambo jek la...korang main ler puas2 sampai itam hehehe

Di kuala trgganu, ada seorang sahabat baik suami yang menetap di situ. Dulu masa pegi sana, kami tido umah dia. Kali nie dia suh kami check out, tido umah dia..Tapi kami menolak dengan baik sebab dah book hotel awal2. Dia tunjukkan kami tempat jual kopok lekor yang berhampiran umah dia. Not bad rasa kopok tu, ikannya pon banyak. Jadi kami tidak la ke losong utk membeli kopok lekor.

Tujuan utama gi KT nie bagi cik bunga ialah nak beli kain sutera batik pat situ. Pat cni (jb), dorang jual sehingga rm400! memangla bayar 10 kali....tapi tak tergamak nak membeli pat cni....mahal betol!
3 tahun dulu, masa cik bunga pegi dan beli, time tu lom ada lagi letak batu2 pat kain. Sekarang dah trend letak batu2 dan menggunakan kain kreep. Kalau dulu paling mahal pon rm170. Tetapi sekarang, nak dapat yang cantik sudah mencecah rm250...Mahal betol!..tapi alang2 dah sampai kena lah beli...biar menyesal beli jangan menyesal tak beli hehehehe.....itu pepatah pakcik dah nak pencen tuu heee
Tak taulah kalau cik bunga dapat harga mahal...tapi dah habis tawar dah tu...siap kecek ganu lagi a.k.a klate...(poyo macam betol loghatnye haha penat belajar dengan kengkawan kelate)

Nie anak2 cik bunga bergambo dengan anak no 4 dan 5 kawan dia....yang lelain semua dah besar2, paling besar pat ostrolia belajar TESL.

Malam kedua kami di sana, kami telah pergi ke medan ikan bakar pat kuala ibai....Ini gara2 search pat google la nie mana tempat makan best pat KT. Bagi cik bunga, dorang serve makanan cepat....masa cik bunga datang, tak banyak choice mayb sebab dah abes. Rasa makanan yang dimasak...emmmm bagi cik bunga kureeng, cik bunga masak lagi sedap heee (tak caya tanya suami).... Cuma, murah..kenapa murah?..sebab cik bunga ada amik 3 jenis ikan, ikan siakap, ikan merah dan satu lagi ikan, kerang skilo, tomyam 4, sayur campur 2 pinggan besar, sotong goreng tepung 4 ekor saiz besar 3 jari tengah cik bunga air jus ada 2, air laici...dan air2 lain....makan 8 orang, cuma rm118. Cuba kalau pat senibong ke mana ke...mau dekat rm200.  

Pat pasar payang tu cik bunga jumpa orang jual buah delima. 6 biji rm 10. Perggghhh...tak berhenti cik bunga makan buah tu sampai abes....makan sensorang ler, semua orang takmo...shedaaaap!!!


Okeh, nampak thumbs up di bawah nie....terbaeeek!! Jutaan terima kasih kepada suamiku Mr Abdul Jalil atas tajaan percutian kali ini....we all love u so much!!

uish nape lah anak dara aku nie muke cam gitu amik gambo..Ohhh cik bunga sudah a.k.a tong deram huuuu


Friday, October 28, 2011

Keputusan Peksa

Salam frens...

Masa zaman kita belajar dulu....terutamanya saya lah....bila time peksa, mak dah ayah takde la bising2 suh belajar....tapi bila amik keputusan tu..tidaklah ayah marah jugak. Jadi, adakah ayah saya tu tak berapa nak marah saya??..heeeheee....
Emak pon sama....paling kuat pon ayah akan cakap "kompident sangat"...fuh cakap omputeh ayah aku....
Tu yang aku nie suam2 kuku jek keputusan peksanya hahahaha.....

Bila zaman sekarang nie, zaman aku plak jadik emak.....bila anak nak peksa, aduuuuhai cam nak copot jantung risau....bila keputusan peksa kuar, aku jugaklah yang berdebar2 penuh butterply dalam stomach....

Dedolu, masa aqilah umur 5-6 tahun, dia dengoooor jek cakap aku nie ha sebagai ibu dia....hasilnya, excellent! mendapat rangking no 1 keseluruhan pat tadika dia belajar tuu...kembang kuncup aku nie ha....syuuukurrr, berkat usaha dia jugak dan doa aku sebagai ibu.
Tetapi, bila dah darjah 2 nie....bergaduh2 suh belajar nak peksa...
Dah esok nie nak peksa, suh buka buku pon bergaduh....sakiiiiit pankreas aku nie ha......
Bukan suruh belajar hari2, esok nak peksa pon susaaaaah....anak oh anak.....

Adik muhammad lagi la....aduuuuuuuuuhaaai anak bujang aku.....
Sampai mulut ibu nie berkata "macaaaaaam nie lah rasanya kalau anak melawan ibu" huuuu sakiiiiiitnya hati aku.....semuanya tak nak....nak peksa nie, langsung tak buka buku langsung. Cikgu dah bekalkan worksheet utk revision pon dia takmo nak buka walau dengan bimbingan ibu......huhuuuuu......

Sabar....sabar.....hantar anak menghadiri peperiksaan dengan doa berbakul-bakul...semoga Allah membantu anakku itu....semoga dia cemerlang ya Allah.....

