Thursday, December 20, 2012

KidZania

As Salam...

Sabtu lepas ke kidzania... 

Penat nak cerita hahahaha...i make it short okeh...

Beli tiket online.... sampai sana yang online dgn pre buy lagi panjang beratur dari walk in.
Ingatkan pagi2 kol 10 kurang orang, rupa2nya lagi ramai orang.
Nak elak Sabtu Ahad dan cuti umum, tak dapat elak jugak... kena gi jugak demi anak2 yang tak ke mana cuti nie... dok ari-ari tgk iklan kidzania.. kesiaaaan...

5 jam waktu yang diperuntukkan.
Penat.. ibu yang penat... pastu ibu double penat sebab bawa baby kecik...
Anak-anak seronok..
Kakak dan adik berpecah memilih aktiviti apa yang nak dilakukan..
Doktor gigi dan doktor KPJ tak dapat nak masuk sebab long que.
Nak buat burger kat marybrown dan nak jadi hakim kat court dah tokleh masuk sebab dah cukup time kol 3. Adik dah penat2 que nak bawa keta kat honda, skali kena que amik lesen dulu.. pastu masa dah abes.

Kakak sempat menjadi pembaca berita sukan kat ntv7..Gambar kat hp ayah..hp ibu takder...Nie ajek yang ibu snap balik dari gambo yang dibeli... sekeping rm15.


 Kakak jadik orang TM dan adik jadi Pilot

 Kakak also jadik Dell staff.

5 jam.. bukan sekejap ya, tapi cukup sekejap bagi anak2 sebab asyik2 beratur ajer....orang ramai... kalau nak pegi, jangan pegi waktu2 yang perlu dielakkan ya... 

Aisyah nak susu... kat mana nak bagi nieeeee??????
Pusing sana pusing sini... gi tandas.... busuuuuuuk!!!!!...takkan nak bagi susu kat tandas.. dulu pernah juga buat sedemikian kat Muhd usia 3 bulan masa gi genting...
Pastu tanya pekerja kat situ... dia kata ada tempat... 
Tengok gambar kat bawah..
Kecik, tapi sangat efektif... suka sangat2...

 Dua kali susukan Aisyah di sini, dan skali salin pampers sebab Aisyah yayak.

Kat sini, kat genting, kat mana lagi ek.... duit macam takde makna... sangat mahal.... air dan makanan mahal... nak taknak bayar aje la... lapo kan. Muhd nak aiskrim pulak, 3 batang berharga rm16 hokeh. Bayo..ye bayo ajek la....
Nak masuk kena check bag taw, dorang tak kasi bawa makanan... sangat cekik darah kat sini...mahaaaaaaal!!!! padahal kat daratan ajer, bukan kat gunung ke....atas langit ke... the curve ajer...

Teringat seminggu duduk kat the royale bintang the curve tahun 2010. Sangat puas hati sebab boleh pegi IKEA sehari 3 kali dengan jalan kaki seberang jalan ajer.... boleh tenung dan renung barang lama-lama, baru beli.... no rushing...rinduuuuuuuuuuuu nak duduk hotel free.. huk huk huk...

Daaaaaaan... saya kan mulai kedekut lately, kata nak menyimpan gi obersea kaaaaan hehehehehe... tiket dah ada sponsor... bilaaaaaaa la nak beli??? last minute jugaaaaaak, sebab cuti tak pasti. Tinggal duit sopink dan jajan kena kumpul sendiri kalau nak puas ati berbelanja... wink wink :)

Sekian, wassalam.


Sunday, December 16, 2012

Aku Yang Baru Tahu

As salam....

Selama nie, dok bawa ke hulu ke hilir... nak tinggal, walau takla banyak mana.. tapi risau jugak nak ditinggal-tinggal....

Akhirnya tadi ku dah berjaya... Alhamdulillah... gembira sangat-sangat....

Alkisah suatu cerita hihihi... cam cerita pak pandir pulak.... idok ler pak pandir mahupun mak andeh... ini cerita aku yang selama nie tak tahu...

Ceritanya begini..hikhikhik...cam poyo...
Kita nie sebagai emak dan ayah.. kadang-kadang rajin menabung kan.. duit seringgit-seringgit tu.... yang sikit-sikit lama-lama jadik bukit kan....

