Wednesday, June 29, 2011

BeRaTnYaaaaaaa....

Bila badan terasa berat
Otak menjadi slow
Pergerakan lambat2
Semua benda jadi lembab

Dr Zaleha kata, bila kita penat & stress, kuman akan mudah menyerang badan kita,
mulalah kita rasa sakit2.....rasa cam nak demam....bla...bla....kena rehat, pemakanan.....bla...bla...
ubatnya senang jer....makan panadol...(hahaha....berjela2 dia cerita sampai setengah jam, pastu ubatnya panadol jek???)

Tadi berjumpa dengan tukang urut diraja hahaha....perasan jadi permaisuri kah??
saya gelar dia diraja sebab urutan dia kelassss....sambil membebel2 tangan tetap menjalankan tugas....tot tet tot tet mulut dia bercerita.... tapi saya kagum dengan semangat dia nie, kalaulah saya bersemangat dan tegas macam dia ek....macammana la hidup saya sekarang ini......samada makin bahagia atau dah lama dalam longkang kena sepak uhukkks.....


dalam kepala dan badan tak berapa mengizinkan....
dapat perkhabaran yang tidak menyenangkan mengenai si tukang bekam yang pernah saya dapatkan khidmatnya.....
  • telah diceraikan ketika masih dalam pantang bersalin anak no 4
  • ketika diceraikan di pejabat agama, si jantan tak guna tu tinggalkan sahaja wanita ini terkontang kanting dalam keadaan masih dalam pantang di pejabat agama, sehinggalah pegawai pej agama yang kesian antokan dia balik.... (berperikemanusiaankah itu jantan????)
  • sewaktu diceraikan juga, seposen pon takde dalam kocek wanita ini.....
  • selepas diceraikan, si jantan tak guna itu telah membawa semua peralatan membekam.... (binatang sungguh!!... sedangkan membekam adalah hasil utama si wanita ini)
  • ketika ini, wanita itu sedang disuruh berkemas2 untuk mengosongkan rumah, kerana si jantan tak guna ini akan mendiami rumah tersebut bersama isteri baru... (manaaaa lah wanita dan 4 orang insan2 kecil itu hendak membawa diri dalam masih dalam pantang yang belom habis???? kalau mengikut cerita, masa diceraikan itu, mak bapak wanita ini cuma berkemampuan rm100 sahaja untuk dihulur pada wanita itu)
moral of the story : wahai isteri2 di luar sana..... bersediakah anda sekiranya situasi ini melanda....kata orang kalau kita berjaga2 benda takkan terjadi....kalau kita lena leka, maka benda akan terjadi...
oleh itu....sentiasa bersedia dan berjaga2lah anda....supaya benda ini tidak terjadi...terutama tentang wang simpanan peribadi anda sendiri....
zaman sekarang ini, pempuan2 muda semua mengambil langkah nak cepat dan gelojoh, tamak haloba.....rampas suami orang untuk hidup senang...dengan bertindak kejam...(kaum wanita sendiri yang memusnahkan hidup kaum wanita lain....kaum lelaki suka jer, dapat pempuan getik!)


 أستغفر الله!!!

Monday, June 27, 2011

SponSor

Bila cerita bab sponsor nie....lagi2 muka cik bunga yang jadi ajk sponsor....
dah naik sewel aku dibuatnya
apalah nasib....asyik2 muka aku
lepas muka aku....aku lagi...pastu aku....habis tu aku...dah tu aku....

bila dah tak dapat sponsor luar...maka kuar duit kocek sendiri nak kasi sponsor majlis.....
ada orang kesah ke penderitaan aku nie??????......
derita jek la sendiri2.....takde sape sudi nak kesian kat aku nie.....

sabo2.....sabarlah...sabar....sabar.....nape aku tak dilahirkan dengan nama sabariah...huhuuuuuuuuu.....pasti aku akan menjadi sesabar2 umat......

apa yang pasti, hamper kena sediakan untuk majlis akan datang....apa pun yang diperkatakan, apa pun yang dianggap....apa pun yang harus ditanggung....aku tetap aku....aku tetap aku yang perlu memikulnya.....


anggap jek la sedang memikul polisterin yang ringan dan seronok nak dibawak.....
hati sabarlah.....ikhlaslah engkau....inyaAllah besar ganjarannya.....

note : rite now....badanku sakit2....cuaca nak kata panas el nino tidak pulak...tetapi badanku terasa panas....ditambah2 banyak benda kena wat.....mampukah aku???...

opss!! anak bujang cik bunga dah tetido dari maghrib tadi...camne nak wat homework???? nampak gaya esok pagi jugak la nak kena wat semua....huhuuuuuuu....hari2 dtg lambat....camne nieeeeeee.....dah ter cop di dahi cik bunga nie...anto anak lambat ke skul.....kena kuat...kena kuat...esok tok leh lambat...mesti awal mesti awal..... anak baru dua dah gini gayanya.... agak2 kalau cik bunga anak 6 ke 7 ke camne eh???..mesti dah serabai togeh la jadiknya...togeh pon tak serabai cam cik bunga hahahaaaaaaaa....

tadi ada teman sepelda cakap dia teringat menda lama..... bagi aku, lama ke baru ke....hidup perlu diteruskan.....suka ke tak suka ke....hadapi lah....kena kuatkan hati.....kalau ikut rasa hati nanti binasa.....dah lama korek kubur masuk sendiri huhuuuu.....أستغفر الله  !! 

"Yesterday is History, Tomorrow a Mystery, Today is a Gift, Thats why it's called the Present"

Sunday, June 26, 2011

HoMeWorK....

Salam....

adik muhd nie kan....selalunya memanglah agak kura2 dalam menyiapkan homework....motivasi dia akan bertambah sekiranya ada yang duduk sebelah dia sehinggalah dia siap wat semua homework. Sekiranya tiada yang duk sebelah dia, maka tidak akan siap2 sampailah nak pi skul.....Lagi cepat kalau nak suh siap, bila ada puji2an melambung2..maka semakin bersemangatlah dia heeeeeeeeee.....dan kemampuan kesabaran untuk melakukan perkara sedemikian biasanya akan terpikul di bahu ibu....kerana bahu ibu nie agak lebar dan banyak urat sarap...maka ibu jugak lah harapan nusa dan bangsa.....

kadang2 bila muhasabah diri...budak2 nie genetik siapa kan....kalau bukan genetik ibu dan ayah dia....maka, tepuk dada tanyalah diri...dedolu ibu dgn ayah skul...last minute tak??? huhuhuuuuuuu.....nampaknya waris jari bunga dah kumbang dah berjaya diturunkan......syadis!! begitulah yang terjadi skarang nie..... kalau nak marah2 pon cam tak patut gak...tapi walaubagaimanapon....biarlah cik bunga melentur dorang nie dari kecik supaya jgn meniru genetik kami...heheeeeeee......

rasanya, malam nie cik bunga berjaya...berjaya duk sebelah adik muhd sampai dia siap weekend homework dia.....slalu sampai dah last2 minute nak pi skul pon terhegeh2 lagi baru nak siapkan homework.....
dari worksheet 4 muka surat, ke 2 page menulis words sehinggalah mewarna.....syukuuuuuuuur ya Allah....