Semalam dah boleh tengok keputusan di laman web sekolah utk keputusan peksa adik.
Tidaklah aku sekembang masa tengok keputusan Aqilah, tetapi bolehlah menarik nafas lega kerana keputusan adik muhammad masih dalam kategori terkawal....

Meh kita tengok keputusan dia :

BM   :  98 ~ satu jek salah, sayaaangnya.....
BI     :  96 ~ banyak gak salah, tiger tertukar dengan lion dan adalah beberapa lagi kesalahan.
Jawi  :  80 ~ banyaaaak sangat salah.....adik oh adik...bila time wat homework, ibu ajar, adik marah2...
Math :  94 ~ banyak sangat careless, kira dah betul, jawapan plak silap tulis. Peksa stgh tahun aritu lagi      tinggi markah.
Science   : 90 ~ agak susah sikit di sini, mayb sebab adik lom pandai baca sangat.
Sempoa  :  97 ~ emmm...proud sikit kat sini. Bimbang sangat kalau dia wat banyak careless.
Seni  :  dapat B. Adik muhd memang kaler compang camping.

Masa setengah tahun aritu, adik dapat no 8. Kali nie jatuh satu anak tangga....no 9 plak. Adik banyak lost markah pat matapelajaran jawi.
Namun keseluruhan markah, ada peningkatan.
Sekiranya adik buat revision pasti lebih hebat..kan kan kan....
Maka semoga anakku itu akan menjadi lebih baik pada masa hadapan dan semakin mendengar kata dengan peningkatan usia....amiiiiiiiiin.

Masa amik keputusan peksa tadi pat sekolah, ibu hanya mampu senyuuuuum jek....nak wat camne, anak ibu taknak wat revision langsung. Kiranya dah banyak2 syukur dah nie sebab keputusan anak ibu masih dalam keadaan terkawal walau bukan dalam ranking atas2. Emmm...tahun nie ibu tidaklah attend majlis anugerah tadika, sebab anak ibu tak naik pentas :(
Takpela.....semoga ibu akan lebih baik kaedah pedagogi untuk membawa adik muhd menjadi minat belajar dan adik muhd akan menjadi lebih berusaha di masa hadapan.

Aritu, masa nak peksa sekolah agama aqilah ada melawan dengan berkata "adik muhd tu!" dengan merujuk kepada adik muhd tak buka buku pon nak peksa....Masa nie, sesak napas ibu mendengarnya...anak oh anak...
Tetapi....Apabila keputusan peksa adik muhd keluar semalam, ada perubahan kepada anak dara aku tu.
Dia dah mula buka buku utk peksa minggu depan....syukuuuur ya Allah...mendengar kata anak aku itu.
Semoga kakak mencapai kecemerlangan dunia sampai akhirat.

Emmm....anak oh anak...masa baby ragamnya lain...dah besar nie...ragamnya lain pulak
Harap2 bila lagi besar sok, semakin elok perangai dan sikapnya....doa ibu utk anak2 ibu...

Bercutiiii.....yahooooooooo

Sempena perayaan 1Malaysia.....

Mereka yang beraya, tetapi kita sama2 bersusah payah mengganti 3 hari cuti dan akhirnya kemanisan bercuti itu dapat dirasakan bersama....
syukur masih panjang umur dan dikurniakan rezeki.

Jom Bercutiiiii


Alert tentang cuti seminggu ini, cik bunga dah awal2 suh mr suami amik cuti.
Mr Suami tak dapat cuti lelama, orang penting la katakan eheeemmmm....dapat 2 ari jek...jadi dia cuti pai ari rabu. Takpe laaa....jadik la tu...janji mesti diisi dengan percutian....
Hari sabtu kak nim pula buat kenduri, maka kena dahulukan kenduri dia barulah kami planning utk berjalan ke mana. Macam2 tempat yang keluar, dari lost world of tambun kemudian ke genting oleh aqilah, cameron oleh ayah, dan ibu nak ke pantai timur. 

Perancangan singkat dan last minute pada malam ahad telah membawa kami ke cherating....
Cik bunga planningkan diri bangun kul 5.30, kemas rumah, setle basuh baju dan memaking pakaian 4 orang.
Anggaran kul 8 kena gerak...tetapiiii..delay beb, kul 9.30 baru gerak haha....tokleh on time gak...takkan nak tinggal rumah berantakan....tak syiok ler, nanti penat2 balik berjalan, masuk rumah jek boleh kena migrain.
Perjalanan mengambil masa 5 jam setengah, dengan dua kali berhenti sebab aqilah muntah teruk...masuk angin agaknya sebab pagi2 bangun dengan begitu eksaited nak berjalan. Pastu berhenti lagi makan tengahari pat endau. Kami check-in di cherating kul 3 petang.

oh cik bunga yang semakin mekar berkembang huuuu....Nyaman sungguh angin pada petang ahad itu. Terasa bahagia sangat....sehinggakan Aqilah bertanya "kenapa ibu senyuuuuum aje?" "sebab ibu gembira...."