Bila dah jadik bukit, daaaaaaah susah plak nak masukkan dalam bank sebab masa dan time yang sangat susah nak digunakan untuk beratur di bank untuk dimasukkan ke dalam akaun anak-anak... (memang amalan kami duit tabung akan dimasukkan ke akaun anak2).

Akaun anak-anak adalah akaun tabung haji.
Entah, saya memang suka dngan tbg haji sebagai akaun anak-anak... sebab bersih....
Dengan niat untuk tabung pelajaran mereka, selain insurans. Sekiranya waktu mereka nak melanjutkan pelajaran, ada wang lain.. maka wang di situ boleh digunakan untuk naik haji. In shaa Allah. 

Bila tabung haji... kat pasir gudang nie takde bank TH.
Selama ini kalau nak berurusan, terpaksalah ke kota tinggi. Kat bank rakyat boleh juga urusan TH, tapi seeeeeelalu off line.
Saya suka ke kota kerana kakitangan di situ...emm, sesuai saya katakan kelihatan warak dan bersih-bersih mukanya.... almaklumlah, dah bergelar haji dan bekerja yang menjanjikan pahala yang besar sekiranya ikhlas dan bekerja dengan betul.
Apabila saya suakan duit pecah-pecah mahupun duit syiling yang banyak.. mereka tidak pernah mengeluh mahupun kelihatan berat untuk mengira wang tersebut walau orang yang datang ke bank waktu itu sangat ramai dan tidak putus-putus... itu yang membuatkan hati saya senang nak berurusan dengan mereka. Mudah2an Allah memudahkan urusan mereka kerana memudahkan saya. Berkat hidup mereka.

Dahulu, sebelum ada baby kecil... lajuuuuuu ku ke kota menghantar duit... samada duit tabung mahupun duit raya....
Tapi kini, Aisyah ku yang kecil itu cemana nak dibawa beratur di bank.... mau saya menangis skali nak menyelesakan dia.... nak menyusu lagi...

Jadik, bila duit ringgit-ringgit, camne nak masukkan dalam bank nie?.

Puas ku  berfikir camne nak masukkan dalam bank.....
Akhirnya ku membuat rancangan begini....
  1. Tukar duit ringgit ke duit besar...(rm50)
  2. Masukkan ke cash deposit maybank ke akaunku.
  3. Dari akaun ku transfer melalui ATM ke akaun anak2...
komplikated kan? heeeee.... Arini suamiku ada kat rumah.. maka setelah Aisyah dah mandi, susu dan tidur... ku tinggal dia di rumah untuk ku laksanakan rancanganku itu.. ye la, tak dapat syiling, ringgit2 tu perlu diusahakan juga...

Maka ku ke tesco dahulu membeli barang..... dan barang yang banyak itu ku bayar pakai duit seringgit-seringgit. Sampai kaunter tu tutup sekejap sebab kira duit seringgit ku hahahahaha.... malu tak malu la muka aku.. wat dunno ajek... ada gak orang kat kaunter sebelah tengok-tengok... pedulik hape aku (walau dalam ati malu gak hihihi)...  bukan aku takde duit, aku pakai duit singgit2 tu untuk aku gantikan dengan duit 50-50 aku.

Kemudian ke cosway membeli sedikit barang, guna singgit-singgit gak heee.

Pastu aritu ada kiosk kat tesco tu yang sering ku kunjungi sangat suka dapat duit pecah dan mereka pernah menyatakan nak sangat2 duit pecah-pecah... Maka ku ke kedai itu beli satu barang dan tukar duit.. banyak giler aku tukar hihihiiii... duit sepuluh-sepuluh, lima ringgit... hingga lah ke seringgit2.... Syukur sangat-sangat..

Kemudian ke Maybank cash deposit.. sekali tekan tekan... eh! ada aplikasi untuk cash deposit  ke TH la.... MasyaAllah, bagusnya.... kurang satu step utk ku masukkan ke akaun anak2... iaitu step ke 3.  Jadik step ke 2 terus ke akaun anak-anak...

Maka, selama ini ku tak tahu ada aplikasi untuk itu...
Selama ini cuma tahu dari akaun kita, transfer ke akaun TH melalui ATM kan...
Arini baru tahu - cash deposit maybank boleh masukkan duit ke akaun TH. 