ini budak rabbit menunjukkan hasil mewarna...emmm ada improvement, kalau taaaaaaak hentam kromo jek....

kesabaran harus tinggi mengajar budak 5 tahun nie walau suara kadang2 memang tinggi umpama tertelan mikrofon.....bila dah tertinggi frekuensi, menangis la pulak....sedeeeeeeeeey tgk budak kecik menangis, lagi2 anak kesayangan cik bunga tu....daaaaaaah kena pujuk semula, sebab salah cik bunga la kan....tak guna psikologi, guna suaralogi....hahahahaha...wahai diri sabarlah engkau.....kagum dgn kesabaran cikgu kat kumon tu....terasa bahawa cik bunga nie tak penyabo hahahaha.....

cerita pasal kumon tu, teringin nak hantar anak sulung ke sana....tapi bila tgk modul dia, cam ada kebaikan dan ada keburukan....murid2 disuruh wat dulu sendiri soalan2 yang beratus2 pastu takde sape guide....kalau ada wat kesalahan barulah kena wat correction, cikgu cuma guide kalau salah dan terus salah, itupun dia tak bagi tunjuk ajar....dia suh murid berfikir sendiri....camne tu???? agak2 boleh ke budak2 yang mempunyai level intelektual yang rendah belajar kat situ????? 
Untuk anak sulung cik bunga, mungkin ada kebaikannya....sebab dia nie sikit2 akan tanya "lepas nie wat apa ibu?"....semua nak kena suruh baru nak wat...kalau tak suruh, tak bergerak2.....sehinggalah ke last minute study nak peksa....kiranya selalu wat ibu dia cam kena kejutan elektrik nak suh dia wat sesuatu.....agak2 boleh tak move dia ke maximum level....kira macam utilize kemampuan dia kan....
emmm....rasanya cik bunga akan hantar untuk satu subject dulu iaitu math...utk english, bergantung kepada kesuksesan math nie dulu.....perkembangan semasa akan di update dari semasa ke semasa heeeeee

Thursday, June 23, 2011

TanYa SAma Pokok...Nape ia GoYanG.....

well....
suka nak quote
ini dari hikayat merong mahawangsa.....Merong cakap :-

"DO ANYTHING....GIVE EVERYTHING"

"itulah bagaimana kita tahu yang kita benar2 menyayangi seseorang"

habis...kalau tak do anything, tak give everything????


END

Wednesday, June 22, 2011

AyAh Nie Tak AjaR..

Yahooooooooo.....tima kasih la wahai anak bujangku.....

akhirnya dia share rasa bersalah tu kat ayah dia hahahaha......taklah asyik2 ibu yang tak wat kan....

"adik, nape tak wat keja skolah tu?" ibu tanya
"ayah nie tak ajar" kata adik muhd...

heheheeeeeeeeee......bestnyaaaaaaaaaaaa......
marilah kita berkongsi rasa yek sayang......

emm....ada rasa nak berkongsi ke...ke kena tanggung sendiri2....sedeeeyyyyy.....

PeNaTnYaaa RaSA....

inilah yang dinamakan lapang sebelum sempit.....

aritu begitu lapang selapang2nya masa cuti sekolah....kini dah jadi nak bernafas pon cam tersangkut2....(haha poyo)

kerja banyak nak kena siapkan....jadi SU sekolah lestari, report kena siapkan sebelum bulan 8 menjelma, kena jelmakan segala2 yang dituntut dalam penilaian....aduuuuuuh bila nak start dan bila nak siap....laptop ku ini memang bertuah, dah lama tak boleh shutdown....camne shutdown? cut off the power suply hahahaha.....itulah caranya sejak sekian lama...emmmm, ini ayat simpati nak minta hadiah laptop hehe.....jadik, inilah masalah terbesar yang kuhadapi utk melakukan kerja2 dokumentasi.....
projek nak wat lawatan pon lom wat lagi kertas kerja, mintak tolong  cikgu lagi sorang tu...pon tak nampak2 rupa kertas kerja nya....huhuuuu....nampaknya aku jugak kena start the engine....surat menyurat pon tak siap lagi....apa ntah nak jadik.....

anak2 didikku.....ada beberapa yang mempunyai masalah khas....aku masih belum sediakan surat menyurat....terutamanya untuk anjali, hakim & danial. Nickson pula makin lama makin payah nak diajar....seminggu ajar satu huruf kecil sahaja...namun dia masih gagal nak ingat huruf itu, dari segi luaran dia nampak normal, tetapi dari segi intelektual, dia lemah sesangat....aku pon tak tau, kalau aku propose ke pakar perubatan, dia nie lulus ke tidak utk masalah pembelajaran...huhuuu aku dilemma..thn depan nickson dah darjah 4....

aritu ada beli kain alas meja baru untuk kelas, sampai sekarang masih belum berjahit, plastik alas meja pon takde...bahan2 yang nak diletak kat alas tu pon takde lagi....uh, bila la nak menyempatnya, bila hari sekolah dah bermula, pagi2 sibuk uruskan anak2 ke sekolah selain diri sendiri pon pegi sekolah. dah malam pula, dah rasa penat nak wat pape....i need rest...

semalam ustaz dah jumpa, arini nak wat majlis untuk penolong kanan petang yang dapat pindah. selalu apa2 majlis makan2 nie hari jumaat, panjangla sikit waktu nak prepare....ini oleh kerana jumaat ini adalah hari terbuka sekolah, maka hari rabu jadi pilihan....aduuuh, semalam masa ustaz cakap tu....aku dah macam takde perasaan.....penaatnya rasa.....

rentetan dari hari sabtu lepas ada aktiviti ko-ko diikuti dengan meeting, pastu gi survey2 hasrat hati Mr suami....badan memang dah tak sedap, sengal seluruh badan dari minggu lepas, ahadnya ada majlis amik hadiah kakak (itupun kuat2kan jugak badan menghadiri majlis yang lama tu)...petangnya kejadian ayah kena strok, sampai ke malam baru settle ayah warded dan balik semula ke eto5. Isnin nya dah tak larat jugak nak bekejar2 utk masuk keja 12.30, amik CRK (cuti rehat khas), pegi tgk ayah lagi kat spital, bawa barang2 utk ayah dah adik. Syukurlah, lepas Dr periksa ayah, ayah dah boleh discharge....kak jar bawa balik ayah..dapatlah aku balik ke rumah seri alam. Kakak pula demam...malamnya kepala aku pulak pening sesangat....lanyak jek badan utk masak sebab rasa dah lamaa tak makan kat rumah....bosan makan makanan bungkus. Semalam hari selasa, masa untuk setle kan kain2 yang melambak2 tak bercuci....dapat jemur 2 kali basuhan jek....ada lagi yang pending...petangnya pula, hujan selebat2 hujan....penuh air kat parking lot, maka kenalah redah jugak utk masuk ke kereta....ambil adik muhd pula, payung takde pat dalam keta, redah jugak hujan yang lebat itu untuk amik adik....basah kuyup aku dibuatnya....
bila nak kena masak bawak ke skolah....kenalah pegi pasar...jadik malam semalam gagahkan jugak ke pasar....syukur mr suami sanggup nak temankan....badan dah seram sejuk kerana bermandikan hujan...selalu tak kalah, mungkin sebab badan memang dah tak berapa sihat sejak minggu lepas....