Kami duduk di Legend Resort..


bilik agak luas, bilik air pon cantik, yang penting baru heee...sea view

view dari bilik....deruan ombak yang mengasyikkan

Seronok anak2 dan ayah dia skali berendam dalam swimming pool, ibu tengok jek la....payah nak berswimming suit yang mana sudah macam sarung nangka apabila dipakai. Baik2 nak berseronok....beronok-ronok express masuk neraka huuuu.....

aktiviti wajib. si ayah sabar melayan anak2

Dari swimming pool terus ke laut...

seronoknya jadi budak-budak....

korek jangan tak korek...haduuuuuh anak2 haku....mainlah puas2
pantai yang halus dan putih

suasana redup dengan angin yang sangat menenangkan, memberi satu perasaan yang sukar diungkapkan


Malamnya, kami keluar makan. Banyak kedai2 makan seapood sepanjang2 jalan. Harga yang ditawarkan emmm agak mahal bagi cik bunga yang mengandaikan apabila dekat dengan laut, seapood mungkin agak murah. Tetapi harganya sama seperti di pasir gudang, siakap sekilo rm50. Cik bunga amik sup cendawan, sup ekor, tomyam ayam, kailan ikan masin, telur dadar, kerang skilo, air suam, air bali dan 2 air limau panas. Ini menu budget hahaha...kos rm46. Ok la....

Banyak juga kedai menjual keropok lekor. Pat dalam kepala mungkin sedap. Dan stail di sana, apabila orang nak beli baru dia goreng, maka panas2 la katanya. Cik bunga cuba la membeli 2 hinggit, emmmm hampeh@hampas.com taw....memanglah seringgit 5 potong, tetapi potongan itu besar saiz ibu jari jek, putih melepak takde bayangan ikan pon....dia punya masiiiin...nak menangis time makan kopok tu huuuu.....menyesal tak sudah!.. emm, blacklist kedai kopok yang itu!

esoknya anak2 masih dengan agenda mandi manda. Kemudian kami check out utk ke kuala terengganu pulak. Dah, vrooooooom...next station kuala terengganu...syurga ibu menghabiskan duit gaji huuuu opsss duit ayah skali heeee


Monday, October 24, 2011

Sementara....

Salam fren....

saya fed up nak menjelajah entire alam maya nie utk mencari templates yang menepati citarasa...kemudian mengambil masa yang lama nak mengubah2 html supaya centre gambar2 serta gadjet....

oleh itu....saya memujuk diri saya supaya sabaaaaaar.....
saya gunakan ini sebagai sementara.....

di samping itu.....biarlah
saya menikmati desiran ombak di pantai yang indah.....
berjalan di pasir yang halus lagi putih....
menghirup udara segar sambil merehatkan diri...
menghargai keindahan alam ciptaan tuhan.....


Jom, cuti-cuti Malaysia....

Wednesday, October 19, 2011

tak tau ape kena...

salam semua....

saya pon tak tau ape kena dengan background blog saya nie....

kekangan masa yang memang sibuk skarang nie mengekang saya dari menggodeh-godeh di sekitar alam maya nie....

okeh....sila bersabar dengan rupa yang buruk ini....

sekian, terima kasih.

Monday, October 17, 2011

internet mempengaruhi saya

Inilah yang saya kerjakan malam semalam.....

choco mousse brownies

Aduuuuuuh, mengikut remark dorang, kek nie teramatlah sedaaaaaap....dah tak yah gi secret resipi lagi dah....
Saya pon terpengaruh!! mudah sangat terpengaruh kan.....si edot pon buat gak kek nie...dia cakap rasa cam eskrim yg pat atas tu....(pat dalam ati...emmm pasti sedap!)

Usaha nie....beli loyang la, cari gelatin yang paling penting...kata edot pat giant ada jual halagel gelatin yang halal....dah pegi pulaaaaak giant. Beli loyang nie sampai 2 kali, kali pertama beli terbesar....pegi lagi kali ke 2 ke jusco beli yg 18cm pulak. Pencarian gelatin pat dalam botol...ingatkan cam nona ke kijang ke...tapi kedua brand nie takde halal jakim. Rupa2nya dalam kotak....

nie ha, aduuuuh jenuh, rupa2nya pat bahagian jelly dan dalam kotak.

Resipi saya ambil dari yani@myresipi.com

Bahan-bahan ( 18cm )

  • Brownies
  • 45g butter
  • 65g gula halus
  • 1 biji telur
  • 50g tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu besar serbuk koko
  • Chocolate Mousse
  • 140g coklat masakan
  • 1 sudu besar gelatin
  • 100ml air
  • 2 biji telur putih
  • 200g whipping cream
  • 40g gula halus