Alhamdulillah dipermudahkan.... banyak masa dan tenaga dapat dijjimatkan melalui kemudahan ini.

Walaubagaimanapun, duit syiling tidak boleh guna cara ini, kena gi bank juga...

Okeh... akhir kalam untuk entry ini....

~ mari menabung.... tabung kita, tabung anak-anak, tabung haji, tabung kecemasan dan jangan lupa tabung percutian  :)   Sikit-sikit lama-lama jadi bukit.

Sekian wassalam


Friday, December 14, 2012

Wednesday, December 12, 2012

Entry saja saja ajer...

As salam...

Saje je nak bercerita... cerita-cerita kosong.. sembang sorang-sorang petang hari 12.12.12.

Semalam ke sogo dan ke petaling street.

Pegi dah kol 8.45mlm...
Alkisah, sogo kol 9.30pm dah tutup... ish3... tak tau la pulak... ingatkan kol 11 mlm ke cam jasko kan...sampai ajek dah dekat kol 9.10mlm.. apa yang boleh dibeli?... En. Suami sempat gak beli 3 item yang berbaloi....

Petaling pon sama... lom kol 10 dah kemas2....

Saya cuma sempat kat ground floor dengan anak3 masa pat sogo... tengok handbag... wow 50%... arini last day...
Bila masa dah suntuk...mata tak tengok betol-betol... nengok beg karlorino.... cantik!.. kira punya kira, kalau 50% harga tak sampai 100 nie.. maka poyo la amik....

Pastu gi la bayar.... sampai kat konter tu... aik, pesal dia tak diskaun kan harga beg nie?? skali tengok..harga yang aku tengok tu harga dah less...pastu kan...pastu kan.... "kalau tak jadi boleh?" dengan muka tak malunya aku cakap takmo hahahahaha.... seb baik takde orang beratur kat belakang kihkihkih....

Masa amik beg tu sebab ingatkan murah kan... pastu, masa nak amik tu...berfikir jugak kat kepala, longchamp pon lom pakai, guess pon baru pakai skali... bonia yang kat lemari pon masih utuh lagi... pierre cardin yang dah stahun lebih pakai masih comel lote... carlorino silang yang kat bahu nie pon sangat2 berbakti sekarang nie... tapi kalau murah apa salahnya hehehehehe....

Skali.... dekat dua ratus ngko!... maka ku menjadi kedekot...kihkihkihkih... kan nak menabung... nak gi bercuti kaaaan.... hihihihihi....

Tapi kan.... masa dah tak jadik tu... nampak poh kong pulaaaaaaaaak... adeeeeeh, meroyan....dah start meroyan dah aku nieeeeeeeeee...... haishhhh!!!... audit diri...audit diri... bukan sikit jumlahnya tuuuuu.... cuma meroyan sebab patern tranz tu... uhuk uhuk uhuk... ku dah lama admire yg kakak senior pat skolah lama pakai....kat jb tak jumpa... kat sogo plak dia muncul.... adeeeeeeeeh... meroyan..meroyan.... audit diri audit diri...

Aku dah menggebu semua skarang nie... 'menggebu' tuuuuuuu hahahahaha... bahasa pasarnya ialah menggemok! hahahahaha.....
Kan kat kota london nie ku kuat makan... kalau makan, mak aih.. kuuuuus semangat.... maka, baju yang aritu ku pakai longgar-longgar slim ramping, skarang...semuanyaaaaaaa dah muat-muat ajek... hukhukhuk....
Bai bai fasa kurus kuuuuuuu... ku akan merinduimuuuuuuu.....

Cuti sekolah dah nak abes... ku dah sedih.. sedih nak meninggalkan baby aisyahku kat umah babysitter.. kesian dia... dia la yang paling kecik usia ku tinggalkan kat umah babysitter... dah sedih... sedih sangat, lagi pula dia susu badan.. kesiannya... minggu depan dah start nak train pakai botol.... macam-macam di fikiranku.... huuuuuuuuu sediiiiiiih!!!!

Bila cuti dah nak abes... maka akan babai jugak la kota london ini.... macam-macam rasa ku rasa!!.