sekarang ini...ambil masa duduk sekejap menaip ini entry walau badan sengal sungguh sengal.....utk ambil mood walau badan terasa cam nak demam.....arini cik bunga kena masak lodeh, utk di bawa ke sekolah, bila dah masak lodeh, utk kat rumah kena lah masak lontong, rendang dan sambal kacang...takkan lodeh semata2...dah lama tak masak makanan kegemaran mr suami....Ya Allah berilah aku kekuatan, sungguh tak larat rasa badan....kain baju pun banyak nak kena setle, semalam hujan lebat...baju di jemuran pon sejuk lembab....ditambah lagi dengan yang belum cuci....anak2 perlu disiapkan utk ke sekolah...baju kena gosok, makanan kena sediakan (adik muhd makanan lain dari org lain)....pastu sendiri pon nak kena pegi skolah....huhu rasa cam nak nangis!

Monday, June 20, 2011

AyaHku SAkiT

Pada hari bapa.....semalam....


ini yang berlaku.....

cik bunga pergi sesame ayah ke majlis jemputan kawin anak sedara abg ipar.....ayah memang tunggu kami balik...
sebelum pergi ayah kena cirit....dah 2 kali ayah masuk toilet...masa kat majlis, ayah duk meja lain sebab tak berapa perasan kami duk mana...cik bunga lambai2 gak...tapi dia tak nampak. Jadi cik bunga suh kakak cik bunga temankan ayah....

siap makan....cik bunga nak pi dapatkan ayah..cik bunga cakap kat Mr Suami dgn nada bergurau "nape kak jar tu peluk2 ayah"...cik bunga nampak kakak cik bunga peluk bahu ayah....

sampai pat meja tu...nape ayah...cik bunga tgk ayah cik bunga dah tidak menunjukkan respon....dengan mata terbuka separuh, anak mata tidak bergerak...."ayah...ayah....nape ayah...."
perasaan?....meleleh2 air mata cik bunga masa bacakan ayat2 dan kalimah Allah pada ayah....sedihnya rasa seandainya waktu itu sudah tiba.....nafas ayah masih ada...dengan bantuan orang2 pelda yang ada kat majlis itu, ayah diangkat masuk ke kereta......kami bawa ayah pulang umah dulu (majlis satu pelda).....emak dah menangis2....bergegas ambil apa yang perlu, kami bawa ayah ke hospital....

ayah masih tidak stabil setelah sejam di bilik kecemasan, Dr ambil keputusan kejarkan ayah ke HSI.....kami akur....masa nie ayah dah sedar2 sikit namun masih antara dua alam.....

berejam kat HSI...seperti biasa..kelembapan itu berlaku...dah berejam, baru Dr panggil waris bertanya apa yang berlaku....beberapa soalan dilontarkan....dan cik bunga pon melontar2 pandangan yang macam nak  telan kat Dr tu...sebab rasanya itulah Dr yang tengking cik bunga masa cik bunga complete abortion aritu...

Cuma syukur alhamdulillah...ayah dah mula stabil....dah sedar dah....
Keluarga dah mulai memenuhi perkarangan kawasan emergency tu...5 baris tempat duduk penuh dgn kami2 sahaja....bukti ramai yang menyayangi ayah saya...
Bila ayah dah sedar dan stabil, ayah dihantar semula dengan ambulan  bersama Dr dan nurse yang ikut sama kembali ke hospital kota...



sorry ini video kena sengetkan kepala....sebab yang amik vid ini bukan pemilik asal ini HP...jadik inilah hasilnya haha...
wajah semua sudah kembali ceria.....sebab ayah saya dah sedar....dalam vid itu ada adik beradik ayah, anak2 sedara..cucu2....

Terima kasih kepada yang sudi datang...ambil berat..terima kasih atas doa....semoga ayah saya bertambah sihat selepas ini.....

ketika ini : ayah dah discharge dari ward dengan dibekalkan bersama2 ubat2an kerana terkena minor strok...
kepala cik bunga berdenyut...penat agaknya....ini dah kali kedua kejadian sebegini menimpa ayah.
anak dara cik bunga tadi siang dah demam...nampaknya dah sejuk malam nie selepas amik ubat....
banyak kerja rumah terbengkalai.....aduuuh....

ANuGeRaH CeMeRLanG AqiLaH



salam kepada semua....


Bertarikh 19 jun 2011....ahad semalam....anak sulungku mendapat hadiah atas kecemerlangan dalam peperiksaan akhir tahun 2010 sekolah agama.....agak lambat sebab dah lebih setengah tahun sessi 2011 berjalan...ingatkan takde majlis..rupa2nya ada...hihi..emak yang overeksaited...untuk anak2 tahu bahawa setiap usaha ada imbalannya.....



 Tahniah anak ibu....semoga awak sentiasa memperolehi kecemerlangan dalam apa jua bidang yang awak lakukan..ibu doakan semoga Nurin Aqilah akan berjaya dari dunia sampai akhirat. Tingkatkan usaha agar lebih cemerlang...ibu sayang kakak.....

i love u
u love me
we are happy family
with a big hug
and a kiss from me to you
once you say you love me too
(barney's song)

Majlis yang bagus, cuma nak komplen hihihi...maaflah kalau kuat komplen...cuma berkongsi perasaan....
  1. motivasi yang dijalankan bagus untuk ilmu....namun, sound system yang digunakan setting echo...jadi berbalam2 suara penceramah yang memang slow....berhemah...sabar.....cik bunga kat belakang nie pon, samar2 jek dengar....satu dewan semua menunjukkan muka boring yang teramat kerana terpaksa menunggu begitu lama motivasi yang antara dengar dengan tidak.
  2. tetamu jemputan memberi ucapan melalut2....berputar2....bermegah2...mengarah2....dan macam2 lagilah yang jauh menyimpang dari majlis...sehingga sejam berdentam dentum mengeluarkan kata2....dan semua orang yang dah terboring dengan motivasi awal tadi bertambahla sedeeeey dan monyok macam tempe....
maaf kepada penganjur majlis, cik bunga balik awal, dapat sahaja hadiah terus cik bunga meninggalkan majlis....cik bunga bekejar nak balik ke eto5, ayah dah tunggu nak saing ke majlis pengantin anak sedara abang ipar....

tahniah sekali lagi kepada anak sulung cik bunga iaitu Nurin Aqilah

Friday, June 17, 2011

NaK NanGiiisss....

"Yesterday is History, Tomorrow a Mystery, Today is a Gift, Thats why it's called the Present"


andai kau tahu apa ada dalam isi hatiku...pasti aku akan digelar stupid again.....

iman, kuatlah dikau....kalau imanmu kuat...tidaklah kau sebegini.....

Today is a gift....jalanilah hidup dengan bersyukur dan gembira....

Tomorrow a mystery.....percaya pada Allah....percaya pada Qada' dan Qadar....