Cara-cara

  1. Penyediaan Brownies. Pukul butter dengan gula sehingga kembang/putih.
  2. Kemudian masukkan telur. Pukul lagi dalam 3-4 minit.
  3. Ayak tepung, baking powder dan serbuk koko ke dalam no.2 tadi. Kacau rata.
  4. Masukkan adunan ke dalam loyang. Kemudian bakar dengan suhu 190 degree selama 12-15 minit.
  5. Bila dah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk.
  6. Penyediaan Mousse. Masukkan gelatin ke dalam bekas yang mengandungi 100ml air. Biarkan dalam 5 minit. AWAS!!.. jangan masukkan gelatin dulu kemudian air.. ini akan menyebabkan gelatin berketul2 dan x larut sepenuhnya.
  7. Cairkan coklat masakan dengan kaedah 'double bowl' (Guna 2 periuk, 1 periuk letak air dan 1 periuk letak coklat. Periuk yang ada coklat ni, letak pulak ke dalam periuk yg ada air. Kemudian panaskan sehingga coklat cair).
  8. Bila coklat dah cair, padamkan api dan keluarkan periuk coklat dari periuk yg ada air tadi. Masukkan campuran gelatin tadi ke dalam coklat cair. Kacau sehingga gelatin sebati dengan coklat tadi. Biarkan sehingga sejukkan.
  9. Pukul putih telur sehingga kembang atau sehingga bertanduk.( Kalau diterbalikkan bowl, telur x jatuh). Sambil pukul telur tu, masukkan gula sikit demi sedikit.
  10. Dalam mangkuk lain pula, pukul whipping cream sehingga jadi btk krim.
  11. Masukkan no.10 dan no.7 ke dalam no.9. Kacau perlahan-lahan sehingga sebati. Tuangkan adunan ini ke dalam loyang brownies. Simpan dalam peti sejuk sehingga mousse keras dan bolehlah dihidangkan.
  12. Sebelum dihidangkan tu, boleh dihias dengan serbuk koko dipermukaan mousse.
  13. TIPS: Dari K nor : kalau guna loyang 23cm, buat 1 1/2 resipi ni utk elak dr terlalu nipis.


Okeh komen saya :

  1. Unik kek nie
  2. Agak manis bagi saya yang tak suke manis, so kalau nak wat next time kurangkan gula.
  3. Pakai whipping cream tu, saya rasa saya terlebih putar, bila terlebih putar dia dah tak creamy, dia jadi cam pecah santan plak....bau susu pun kuat di sini.
  4. Saya terkurang letak gelatin rasanya, mungkin satu sudu besar sampai bergunung kot. Bahagian mousse dia tu tidak berapa keras, kategori smooth. Bila kuar dari peti sejuk, jadi berwap pula di bahagian atas..maka tidak cantik.
  5. Brownies tu sedikit sangat, jadi di loyang dia jadi cam curve terbalik pulak....kurang cantik di situ, adunan 1 1/2 ok rasanya.
  6. selagi lom keras, jangan gatal2 tangan buka loyang tu....sememeh jadinya cam yang saya punye heeeeee.
  7. Emmm.....kalau taknak gemuk, sila elakkan kek ini huhuuuuuuuuuuuu.....

Nie gambar selepas saya repair bahagian atas kek dengan menambah koko van houten....
Selepas masuk ke bahagian freezer...kek menjadi seperti eskrim :)



Inilah akibat mudah terpengaruh.....sekian laporan saya ;)

Sunday, October 16, 2011

Stail Mat Gebu

Nie : stahun hanya sekali ibu masak nasi lemak sambal udang...teng teng teng...teng teng teng teng teng....~ lalalalala......emak saje yang rajin mengeluarkan menu nie utk sarapan setiap kali kami balik eto5. Kegemaran suami. So slalu la jugak makan menu nie yek di pagi ahad ketika pulang bertemu ayahanda dan bonda.

Gambo nie fokus kat nasi...nasi ya...sila lihat nasi itu....
"panjaaannnng" kata aqilah sambil menunjukkan sebutir nasi di jarinya...:)


ini aqilah punye breakpes....merangkap makan tengahari skali eh...ibu malas nak masak lagi heee

Nie terpengaruh dengan mat gebu la nie...masak nasi lemak pakai beras basmathi...tak pernah masak pakai beras nie utk masak nasi lemak, slalunya masak nasi ayam ke baru pakai beras nie. Oleh kerana ada lagi balance beras masa raya tu....saya masak nasi lemak di hari ahad yang indah :)

 1 picture tells 1000 words.....thumbs up! liciiiin....
haippp!! makan depan tv eh....

saya masak 2 cawan jek....kata mat gebu, satu cawan nasi bersamaan 1.5 santan...so guna 3 cawan, tetapi saya lebihkan sikit menjadi 3 cawan setengah, sebab beras yang saya guna nie selalunya perlukan air lebih sikit. Sebelom tu rendam 20 minit dulu pastu toskan beras sebelum masak kata mat gebu.

Okeh....sambal tu gabungan udang dan bilis baru power....
Tapi kureng sikit sebab takde daun pisang....huuuu....pat pasar smalam takde jual....hampa!

anyway...seronok dengan ahad sebab cuti :)

Thursday, October 13, 2011

Makan lagi

Pelik tetapi benar...

"kak, nie ada berita gembira....emak saya pos labu nie....akak buat pengat eh"

oh hohoho....gitu eh???....bebudak nie....haippp!! dia bagi labu sebijik....disuruhnya kita buat pengat...aduuuuuuh, dahlah musim sukan nie....sabo kan aje la.....

korang tengok la nie...labu nie datangnya dari KELANTAN taw....


Nah...nie dah jadik nie....siap ada sagu lagi (sedap kata dia kalau campur sagu)
magic kan....bagi labu seketol, tup2 esoknya dah jadi pengat...triiiinggggg.....(cam fairy tel tu)

Gagahkan jugak la badan wat pengat nie semalam....tu saje yang saya amik pat umah utk aqilah makan, selebihnya bawa ke sekolah utk adik yg bawa labu tu.....

masih belum sihat lagi..tekak masih tidak memberikan kerjasama...dugaan....