Cuti dah nak abes....
Kepala ku masih serabut... barang anak-anak lom beli... baju skolah, kasut, beg... terutama utk Muhd..dia naik darjah satu tahun depan.. Baju aqilah dah ku hantar tempah... tudung pula, jangan sampai ku lupa nak jait... ingat..ingat...ingat... 6 helai nak kena wat tu... 3 skolah agama, 3 skolah kebangsaan..
Kalau takde baby kecik, dah satu KL nie aku pusing... nie ada baby kecik... susah nak gerak....bila balik jb plak, sibuk mengurus rumah dalam masa yang sangat singkat...ye la, never ending story... masak, basuh, kemas... sebelum tinggal umah, mesti kena clear semua esp dapur...
PJJ... oh PJJ... ku terseksa dengan PJJ ini.... tuntutan kerja mr suami yang takde masa, lagiiiii la menambah serabut kepala ku....
Hope minggu depan nie sempat la ku menyediakan semua persiapan utk adik muhd dan Aqilah.. juga susu utk aisyah, kena wat stok...stok..stok....
Aisyah kena jadi kuat juga macam ibu... kan ku bawa ke hulu dan ke hilir bayi ku itu.... Semoga Aisyah baik, banyak dan lama tidurnya....tidak meragam..amiiiiiiiiiiiin.

Adeh... makin banyak cerita, makin kusut....

dah...dah... stop worrying, start living!

sekian, wassalam..



Soalan-soalan EBM

As Salam...

Dah lama draft entry ini, arini baru post...

Dalam memberi EBM, banyak persoalan yang nak ditanya. Kat sini ada dua soalan.

PERTAMA

ku tertanya-tanya...
Boleh tak botol terus menerus dalam warmer?... 
ye la kan... takot baby nanges-nanges nak susu, pastu susu sejuk... sebelum nie dah test nak panaskan susu yang kuar dari peti sejuk... amik masa la jugak... jenuh tambah lagi air panas..tambah lagi... tak suam-suam susu itu, masih sejuk (titik kat belakang tangan)... sebab susu tu sejuk peti sejuk kan....

Then jumpa knowledge...yang cakap omputeh tu dari forum..


Believe it or not, the "current method" is a good one
Yang ini merujuk kepada masukkan ke dalam air panas anggaran 1 mug air panas dan dua mug air biasa. Tapi yang nie, saya lebih setuju warmer, sebab suhu yang kekal 40 degree.

Warmed breastmilk should only be kept at room temp for about an hour. This is why you don't want to heat it up until you are sure you need it. 

Ini jawapan yang menyenangkan hati sikit...
Really, the baby is not dying of starvation in the 10 minutes it takes to heat up the bottle. 
So tak payah la awal2 nak panaskan susu kan...

Sebab....
Sometimes baby seems hungry but isn't and then you have to dump that precious stuff.

It is a soul-destroying experience if pumping is difficult or the mom is having supply problems.
- ini betol, saya sangat setuju...'soul-destroying'. Susah taw pam susu nie, satu, masa..dua, berapa banyak boleh dapat dalam sekali pam...nak dapat 3 auns punya susah taw...dua auns ajek...tu pon, bila baby nak susu, cam dah susah nak suply susu, walau selang stgh jam-sejam. Kalau 2 jam ok.

But if baby is really desperate, have you considered giving the bottle cold? There is no health reason to heat up the bottle and after a few tries, most babies will just accept that bottle milk is cold and breast milk is warm.
- yang ini saya tak setuju..baby Aisyah saya selalu kembung perut, kesian dia...itu susu direct BF, kalau susu dari peti sejuk? haissshhh...

Bottle warmers are not necessary and can actually be detrimental. If it is too hot, it can damage the beneficial compounds in the milk and can also cause the milk to taste "off." A cup of hot water will gradually cool down, whereas the bottle warmer will maintain a hot water temp.
- Rasanya warmer yang dia maksudkan itu adalah warmer zaman dedolu kot, yang tak leh kontrol suhu constantly.
Yang ini penting ... At 40 Degree Celsius - Make the temperature close to natural breast milk.

Yang ini saya ambil dari google.

Features: Bottle Warmer
  • Efficient PTC heating technology imported from Japan.
  • Suitable for different milk bottles and bottle packed food.
  • Energy Saving.
  • Comes with feebing bowl and juicer.
  • Temperature Control :
    • Constant Temperature for liquid food ( 40c )
    • Heating liquid food ( 70c )
    • Sterilizing Milk Bottle ( 100c )

Tapi ada testimoni cenggini...