Ada air mata yang bertakung.....kenapa mesti takut...takut pada yang tidak pasti....

Mengapa harus sakit....sakit pada perkara yang belum berlaku....mati sebelum mati...

 

Oogway: There are no accidents

 

END

Wednesday, June 15, 2011

863 eh....379 eh...eh MaNe eK

Salam.....dah lama draft entry nie....baru hari nie nak masukkan.....sebab aritu cerita2 semua yang gembira2 kan....so taknak la sedeyy2....

ini entry cik bunga nak cerita mengenai tidak ingat.....
entah kenapa....memang la kadang2 kita nie memang pelupa....
menjadi lebih lupa kalau memang tak selalu diingat....
cik bunga memang kuat ingatan....tapi tidak kuat ingatan melebihi kuat ingatan haha macammana tu.....
nombor paling senang cik bunga ingat...tapi short term....kalau long term, habis terabur semua nombor menjadi huruf haha.....

kali ini memang teruk betul ingatan cik bunga...lagi teruk kerana memang patut menjadi pengajaran kepada diri cik bunga dan sesape la yang terasa nak membuat pengajaran.....

Al-kisahnya begini....cik bunga ini begitu berani untuk ke kawasan perkuburan (sebaliknya huhu)....kalau tidak dengan emak dan ayah....amat payahlah untuk cik bunga ke sana....nak ajak Mr Suami...ada sahaja halnya sehingga memangla tidak kesampaian dan kesempatan untuk cik bunga menjenguk anak cik bunga yang dah ada kat sana.....hati memang sentiasa mengingati dia....anak kan....walau tidak dapat dijaga dan dimanja.....walau secebis cuma, masa yang dipinjamkan....anak tetap anak...naluri itu tetap tebal di hati cik bunga..Hanya sekali cik bunga menziarahinya...waktu tu seminggu lebih selepas dia disemadikan....emak dan ayah yang bawa kerana sewaktu disemadikan, cik bunga dilarang ke sana kerana baru bersalin. Masa nie, baru lagi kuburannya...senang nak cari mana satu....
Pulang dari kuburan, cik bunga bleeding lagi.....walhal sudah sehari lebih kering dah nifasnya....Mungkin cik bunga emo...walau tiada air mata yang tumpah....

Sehinggalah urusan mengganti nisan untuk arwah anak ini....
Kesian, hanya batu nombor yang menjadi tanda....juga nisan botol mineral yang dicucuk pada ketika dia disemadikan.....alang2, cik bunga minta ayah tempahkan kepuk dan nisan.
Cik bunga bukan untuk menunjuk2...tidak sama sekali....niat cik bunga, bila dah ada nama....senang waris nak pegi esok lusa....kepuk pula....tidakla terlangkah2 bila tak perasan ada kubur di situ. Ini pernah terjadi ketika cik bunga menziarahi kubur arwah nyai dan embah yang dah ada kat sana.....lagi2 kuburan budak2....dah rata...nisan pun antara nampak dengan tak nampak....terlangkah2....kesian yang kat dalam sana...

Nak dijadikan cerita.....sewaktu cik bunga di sekolah.....jam hampir menunjukkan pukul 6 petang.
Ayah call....."kepuk dan nisan dah siap...berapa no lot anak ko ya?" ayah bertanya...
"hah?...jap eh....369 kot....379 ke....eh..eh....adoooi tak hingat la ayah"...."jap2....nanti tipon Mr Suami"
Mr Suami pulak...."kompom, ini no nyer.....dot...dot...dot...." kompom ke?...."ya....kompom"
Call ayah smula....jawab ayah "mana ada no tu..." "aduuuuuuuh...jap2 tipon kak jar jap"....
tut...tut...."kak jar, ingat tak no lot arwah baby iman berapa?"...."entah ek...akak tak ingat"
Hati dah tak keruan....macammana nie......ayah pulak "ayah dah kat kubur nie, orang dah nak pasang"
"ye la ayah....hujungnya ada 9"..."yang ada sembilan nie dah ada pokok ditanam....ini mesti orang lain punya...." kata ayah......aduhhhh kecoh....sungguh kecoh....satu bilik guru dengar kekecohan cik bunga mencari nombor...macam2 nombor keluar, macam2 agak2 nyer keluar masa nie....talipon tak renti2 berdering....sehinggalah mengaitkan lepas baby iman ada lagi tak yang meninggal....sebelum baby iman siapa punya anak.....aduuuuuuuuh...pening..sungguh pening. 
Oleh kerana yang hujungnya ada sembilan dah ada pokok puding....maka kepuk dan nisan di pasang pada kubur yang sebelumnya.....muktamad!

Hati cik bunga dah tak senang......masih was2...
sehinggalah keesokan harinya....ayah call semula...."ayah dah jumpa wak saleh (penggali kubur)...dia cakap lot anak ko 679, dia buka buku catitan dia.....
"la ye ke?"...."aduuuuuuh....habis siapa yang tanam pokok kat lot tu??..."
"ada yang sukarela jaga kubur....dia yang tanamkan...."
"kena tukar semula la ek.....huhu"....."takpela...nanti ayah uruskan pada budak yang pasang tu"

Macam lawak kan....betapa teruknya cik bunga nie.....cuai...perkara penting macam tu pun tak ingat...tiada di salin di mana2 tempat sebagai ingatan....Anggap enteng jek, sebab tepi jalan la konon, senang ingat....huhu

Cuba bayangkan...sekiranya si tukang penggali kubur pun tiada catitan mengenai lot2 itu macammana?....
mesti cik bunga sudah tersalah selama2nya mengenai kubur anak cik bunga....
Nampaknya, si penggali kubur lagi sistematik dari cik bunga huhu....

Percayalah...kepuk dan nisan itu penting untuk mengenalpasti kubur yang hendak dituju.....

Ada orang, langsung tidak mahu buatkan nisan yang bernama....dengan alasan tidak boleh....bila waris nak pergi tengok kubur, nak cari nama pun...tiada nama....nak tanya lot pon...entah ada entah tidak....macammana tu?. Ada kawan cik bunga pon dengan mencebik2 dia kata tak boleh pasang kepuk dan nisan. Dia pakai batu sungai je sebagai tanda...huhuuu.....keciiiik jek cik bunga tgk dia....ada gak karang!!! cepat2 cik bunga istigfar...sabar2.....

Bagi cik bunga, kita bukan pasangkan bangunan di situ.....kita tidak pasangkan tile yang berkilat2....kita tidak menghias kubur itu. Kita memasang kepuk dan nisan yang berwarna putih, lama kelamaan warna itu akan berubah menjadi kehitaman....niat bukan untuk menunjuk2....adalah untuk kemudahan waktu mendatang...sedang baru beberapa bulan sahaja sudah timbul kekeliruan yang membawa kesilapan....inikan pula untuk jangkamasa panjang.....macam2 perkara boleh berlaku.....rumput2 pula usahlah dicakap...memang bermaharajalela......

ini batu tanda asal....

Sekiranya kepuk dan nisan itu masih berterus2an tersalah pasang ketika itu....cerita cik bunga akan seperti cerita kasim selamat tu....