Tuesday, October 11, 2011

asyik2 makanan jek...

Nie ha..makanan lagi..warna dia merah gak...asyik2 merah jek ek....

Asam pedas ikan sembilang nama dia....

nie dari dapur cik bunga :)

Teringat ada teman sekerja dari negeri pantai timur yang pening tak tau camne nak masak asam pedas nie. Anak dia merengek2 suh dia masak cam babysitter dia masak. . Nie cik bunga bagi resipi cik bunga yang macam emak cik bunga masak...

Resipi Asam Pedas Cik Bunga

# Ikan sembilang 2 ekor saiz sedang2 elok
# Daun Kesum segenggam...agak2 ler...bior terasa daun tu...kalau ada bunga kantan pon campur la gak   sebatang dua ke...biar terasa bau2an itu.
# serai kalau nak guna boleh gak sebatang dua saiz sedang2.
 # air asam jawa
# bendi kalau ada

Bahan Rencah
-Lada kering semangkuk, nak lagi pekat dan pedas...tambah ler lagi. Nie tau kan camne nak handle lada kering nie..(sebab ada yang tak pandai guna, seumur hidup pakai cili boh)..sape2 yg tak tau tu pi la tanya2 sape2 yang hampir dengan anda dan tau camne nak wat taw.
-Bawang merah sesuka la....5 biji ke...campurlah sebiji bawang besar saiz sederhana
-Bawang putih 4-5 biji ikut suke ati awak yek
-Halia besar ibu jari...
-Belacan 2cm

~ blender bahan di atas~

Cara-cara nak masak
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan rencah + serai sampai betul2 pecah minyak dan lada masak. Kalau tak betul2 masak, nanti tak sedap rasa lada mentah.
  2. Dah masak lada tu, letak la air paras2 kalau letak ikan tu, masukkan dedaunan kesum + bunga kantan (kalau ada). Didihkan sehingga sebati.....
  3. Masukkanlah garam, gula ckiiit, bahan perasa lagi ckiiiiiit...didihkan lagi (agak2 utk perasakan ikan)
  4. Masukkan ikan dan bendi tu yek.
  5. Bila ikan dah 1/2 masak, pastu masukkan air asam mengikut kemasaman selera masing2...
  6. Masak lah sehingga betul2 sebati semua yang di atas dan bendi itu lembut.
  7. Serasikan rasa masin dan masam ya...adjust la ek....
~ cik bunga memang suka yang pekat2. Suami cik bunga pula kalau bukan ikan sembilang dia takmo makan masakan asam pedas nie....jadik dapur cik bunga cuma masak asam pedas kalau ikan sembilang jek. Sumber ikan sembilang nie dari pasar tani. Kalau yang tak fresh pon takmo gak. Jadi tunggula abang ipar cik bunga jaring ke mancing ke kalau dapat ikan nie, kami tinggal makan jek sebab akak yang masak heeee.

dah ~selamat mencuba~

rezeki hari sabtu

Hari sabtu yang lepas, ketika anak perempuanku demam diikuti ibunya yang sudah berbunga2 tekak meragam dan kepala sakit....dan terpaksa ke sekolah melatih budak sukan dan kawat huuuuu

truut truuut (bunyi tipon la kengkononnya)....

"yana, nanti ayah nak datang rumah akak....yana datang taw...akak nak masak ayam kampung....nak masak apa eh?"....

"tapi ayah tak nak lambat2, takut hujan, susah dia nak drive"....

Begitulah bunyinya kak ton bagitau saya yang ayah nak datang. Seronok taw jadi adik nie...saya ada 3 kakak...kakak yang nie memang suke bagi kami makan....kakak yang sana kawan kongsi resipi kuih...kakak yang lagi satu saya kagum akan kesabaran dia. Memegang title ustazah...

okeh....berbalik kepada makan tadi....belom sampai pon umah kak ton, dah selisih kereta dengan ayah. "aik dah balik ke?"....huuuuuuu ayah nie tak menyempat!...saya memang lewat sikit sebab koko abes kul 12. Ayah malas nak driving hujan, tu yang dia awal2 dah gerak....ye la orang dah tua kan..mana lah secekap orang yang masih muda...ish2 ayah haku....walhal dia yang suruh kak ton tipon saya ajak makan.....kan dah tak sempat nak jumpa mak dan ayah. Takpelah, minggu sebelumnya saya dah balik eto5.

pat umah kak ton, ada ayam sup, ada ayam kicap, ayam goreng, ikan tongkol kari...makan gak la, tapi tak galak sebagaimana biasa sebab saya kureng sihat..dengan perut yang berpusing2 angin puting beliung...sabo aje la.....

Masa dalam perjalanan nak ke rumah kak ton, pat tepi jeti tu, ada orang jual ikan, ketam dan udang. Ada rezeki saya membeli ketam nie. Dah koret2 kata orang jawa hehehe...maksudnya dah hujung2 la.....ketam yang besar2 dah abes...tinggallah yang saiz kecik dengan harga rm15 sekilo. Boleh la....saya ok saje...bukan senang nak dapat ketam nie kat pasar kip mart tu lagi dah....kalau ada pun harga tak masuk akal....
Biasanya kami makan free hehehehe.....suami kak ton selalu pasang bento (alat menangkap ketam) dan dia akan panggil kami kalau dia dapat banyak....Maka kami suami isteri memang lajuuuuuuu jek datang umah dia makan heeeeeee.......(untung jadi adik hahahaha)

Bila dah selalu makan ketam yang beso2, banyak dan fresh, sedap plak tu....mr suami kalau pegi seapood dia dah takmo dah order ketam nie....tak berbaloi dengan harga yang mahal dan kureng rasanya...