  • Compare to warming milk in hot water, the temperature stay 'constant' as it has a thermostat that can control water temperature to your selection. It means, the hot water will not turn cold, which is the case for the conventional method. This proof to be very useful when you are not using the milk immediately, but just to get it ready by the time the baby cry

Juga dia kata cenggini
  • It can be a bit slow compare to hot water, so you need to set temp selection to higher at the beginning to melt frozen milk or to fasten the heating (not too high, you'll destroy the nutrition value of the breast milk), then lower it down to desired selection. Based on my experience, the selection of milk warming at 40deg only means the bottle is hot, but not the milk, unless you wait for few cycles of heating. So it takes some getting use to, to maximise the potential of this warmer.
~ yang ini cam sama ajek dengan cara conventional aku aritu. Tapi cuma perlu tunggu la beberapa cycle pemanasan, instead of menukar-nukar air panas kan. Still amik masa.
Sabar, sabar... harap babyku penyabar dan babysitterku juga sabar...

So apa conclusion nyer? boleh ke tidak terus menerus dalam warmer?
  1. Bila baby nak susu aje baru panaskan, baby takkan 'dying of starvation' dalam masa 10-15 minit susu dipanaskan. Unless baby dibiarkan lapar dalam masa yang lama la kan... kesian baby tu masuk angin nanti perut. Hope babysitterku tak melakukan 'membiarkan' kepada babyku.  
  2. Susu boleh duk dalam warmer tu lama sikit, sebab suhu constant 40-45 degree yang mana hampir kepada suhu susu ibu semulajadi. Kalau kuarkan, susu tokleh dipanaskan lagi dah. Lebih sejam, dah kena buang... Untuk 1/2 jam ke sejam kedalam warmer tu ,  i think, no problem... ini pendapatku.
Saya dah buat eksperimen menggunakan warmer..
  • suhu constant 40 darjah (Rasa pakai jari, panas gak.. tapi bila rasa kat belakang tangan, ok!)
  • susu tidak meningkat kepanasannya..berdasarkan rasa kat jari ku.. bukan termostat.. nanti akan wat guna termostat pulak...

*******************************************************

KEDUA

Soalan bawah ini sangat berguna....


If I transfer the frozen breast milk directly into the chiller ( 2-door style ), how long it can be keep? 4-5 days? Or 24 hours?
BB: It has to be consumed within 24 hours after thawing. 

~ Ingat tu...nak cairkan, masukkan kat chiller kan, sila kira berapa jam, sebab ini termasuk dalam 24jam itu... lepas tu sampai nak bagi baby tu, mesti tokleh lebih dari 24 jam taw....


KETIGA

Bagus ke simpan susu lama2 dalam peti sejuk?

Expressed breast milk is an ideal way to feed your baby when you're apart. Still, some research suggests that the longer you store breast milk — whether in the refrigerator or in the freezer — the greater the loss of vitamin C in the milk. Other studies have shown that refrigeration beyond two days might reduce the bacteria-killing properties of breast milk and long-term freezer storage might lower the quality of fat in the breast milk

Jadik.. dua hari yang sebaik-baiknya. 

Saya ada simpan susu  4 hari, bila lepas panaskan itu, bau susu sudah tidak menyenangkan....
Jadik... jangan simpan susu lama-lama!

Tapi kena ingat, susu ibu tetap lebih baik dari susu formula. 


Okeh, until next time. 



* Saya dah cuba perah susu, paling tinggi pencapaian pon 3 auns ajer... risau runsing menyelubungi hati. Mungkin sebab saya masih di rumah dan baby menyusu. Bila baby dah susu, perahan hanya dapat satu aun sahaja.. Jika baby belum menyusu, average 2 auns, dan bila baby nak menyusu...nampaknya susah susu nak keluar dan baby terpaksa tunggu lama untuk susu lancar keluar.... Macammana saya nak kumpul 4 botol susu average 12 auns sepanjang saya bekerja?? Constant kah aku memerah susu??? sempat ke aku menyediakan susu yang diperlukan baby??? banyaknya kerisauanku.... Bantulah aku ya Allah.....
 