Walauapapun, syukurku pada Mu ya Allah....syukur kerana dipermudahkan....semoga kisah cik bunga ini  boleh menjadi iktibar. Sekiranya cik bunga salah....semoga Allah ampunkan dosa2 cik bunga.....
Di bawah ini cik bunga copy dari soal jawab agama.

Soalan

Apakah hukum memasang batu nisan dan kepok pada pusara?

Jawapan

Hukum meletakkan batu nesan di atas sesebuah kubur adalah harus.
Hal ini berikutan daripada tindakan Rasulullah Sallallahu Alaihi Wassalam
yang meletakkan petanda di atas kubur saudara susuannya Othman Bin Maz'un.
Apabila Baginda ditanya mengapa berbuat demikian,
Baginda menjawab "supaya saya kenal kubur saudara saya".
Mengenai hukum memasang kepok di atas sesebuah kubur pula, jika tujuannya
untuk menahan tanah daripada menjadi rata, maka ia diharuskan kerana kubur
seseorang Muslim/Muslimah itu hendaklah ditinggikan sejengkal dari
permukaan tanah dan diratakan bahagian atasnya.
Namun, perlu dipastikan kepok tersebut tidak mengambil ruang yang
melampaui had kubur tersebut sahaja. Jika mengambil ruang yang
besar/melebihi keperluan kubur tersebut, maka hukumnya adalah haram kerana
mengambil ruang yang agak besar yang akan menyebabkan ruang tanah
perkuburan tersebut menjadi kecil (jika di tanah perkuburan Islam).

Wallahu 'alam.

WORRyyyy

Well....

A lot of worry rite now....entah hapa2 yg diworry.....nak mengarang pon takde mood....

Kakak improve well on exam....well done my dear....syukur sgt2.....dia anak yang bijak...Average 94%  penguasaan.....sifir kena hafal sayang.....dah naik berbuih mulut ibu nie suh hapal sifir....nape laaa susah sgt nak dengo cakap ibu nie....improve number in class...dapat no 3....dan no 3 jugak dalam aliran tahun 2. Blajar betol2 lagi taw....nanti peksa akhir tahun mudah2an kakak dapat keputusan lagi baik.....
Cuma sek agama kena lebihkan pada arab....almaklomlah ibu dia nie ciwa (cina+jawa)....mana la reti nak ajo arab....dapat 30/50 jek markah.....itu yang wat drop....dapat no 4 dalam kelas. No dalam aliran tak tau..sebab ibu dia bukan cikgu skolah agama hihi....

Adik dengan karenah2 yang nade2 taknak skolah semalam....siap nak nenangis taknak skul...ishhhh.....
Hari2 lambat tido, lambat bangun, lambat pegi skolah......ibu yang nak nangissss.....bila lambat makanya ibu yang kena anto....bila ibu anto, maka muke ibu nie maluuuu sebab ari2 anak lambat dtg skolah huhuuuu
Kotak pensil dengan kaler takde pon takmo cakap...dah 2 ari takde baru nak report  uhuuuuu.....
Bacalah anakku pon tak lancar lagi....dia cakap "ibu tak ajar....alaa cikgu tak marah pon"....aduuuuuhai anakku.....nape tak cakap "ayah tak ajar" ???? hihihi...boleh share rasa bersalah tu hahahaha.....
Buku2 pon tak tersampol lagi....aduuuuuhai ibu...ibu...nape la lombab bebenau nie.....

Hamster8 ku semakin membiak dengan jayanya huhuhuuuuu...adik muhd dah banyak kali ingatkan..."makanan dia dah nak abeessss ibuuuu"....yela2....nanti ibu hamster nie belikan lah yek huhuuuu

Masih mood bercuti....hahaha....cuti laju jek....kena keja...kena keja....isnin ke JKM amik borang utk budak2....smalam dah jumpa ibu bapa izzat....mudah2an luluslah perubatan utk dia ke pendidikan khas.....kesian dia...dia bukan murid biasa....dia murid khas.....murid2 lain masih samaaaaa jek.....nampak rizalyuddin jek yang improve...yang lain mendak jek, esp safwan.....huhuuuuu....nanti ada masa cik bunga akan wat entry2 pasal kelas cik bunga ya....

Banyak benda yang menyerabutkan wayar2 dalam otak skarang nie....ya Allah, bantulah aku.....
Bila kita worry maksudnya kita care kan.....bila kita care maksudnya kita sayang kan....bila kita sayang maksudnya kita nak dia sayang kita jugak kan....bila kita sayang maksudnya kita taknak la benda2 yang tak best berlaku kan....bila kita taknak benda2  tak best berlaku maksudnya kita taknak la kan.....bila kita taknak tu maksudnya kita taknak kan....TAK NAK!....

ish...pening2....END

Monday, June 13, 2011

AL-Baqarah Ayat 102

Kadang2 apabila sesuatu itu berlaku bukan kerana kebetulan....

Dengan izin Allah....dugaan itu muncul...

Kadang2 persoalan sering bermain di minda apakah yang sedang berlaku....

Kadang2 terbit tandatanya dalam diri....mengapa sebegini...



Terjemahannya... Seperti yang tertulis dalam Syaamil A-Quran, THE MIRACLE (15 in 1)

TERJEMAH
"Dan mereka mengikuti apa yang dibaca oleh setan-setan pada masa Kerajaan Sulaiman. Sulaiman itu tidak kafir, tetapi setan-setan itulah yang kafir;mereka mengajarkan sihir kepada manusia dan apa yang diturunkan kepada dua malaikat di negeri Babiliona yaitu Harut dan Marut. Padahal, keduanya tidak mengajarkan sesuatu kepada seseorang sebelum mengatakan "Sesungguhnya kami hanyalah cobaan (bagimu), sebab itu janganlah kafir". Maka mereka mempelajari dari kedua-duanya (Malaikat itu) apa yang (dapat) memisahkan antara seorang (suami) dengan isterinya. Mereka tidak akan mencelakakan seseorang dengan sihirnya, kecuali dengan izin Allah. Mereka mempelajari sesuatu yang mencelakakan dan tidak memberi manfaat kepada mereka. Dan sungguh,mereka sudah tahu, barang siapa membeli (menggunakan sihir) itu,niscaya tidak akan mendapat keuntungan di akhirat. Dan sungguh, sangatlah buruk perbuatan mereka yang menjualdirinya dengan sihir, sekiranya mereka tahu.