Duluuuuuuuuu banyak bekalan pat kipmart tu jual ketam nie...sekarang nie dah macam pupus dah...dorang jual pat kedai2 seapood...kalau dulu memang selalu saya masak ketam nie...sekarang nie pun dah macam pupus gak masak pat rumah :)

Jadik, ada rezeki beli ketam nie....murah je taw sekilo seratus gram, kakak tu cuma amik rm16 jek....berbaloi...nah nie, gambo ketamku yang dah siap masak dengan border berlingkar2 hehehehe...(dah takde keja lain agaknya)

Masak resipi seperti biasa iaitu ketam cili bersos.
Nak resipi ke? takyah lah ... korang semua dah pro masak memasak nie....


dulu, saya ada masukkan resipi masa pat blog yang dah delete tu.....gitu gak ler...
tapi bila teringat kawan saya yang masak sambal tumis hangus tu, kesian plak....meh la, nie resipi utk yang buah cempedak luar pagar yek...


Ketam Masak Cili Bersos

Bahan-bahan:
1kg ketam

Bahan A; 
cili kering (semangkuk sedang setelah digunting) ~ rendam air panas, ramas buang bijiknyer : utk mengelakkan sakit ependik yer~
bawang besar ke bawang kecik ke....mengikut citarasa memasing....
bwg putih
2cm halia ~ takmo hamis ketam sebab ketam tak digoreng dulu
Yang pat atas nie blender ya....

2 btg serai ~ supaya sedap heee sila ketukkan dia....

Bahan B: 
2tbsp sos tiram
5 tbsp sos cili
kalau dah biasa...tuang jek la botol sos tu...agak2 la ek....sesuka mengikut citarasa...bukan cam kek nak kena sukat segala....

garam n gula secukup rasa serta kalau nak tambah perasa, sikiiiit jek taw...nanti migrain plak kalau letak banyak2 sebab sos tiram tu dah banyak perasa pat dalam dia.


Cara:
Tumis bahan A hinga naik wangi. Maksud wangi nie ialah lada kering itu telah betul2 masak dan naik minyak, sila jaga tumisan anda, jangan ditinggal kecuali anda betul2 pro....hangus plak nanti (heeee ampuuun....) 

Masukan bhn B.
Kacau rata.
Masukkan ketam....masukkan air mengikut kesesuaian berapa banyak kuah sambal yang kita hendak....dan utk mengelakkan hangus sementara nak tunggu ketam itu masak....(pandai2lah adjust ya, belajar melalui pengalaman)

Sambil2 tu adjust2 la rasa kemasinan, kemanisan dan kesedapan ketam anda....

SEDIA DI HIDANGKAN..~ selamat mencuba~

Untung taw masak sendiri nie...banyak dan terjamin kesedapannya....boleh berkain pelikat ketika makan dan boleh bawak lesung utk memecahkan penyepit ketam tu heeee......makan juga takyahlah nak kontrol2 kena tudung ke ape ke.....oleh itu jom masak sendiri....:)



Monday, October 10, 2011

meh buat kek lagi

Tekak saya masih belum memberikan kerjasama arini, kepala yang berdenyut2 juga masih ada, tengkuk yang sakit pon sama....Ya Allah....berikanlah aku kesihatan yang baik.

Dalam pada tak sihat semalam, dek kerana dah beli pisang dan pisang tu tak laku2 oleh anak2 dan suamiku....

dah teringin nak wat kek pisang berbulan2 lamanya....
tengok step dan cara memang mudah dan tidak cerewet....
kebetulan pat dapur terdapatnya semua bahan2 yang diperlukan...
jadik...gerakkan jugak badan utk wat kek nie sebelum pisang rosak.

so, lepas bergantung kepada ubat2an semalam...hilanglah sikit rasa terseksa tekak dan badan yang sakit...godakkan jugak kek nie....

excellent!

apa yang excellent? heee....kemenjadian dari segi kelembutan dan lagi sedap dari yang pat kedai.
cuma.....terlalu manis....mungkin kerana saya tidak kuat manis...ataupun pisang dah manis ditambah dengan gula secawan....yang lain semua ok..

Boleh buat lagi next time...kena kurangkan gula, setengah cawan pon ok dah rasanya...bagi saya yang tak berapa suke kek yang manis2 nie....

amik resipi pat my resipi...nie saya amik dari sana....saya guna pisang berangan dan minyak jagung. Garam tu sikit jek letak....soda pon sama....tak menggunung, tetapi paras2 jek sudu kecik.