TAFSIR AL-MUYASSAR
--Orang-orang Yahudi mengikuti apa yang diceritakan setan kepad apara tukang sihir pada masa Raja Sulaiman bin Daud. Sualaiman tidak kafir dan mempelajari sihir. Akan tetapi, setan-setanlah yang kafir kepada Allah, yaitu ketika mereka mengajarkan sihir kepada manusia agar agama mereka rosak. Demikian pula, orang-orang yahudi mengikuti sihir yang diturunkan kepada kedua malaikat, Harut dan Marut,di suatu negeri (Balbiona di Irak). Padahal, keberadaan kedua malaikat itu adalah sebagai cobaan bagi hamba-hamba-Nya. Kedua Malaikat itu tidak mengajarkan sihir kepada seorang pun, kecuali setelah menasihati dan memperingatkannya tentang bahaya mempelajari ilmu sihir. Keduanya berkata, "Janganlah engkau menjadi kafir dengan mempelajari sihir dan menaati setan" Lalu orang-orang mempelajari dari kedua malaikat itu apa yang dapat menimbulkan kebencian di antara suami dan isteri hingga mereka bercerai.Para tukang sihir itu tidak daoat membahayakan seseorang dengan sihirnya, kecuali dengan izin Allah. Apa yang dipelajari oleh para tukang sihir itu hanyalah keburukan yang membahayakan mereka dan tidak mendatangkan manfaat bagi mereka. Setan membawa sihir itu kepada orang-orang Yahudi hingga menyebar di antara mereka. Bahkan, mereka lebih mengutamakan sihir daripada  Kitab Allah. Padahal, orang-orang Yahudi itu mengetahui bahwasanya siapa yang memilih sihir dan meninggalkan kebenaran, niscaya tiada mendapat kebaikan pada hari akhir. Sungguh buruk apa yang mereka lakukan: mereka lebih memilih untuk menukar diri mereka dengan sihir dan kekafiran daripada keimanan dan patuh kepada Rasulullah. Andai saja mereka menyedarinya!


Sedarkah kita, dalam era kemajuan dan zaman teknologi ini, masing2 bekejar2 untuk mengecapi apa yang diinginkan....melakukan apa sahaja demi keinginan rakus dalam diri.....kerana kerakusan itulah ramai yang tergelincir dan memilih jalan2 syaitan.....

Apabila Allah telah menetapkan sesuatu untuk kita, apabila Allah telah merancang perjalanan hidup kita....
Apabila perancangan Allah itu lebih baik....

Perancangan dan ketetapan itu harus dijaga...perjalanan itu harus diteruskan.....
Demi kehidupan ini, peperangan demi memperjuangkan apa yang telah tertulis sebagai takdir....

Semoga Allah membantu dan menunjuk jalan demi apa yang telah terbina dan terlahir dari takdir ini.

Sunday, June 12, 2011

BuKaNKu PiNTa JaDi BeGiNi

Aku tak tahu dan aku tidak mahu....

Bukan ku pinta wajah ku begini....

Kalaulah ku tahu apa sebabnya

Kalaulah ku tahu apa penawarnya.....

Kalaulah boleh ku delete semua itu...

Kalaulah kau tahu bahawa ku merana....

Kalaulah kau tahu tidak ku pinta.....

Janganlah kau menambah sengsara....

Kerana ku benar2 derita....

END

Wednesday, June 8, 2011

SiPuT SeDUt + BaTAnG KeLAdi LeMaK CiLi Api

Ini antara makanan kesukaan cik bunga anak beranak, kecuali adik muhammad.....
Kakak kalau makan nak suh ibu tolong sedutkan sebab dia lambat...sebenarnya dia sapu kiri kanan...yang sedut sendiri pon dia wat..yang pow ibu pon dia makan....hehe
Mr Suami pulak sedut tak tengok kiri kanan....

Bekalan siput ini sukar nak dapat sekarang nie....maka kadang2 sahaja kalau terjumpa yang besar2 sikit siputnya...barulah beli & best nak makan....Harga pon makin lama makin naik...kat pasar borong pon dah mencecah 8 ringgit... kar tesco tadi beli rm9.90 sekilo....

Fresh From Periuk hahaha.....

Bila masak nie...teringat sepupu Mr Suami yang dok langkawi....Pernah dia dtg umah, hari2 dimintaknya cik bunga masak siput sedut nie....4 kilo skali masak.....duduk berejam kat meja makan hihihi.....

Resipi nie....utk sesape yang baru nak blajar masak ler....yang dah terror takyah....

BAHAN-BAHANNYA

1 kilo siput sedut atau beberapa kilo la korang nak masak

5 ulas bawang merah atau brape2 la korang suka

3ulas bawang putih atau seperti di atas

5 biji cili api atau nak pedas, tambahlah lagi

sedikit halia

sebatang serai / lebih pon lagi sedap

1 biji kelapa diparut / santan segera pon ok jugak

sedikit kunyit

ikan bilis segenggam....lagi banyak lagi best...agak2 ler sebagai penambah perasa....

batang keladi beberapa banyak yang nak di letak sukahati
garam secukup rasa

sedikit gula


CARA-CARA MENYEDIAKANNYA

1. Perah santan, dapatkan santan pekat dan cair diasingkan. Santan segera pon boleh.

2. Cuci siput sedut, gaul dengan hampas kelapa tadi dan dibiarkan beberapa jam. Ini membuatkan bau lumpur hilang dan siput sedut akan lebih sedap. Pastikan bekas ditutup. Cuci siput bersih2...sampai jernih air cucian.....Kalau pakai santan segera, tak payah gaul ler dgn hampas....apa yg ada jek la.
Bersihkan siput dan potong belakang (hujung) pastu cuci lagi sampai bersih.

3. Keladi sila siang, kalau tak reti sila belajar...kalau beli yang dah siang lagi senang haha....pastu rebus sampai lembut kira2 1/2 jam utk hilangkan getah dan mengelakkan gatal kat tekak.

4. Bawang-bawang, cili api, kunyit, ikan bilis dan halia dikisar atau ditumbuk untuk dijadikan bahan tumis. Serai kalau kisar sekali lagi sedap. Nak titik pon boleh.

5. Tumiskan segala macam yang dah diblender tadi. Taknak tumis pon takpe....lebur jek semua rencah sekejap pastu masukkan siput sedut. Pastu masukkan batang keladi.

6. Apabila masak, masukkan santan pekat dan didihkan sebentar dan kemudian matikan api.


SELAMAT MENCUBA

Monday, June 6, 2011

BeRCuTi-CuTi MaLaySia

Happy....happy sgt2....kalau anak2 gembira....ibu apatahlagi....
Walau Mr Suami sesibuk2nya...namun, ada juga rezeki kami bercuti...
Tempat tiada menjadi ukuran, walau sekangkang hamster pon....janji anak2 happy...
Selalu dah pergi dari hujung ke hujung, kali ini kami ke KT....ya....ke KT....
Kuala Terengganu????...oh tidaaaaak....utamakan  barangan tempatan...hihi Jika tidak dapat ke Kuala Terengganu cuti ini..ke Kota Tinggi pon ok jugak hihihi.....

Balik ke kampung halaman cik bunga....dengan minda yang dipenuhi dengan endorfin....bercuti tetap bercuti....dengan waktu peak sebegini, dari desaru damai ke pulai desaru hinggalah ke lotus desaru, semua penuh....penuh takde space pon utk cik bunga sekeluarga stay. Syukur rezeki anak2 ada....di Pelangi Balau kami bercuti....Kalau semua pon full book ketika itu, nampaknya Resort Air Tawar 5 kami stay hahaha.....ada aircond gak, kira contingency plan ler tu....:)

Bilik nie sebenarnya pernah cik bunga dgn mr suami stay sewaktu ayah renovate rumah, kira2 8 thn dahulu....masa tu baru lagi tempat ini....jadi, tidak la menjadi masalah bagi cik bunga utk mengulanginya lagi. Cuma keadaan dan suasana yang berbeza, dahulu cuma berdua sekarang sudah berempat....lebih ceria, lebih bahagia dari dahulu....

Bilik tidaklah grand mana...kampung2 style...tapi tak apa....cik bunga happy. Kalau nak duduk yang grand2...bukan tak pernah...dari Palace Golden Horses hinggalah ke Pullman Putrajaya kami dah berkampung...main objective ialah mengembirakan anak2...tak kisahlah, mahal ke murah ke , sempit ke luas ke, LCD tv ke 14 inc picture tube tv ke, demi anak2 cik bunga sanggupkan sahaja.

Pelangi Balau Resort on 4 & 5 June 2011
Kalau dah nama bercuti....mak bapak tumpang gembira...yang paling gembira anak2....see see....wajah dorang....

Paling penting ada swimming pool....takde gading bertuah, tanduk pun berguna...takde Palace Golden Horses, Pelangi Balau pon dah ok sesangat.....
Wajah happy anak2.....syukur sgt2....cik bunga suka sesangat dgn gambo nie....
Sarapan....makanan sesuai dgn tempatnya....rezeki jgn tolak....
Fuh, serius Mr Suami makan bubur cair dan sejuk hahahaha....anak dara cik bunga dah tak sabo2 nak terjun swimming pool walau hujan yang turun bagaikan mutiara....anak bujang dgn otroman tak abes2....
Walau hari kedua hujan turun tanpa tanda henti sehingga jam 2 ptg....mandi tetap mandi...permintaan anak2 tak mampu ditolak...dari swimming pool ke laut, kemudian masuk lagi swimming pool....dengan ibu ayah skali join venture...aktiviti menguatkan sistem imune badan dengan mandi hujan....hehe....kemudian check out awal dari sepatutnya sebab dah penat dan nak join reunion plak pada ptgnya....

Semoga ini akan menjadi kenangan indah buat anak2 dan kami sekeluarga. Next time boleh bercuti lagi  ya...jauh ke dekat ke tidak menjadi masalah  janji bahagia,

Re-UNiON SMKS 79

ini gambo sopan....korang memang best

tu diaaa wajah2 yang menghadirkan diri....aksi menayang ketiak haha

Akhirnya setelah Pn President dan Puan Tanah bertungkus lumus.....reunion yang dirancang2kan berjaya juga dianjurkan. Bertempat di Desaru Damai  Beach Resort pada 5 jun 2011, inilah antara wajah2 yang hadir.....

Dorang nie kengkawan sekolah merangkap kengkawan se felda ataupon felda sebelah...jadi dorang dah biasa jumpa anak suami cik bunga haha.....jadi oleh kerana anak2 dah kepenatan selepas bercuti dan cik bunga pon sebenarnya dah penat nak layan anak2 skali, cik bunga tinggalkan anak2 kat umah mak. Cik bunga pulak taknak susah2kan Mr Suami, maka dia pon duk rehat2kan diri kat umah mak jugak sebab isnin nak keja.

Dalam majlis kali nie....beberapa aktiviti yang dijalankan, ada makan2...BBQ yang dibakar oleh dorang yang nak bako hehe cik bunga makan jer...karoke oleh kengkawan yang ulang2 nak sumbang suara....cabutan bertuah...dan anak2 mandi kolam.  






Cik Bunga dapat cabutan bertuah yang pertama....seronok2....harap2 tuah sentiasa berada dalam diri cik bunga...
Nie gambo bukti cik bunga dapat hamper....kenapa kena potong ini gambo...sebab cik bunga yg dpt kan...yg lain tokleh nyibuk2 hahahaha...


Apa pon...seronok jumpa kengkawan lama yang dah berbelas tahun tak jumpa...seperti nasir (classmate dedolu) terutamanya.....

Hopefully tahun yang mendatang, ada lagi aktiviti perjumpaan semula seperti ini diadakan dengan lebih ramai lagi batch kami yang hadir....Pn President dah angkat bendera taknak arrange lagi thn depan....kita serah kat org lain ya.....dan mesyuarat perlu diadakan sebelum majlis sebenar diadakan, kesian Pn President dgn Pn Tanah yang menghadapi pelbagai kesulitan (cik bunga pun tak tau sehinggalah melalui pengamatan pada hari kejadian). Anyway TQVM...sayang korang!



Friday, June 3, 2011

SChooL OuT

Salam...

Dah dekat seminggu school out....terasa macam percikan api sahaja...walau terasa macam percikan api....rasanya macam inilah rasanya paling lama saya berada di dalam rumah bersama anak2 sewaktu musim cuti sekolah....boleh gitu....

Gini la gaya nyer time nak cuti arituuuu hahaha...sungguh sopan...

Hajat di hati nak berjalan2.....hajat di hati nak berjalan2....hajat di hati nak berjalan2....huhuuuuuuu.....bunyinya macam tak kesampaian ya....

Kesian gak kat anak2....apa la yang nak dibuat duduk terperap di rumah...tv dah naik muak asyik2 ceria jer....disney tak masuk dalam list langganan astro...membazir haha....oh, baru teringat...okto kan ada...
Tapi toy baru kan ada....ipad2....ituler penyelamat anak2 tidak merungut tiada aktiviti....

Bukan anak2 sahaja yang tiada aktiviti...ibunya pon sama...sebab kekeciwaan yang melanda....maka motivasi sungguh tiada...walhal bukan tiada benda2 yang lebih berpaedah nak di wat....

mari kita listkan apa2 yang berpaedah nak di wat :
  1. Langsir raya?...kain pon lom beli....entah jadi ke tidak nak naik langsir baru this coming hari raya...
  2. Cat rumah?...pinggang dah macam ayam pencen daa...mana kuat lagi cam dedolu menjadi wanita besi mengecat dinding rumah sendirian....
  3. Jait baju anak?...emm...good idea...tapi mana skill menjait eh...dah lama tak menjait...~setahun hanya sekali~ lirik cam lagu raya tu....hihi....dah risik2 semua dah takmau amik tempahan jait lagi dah...cuma cik ton jer harapan nusa bangsa....tetapi bagus gak, sekurang2nya ada lah niat kat hati ibu dia nie nak jait baju anak....
  4. Tido menambah babat? hahaha....naik senoning kepala, cukuplah waktu malam sahaja tido...kadang2 melantak gak tido hahaa
  5. Lipat kain baju la ibuuuu.....emmm, takde motivasi....semuanya rotibasi hahaha.....nanti ar....lom sampai seruuu...haha...boleh gitu?
  6. Balik kampung eto5?..Mr suami pula tiada motivasi bila kena tinggal sensorang kat rumah...huhu....
  7. Kilatkan rumah?...emmm....penyakit semulajadi memang tebal haha....
  8. No 8 nie akan difikirkan kemudian laa.....
  9. Wat BBM?...haiiiish....school out ok....time school in memang saya wat....jadi saya nak rehat..
  10. Nanti la kalau sampai seru....apa2 la....
Now pagi lagi...baru kul 9....angkat kain, jemur kain, basuh kain....semuanya berkaitan dengan kain la....pinggan mangkuk tak banyak mana....setakat 5 minit cuci dah setle....mop lantai?...huhu...rasa dah kilat dah, minggu lepas dah tenyeh dgn cosway punye sabun kilat lantai...kalau ikut iklan, tahan sebulan berkilat haha....nak suh masak awal2 alaaaaaahai......belom tahap mithali cam tu....

taktau nak tutup camne entry nie....just chow jer la ek....