Bahan-bahan ( - )

  • 4 biji pisang sederhana besar
  • 3 biji telur sederhana besar
  • 1 3/4 cawan tepung naik sendiri
  • 1/4 cawan tepung jagung
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan minyak
  • 1 sudu teh bicarbonat soda
  • secubit garam

Cara-cara

  1. Pukul telur dan gula hingga kembang
  2. Masukkan pisang yang telah dilenyek dan gaul
  3. Kemudian masukkan tepung dan gaul lagi
  4. Akhir sekali masukkan minyak dan kaup balikkan adunan hingga sebati
  5.  Masukkan dalam acuan yang telah disapu sedikit margerin dan dialas dengan kertas minyak
  6. Bakar hingga masak selama 45mins dengan api sederhana atau pastikan kek telah masak dengan mencucukkan lidi dan jika lidi bersih bermakna kek telah masak

Bagi yang amatur macam saya nie...bolehlah mencuba kek yang mudah ini ya....kompom kemenjadiannya....selamat mencuba!

Sunday, October 9, 2011

saya demam..

kerap pula tak sihat lately...

memula aqilah demam start jumaat tu...semalam jumpa Dr, dia ckp, tekak aqilah infection & bernanah. cian dia...muntah teruk....

semalam pagi saya pula, tengkuk, tekak....dah terasa sakit...huuuuu
perut juga tak memberikan kerjasama, masuk angin? dah tua2 nie masuk angin? huuuu

berusaha makan ubat demam dan sakit tekak....reda kejap jer...mlm td betol2 terseksa...la nie kepala pon sakit...tekak betol2 perit...sangap pon sakit huuuu...sendi2 pon bisa...pinggang pon sakit...saya bergerak mcm siput! rasa nak bariiiiiing jer...tapi apakan daya, byk keja2 rumah yg lom terbuat lg....tak larat rasa!

jgnlah adik muhd terjangkit....start esok dia exam....

ya allah, kurniakanlah kami kesihatan yg baik....amiiiiin

Saturday, October 8, 2011

cuma 55% jer !

Saya nie, memang sukeee sgt manik2 nie kan...aritukan kata dah gigil...
Bertambah gigil sebab kawan2 keja semua bermanik2 kat baju...nak jugaaaaak...tu yang datang balik gian nak menjait manik..biasanya takkan over camni, sebab bukan  jenis nak berbling bling...biasanya baju anak dara saya yang saya suke letak hias2an nie....tetapi bila dah semua orang bersungguh2 menghias baju yang tak seberapa tu...maka terujalah jugakkan...hah gitulah ceritanya...

Alkisah baju nie akan dipakai oleh 124 orang guru....pergh!! semua pakai yang sama pada majlis persaraan guru besar skolah saya....

meh kita tengok lengan baju kawan cik bunga....cik bunga sukeeeeee sangat hasil dia....tapi tak dapat nak wat bunga cam dia sebab dah puas ke kedai2 jual manik, tak jumpa labuci jenis bunga camtu, dia beli pat kelantan...huuuu camno??

meh eskodeng dia punyer, cantik giler!


 simple tapi kelas ko!

Meh mari kita tengok cik bunga punya....dah habis usaha dah guna manik dan labuci yang ada....
pencapaian cuma 55% je huuuuuu.....tetap tak sama dengan yang atas nie huuuu...tangan saya cuma 55% jek kekreatipan yang ada....

Nie jek yang mampu dihasilkan....cari labuci warna oren pon takde huuuu

kaf tangan saya lembik, tak keras cam dia punye...

nie je bunga yang dapat saya hasilkan berdasarkan labuci yang dah puas pusing keliling cari dan beli

ginilah nanti bila saya pakai di tangan.....

nie dalam usaha nak pasang plak kat baju..tapi kalau hasilnya 55% jek...
saya akan tanggalkan semula...

dah....tu jek la....nanti kalau ada hasil jaitan bling baru....saya cerita lagi ya....tu pon kalau ada laa 
saya nie suke memang suke...tapi suke tengok jer heeee....nak tunggu jait sendiri...mau berkurun baru start semula....cuma niat di hati nak hias baju si kakak sebab aritu kena demam campak, tak dapat nak letak apa2 pat baju dia....cian dia pakai baju polos sepolos2nya masa raya.....sedeyyy!!

Thursday, October 6, 2011

Mari Menyedut!!

Meh kita sedut menyedut....heeeeeee

Aktiviti ini terjadi pada isnin lepas, saya bertugas pagi kerana membawa dua murid ke hospital utk pemeriksaan lanjut atas masalah pembelajaran.

Jumpa siput nie singgah tesco masa tengah kelaparan, kesengsaraan, keletihan menunggu pat spital kerajaan...mahal beb...rm11 skilo....nak makan punye pasal...amik jek la ek....bukan skilo taw...banyak! hahahaha....saya masak petang sebelom mr suami dan anak dara saya balik skolah....

Nah...tengok ler...kali nie campur labu....takde batang keladi...labu pon ok la..tapi tak se BEST dengan batang keladi....

siput sedut

anak dara nie sangat excited nak makan...memang peberet dia nie...

Dah..tu aje nak cite...sejak dari entry yang duluuuuuuuuu tu yang ada resipi tu (june)...nie kiranya kali kedua makan selepas yang itu....
Kali pertama selepas n3 tu, makan pat umah kak ton minggu lepas....mantoooppp siputnya....besar2....lagi mantop sebab kak ton yang masak dan makan pat kampung...memang best!!....


Wednesday, October 5, 2011

Manik?????

Oh manik....saya sudah menjadi teruja dan mencanak2 untuk menjahit manik....

Kali terakhir juga pada tahun lepas......

Dah menggigil nie nak jahit balik....

Bekalan manik2 yang menarik puas saya cari di masai tak jumpe....

Dorang kata kat smart....

Tak puas hati nie....

Kena usaha sungguh2 utk cari pot jual manik yang best2....

ooooooooooohhhhh....gigil2....

kena lepaskan gian nie....

Dah setahun dah....

Apa yang dah stahun nie?... Nie ha...kali terakhir saya buat kek cokelat nie tahun lepas ya....
Diulangi....tahun lepas hihi.....tahun lepas sewaktu ada adik junior cikgu pat skolah tu masih sama2 sebumbung...asyik2 dia suh wat kek cokelat nie...dia kata amaaaaaatlah sedap, tak sama dengan yang orang lain punya....bila saya buat, dia pasti akan berebut makan dengan suami dia.....

Memang sedap, saya memang akui kek yang ini memang sedap bukan sebab saya buat ya....ini sebab adunan yang ada dalam kek ini...

Aduuuuuh...cari2 semula pat google dah tak jumpa pulak resipi yang saya amik tu....
Ini saya amik dari laman web tahun lepas....
antara bahan yang dia campur adalah susu coklat segar dan sedikit nescafe....
toppingnya pula menggunakan koko van houten....

bagi saya bahan2 yang di atas menjadikan kek ini lain sedikit dari yang biasa2 kita makan....dan modalnya agak besar sedikit memandangkan perlu membeli susu coklat. koko van houten tu yang sekarang nie dah jadi 7 ringgit lebih!! terperanjat saya...sedangkan tahun lepas cuma 5 ringgit lebih jek .....

Kenapa tahun lepas kali terakhir saya buat??...meh tengok sebabnya...
  1. azah dah pindah sekolah lain, tiada lagi pujuk rayu menyuruh saya buatkan kek yang saya jual dengan harga yang sangat rendah sebab saya tak reti nak berniaga...kira tolong buat jek....
  2. bibik dah balik indon dekat setahun dah....jadik, takde sape nak kemas segala macam pekakas yang saya dah kotor dan kecahkan heeeeee.....sekarang nie kena kemas dan basuh sendiri, jadi mau ingatlerrr....yang sebenarnya saya malas nak sepahkan dapur dan kena kemas semula heeee
  3. kek itu kalorinya sangatlah tinggi sebab macam2 yang ada pat dalam tuuuuuu......bila saya sukeee sgt kek nie, maka saya adalah orang yang paling banyak makan hahahaha.....jadi mengelakkan saya banyak makan dan menjadi gemok gedempol maka saya takpayahlah buat ya....heee
Okeh, begitulah kisahnya kenapa dah stahun tak buat kek nie....
Resipi nanti lah ek....saya ada meeting kul 12 nie...ada masa saya kongsikan bersama...tak sempat nak menaip. Buat sementara nie..meh tengok yek kek coklat yang sedap tu....

bekas yang atas, separuh bawa ke sekolah..separuh lagi tau la kan sape yg makan hahahaha
bekas yang aluminium pat bawah nie bagi pada babysitter....

jom makan kek....nyummmyyyyyyyyy.....

Kek itu tidaklah saya makan sehingga habis dalam satu masa yang sama....saya ulang2 makan dalam masa beberapa hari.....kali nie saya telah menggunakan sukatan menggunakan cup (cawan) yang standard....
selalunya saya menggunakan cawan di dapur...
meh kita tengok toy baru saya....dah lamaaaaaaaa jugak beli, baru pakai nie...

ada yang dari plastik tetapi saya memilih yang ini. Harga 13 ringgit lebih kalau tak silap.
now, toy ini menjadi antara barang kesayangan saya......
sukatannya lebih banyak dari cawan di dapur...sebab itu saya dapat dua bekas seperti gambar di atas.

sekian, laporan kek cokelat lembab yang sedap nie....:)

Monday, October 3, 2011

Oh comelnyaaaaaa

Inilah yang kita namakan kecomelan....

 
bahagia melihat wajah anak2 kecil yang comel ini

amboi amboi amboi...anak bujang haku....pandai2 pelok anak dara orang
skali 2 pulak tu heeee haipp!

dorang nie kembar taw....comeeeeeeeeeel sgt2...

ini abang kepada si kembar tadi...yang berbaju melayu tu senyum meleret....
mereka beza setahun, angah 6, muhd 5..
kalau pat alam nyata, budak 2 nie ada iras....

bersama along dan angah

waaaaaaaaah ini yang PALING COMEL...pengantin baruuuuuuuu hikhikhik....

Gambar2 telah di snap oleh kanak2 menggunakan HP bapa mereka...kualiti gambar tidak terjamin..namun kecomelan memang dijamin heeeeeeee paling comel yang last tu la yek....(muntah)

comelkan si kembar tu.... mereka2 itu adalah budak2 yang sama2 menjadi anak jagaan babysitter saya...
sikembar ada 2 abang iaitu along dan angah...
aritu mak ina jemput kami 2 keluarga beraya rumah dia...


mak ina sarat mengandung lagi...thn depan tak tau samada mak ina sanggup atau tidak menjaga mereka semua nie....anyway anyhow..takmo nak pening2 kepala dulu.....tahun depan biarlah tahun depan baru pikir...skarang nak enjoyyyyyyyy.....