Thursday, June 2, 2011

TakDe KiJe CaRi KiJe

Well....kata kak hanim runzi....org malas nie takde ubat...hempook aje....huhuhu....jadi apa kaitannya malas nie dengan aku kali nie....

Cuti skolah kali ini tiada aktiviti bertapa kat hotel seperti selalu...Mr Suami keja kat s'pore...jadi dia ulang alik sahaja pegi kije....

Anak2 ada ubat pelali baru.... ayah dia dah belikan router utk broadband....maka pelali kali ini betul2 berkesan kerana mereka tidak lagi berebut2 nak guna laptop sebab nak main free online games....satu lagi pelalian yang amat berkesan ialah ipad2 Mr Suami yang menjadi kegemaran anak bujangku sekarang ini.....

Biasanya apabila kami menjadikan hotel sebagai rumah kami, dan rumah adalah rumah kedua ketika musim budak2 bercuti....maka aku akan bertungkus lumus mengemas rumah, menyetlekan baju2...dari mencuci hinggalah melipat....pendek kata mesti memastikan semuanya menjadi beress supaya naik kerja nanti semuanya dalam keadaan terkawal.....

Tetapi kali ini.....penyakit malas aku menjadi2....penyakit ini adalah semulajadi taw....kadang2 bila terasa nak muhasabah diri, tertanya2 jugak...bilaaaaaa la agaknya aku nie nak menjadi rajin semulajadi macam lebah2 kat luar sana tuuu.....

Bila tiada apa yang perlu dikejar....maka aku pon secara semulajadinya menjadi terlalu perlahan, kalah siput b*%* taw huhuhuuuuuuu......bila dah terlalu perlahan ini...terasa macam hidup takde tujuan....sangat terukla keadaanya....menghadap internet....godeh sana godeh sini.....bersosial di laman sosial fb.....entah hapa2 entah.

Oleh kerana aku rasa macam takde hasil sgt la....tersangatla tidak mendatangkan hasil...maka aku telah menyeru diriku supaya memenatkan diri...menyepah2kan dapur....menipiskan duit yang ada dalam purse (yang memang takde la tebal mana).....

Ini hasil dari aktiviti seruan itu.....

macam2 ada...antara comot dgn tak comot je.....dalam ada oreo sebelah...
sedap taw hihi bukan nak masuk bakul angkat sendiri, crunchy oreo tu wat best...

ini rupa cam ketupat kata anak dara cik bunga.....dalam ada badam sebijik....

dah penat cam nak pengsan gamaknya nak siap wat cokelat nie....ye la...susah gak nak wat warna warni tu...memerlukan kesabaran dan ketekunan tahap nak kuarkan rambut dari tepung umpamanya hahaha....itupon dah taknak menyabo...lepas satu step nak ke satu step yg lain....masok kan aje dalam peti sejuk, biar cepat....syukurlah peti sejuk tahap orang pon boleh masuk....cepat sikit kerja yang remeh ini siap....pastu sememeh2 ke...maleh nak layan...lantak ekau ler....

Konon nak rasa cam cokelat beli ler....masuk la dalam kotak...

masuk dalam bekas....letak riben sikit.....konon2 nak lagi exlusip ler...hihi


nie pon masuk dalam bekas....alas dgn paper cup....konon2 special  ler....


Well...tima kasih pada kak jar kerana memberi inspirasi...kakak ku itu telah menjadi bisneswoman jual homemadecokelat...tima kasih gak pada edot kerana cerita2 pagi tadi pasal cokelat ini yang menjadikan aku dapat seru utk wat memenda nie semua...tima kasih pada kak hanim runzi yang nak hempoook aku.....
Waaaah banyak pulak tima kasihnya....paling penting tima kasih pada Mr Suamiku kerana bini dia dok teruja nak wat
cokelat nie, dia bagi pelepasan kepada aku...aku tak masaaaaaaak hihihihi...makan satay + lontong beli kat pasar malam....tq3 muah2....

Dan seperti biasa....anak2ku tersayang tu...bila aku wat memenda cam nie....bukan dorang heran pon, sama la nasib dengan cupcake yang meriah aritu....cheesetart yang gebu2 aritu...paling kuat pon dorang akan cakap "cantiiiiiiknya ibu".....makannya tidak ler banyak mana, setakat sebijik jer....huhu sebijik taw....

Version kali nie semua warna2 budak girl...si anak bujang tanya "ibu, yang ada batang gambo otroman ada tak? yang macam wak ajar buat tu" huhuuu....itu pulak yang di mintaknya...yang macam2 kaler tu dipandangnya saje...walhal sama je isinya...sama je bahannya..huhu. Tu yang wat aku bertambah level kemalasan nak wat memenda cam nie semua....tak balik modal....nak suh aku makan?..takde la...jejamah sesikit jer, takut gomok huhuhu

Kalau istilah bisnes itu memang takde dalam pembendaharaan hidup aku....semua yang aku usahakan kerana aku memanglah tersangat suka wat memenda yang remeh2 nie....dan semuanya utk meet the family purpose...kihkih....family purpose ler....bukan anak2 makan pon....takpe la....kalau ada kenduri kendara kan senang....dah boleh wat sendiri...takler kelam kelibut nak cari org watkan...

Diprojekkan pada 1 june...dan dipost sebagai entry pada 2 june....

Wednesday, June 1, 2011

tArT jEpUn

aritu masa edot tanya....aku janji akan bagi resipi kuih special nie....sampailah semalam dia ingatkan aku lagi....sesungguhnya aku terlupaaa!!! huhuhu.....

bagiku sharing is caring.....resipi nie boleh dapat dari mana2 source....so aku rasa tak salah untuk aku kongsikannya bersama dengan kawan2ku.....

utk pastri gunakan resipi yg ko biasa wat taw dot....ko kan dah pro...(edot bisnes kuih)

gini resipi yang digunakan :-

* Jem nenas secukupnya....

* Bahan utk kek
  • 6 biji telur A
  • 2 cwn butter
  • 3 cwn tepung naik sendiri
  • 1 cwn kelapa kering
  • 2 cwn gula halus
  • esen vanilla
pukul bahan utk kek macam nak wat kek....
pancitkan dalam acuan pastri yang telah diletakkan inti nenas...
pastu bakar cam biasa sampai masak ikut keserasian oven masing2....

begini cara yang aku wat masa belajar aritu...tangan tu bukan tangan aku taw hihi



p/s : ringkas sangat eh....nanti kalau rajin aku edit utk yg lebih detail ya....dah berejam aku mengadap comp nie....satu keja pon tak wat lagi hehe.....