Monday, December 10, 2012

Crepe lagi

As salam

Nie crepe terakhir yang masuk mulut....






Sekian laporan saya untuk kenangan wat dan makan durian crepe 2012 hahahahaha

Wassalam.


Aku Melempeng

As salam...

Konon takmo melempeng durian crepe... konon....
Tapi asyik-asyik tengok gambo ajek...

Nak tunggu edot, ada jugak aku  tersandung kempunan huuuu... entah bila dapat rasa dc edot...

Alkisah diriwayatkan semalam aku gi jenjalan kat tempat orang jual umah...(idak ler aku beli umah).. ada la orang jual dc..tapi abes pulak, yang ada strawberi dgn pe ntah lagi satu tu.... tu yang rasa macam nak rasa sangat, apa rasa dc ni... kesian kat aku, dah berbulan fenomena dc melanda, aku seketol pon lom pernah rasa...

Pastu aku pon konon la mencuba.... kebetulan ada dua biji durian yang aku freezekan aritu...
Nah nie tengok hasil aku melempeng... habes sejam lebih masa aku nak menyiapkan menda nie ajek...




Phewwwwwww.... jadik kan...  jadik tuuuuu..... gebuuuusss.... rupa dah ada dah tue hehhehehehe
Kalau ikut rupa, dah boleh berjual dah nie hahahahaha

Ye la, dari luar memang la cantik molek ajek....

Tapiiiiiiiii......

Kulitnya tak la senipis kulit bawang... camne entah yang dorang leh wat nipis-nipis tu... aku nie tak berguru tu yang memang lempeng la....
Dah hilang kempunan aku nak makan menda nie.....
Bagi aku, makan durian fresh lagi sedap...sedap...sedap.... 

Bila makan dc, tak jumpa-jumpa inti duriannya lagi, adeeeh..sungguh tak sedap! walaupun aku dah letak manyak-manyak durian pat dalam tuu... anggaran 2 ulas bagi seketol dc.
Dc nie ada kulit dan whip cream... tambah gemok aku ada ler si whip cream tu huuuuu

Tapi aku nak jugak rasa yang edot punya yg nipis tu.... nak jugaaaaaaaaaaaak!!!!

Pengalaman aku melempeng nie...
Guna tefal la kan... tefal yang aku hangkut dari Langkawi 2 tahun lepas kot...
Pastu aku guna minyak la, hape la... tak jugak menjadik lempeng tu...

Last2... aku curah ajek atas kuali tu... jadik!..
ye la, kat dalam adunan kan dah ada butter, so tak la melekat.... tapi tak berjaya nak wat nipis-nipis...

Pastu kan, aku tak la menghabiskan semua kulit yang aku lempengkan tu... dapat 7 ketol, seketol ngap dan 6 ketol wat amik gambo nie ajek.

Pastu kan, nak menjadikkan kulitnya lawa kan, kenyang aku makan lempeng kulit dc hahahaha...nak buang sayang....

Pastu kan, beli lagi berbaloi hahahaha.....

Nie, teringin nak kek karamel lagi.... nak yang karamel tebal cam aritu... ..bila nak wat nie???????

Sekian laporan saya.....

Wassalam.

Friday, December 7, 2012

Happy 9th Birthday Anakku

As Salam...

Selamat panjang umur murah rezeki, diberi kesihatan yang baik, dilimpahi rahmat dan kasih sayang Allah...bahagia dunia hingga akhirat wahai anakku...

 Kek Bluebrry Cheese...as request takmo kek coklat


Kami celebrate di Restoran Tupai-tupai...





Special dinner.....

 siakap asam pedas . brokoli mushroom oister sos . 
sotong grg tepng . udang sambal petai . tomyam campur


Okeh... mari bercerita...
  1. Sangat gembira kerana suami balik cepat (ukuran kecepatan berdasarkan waktu balik yang selalu lewat malam) dan kami dapat menyambut birthday anak dara kami.
  2. Dapat beli kek dari sikret resipi.... takmo cekelat katanya.... beli blbrry cis... rasa cam sistat ajek hehehehe..... 
  3. First time sampai pat tupai2... restoran dengan kelas tersendiri... makanan sedap-sedap terasa cam makan kat hotel....cuma sotong tu tokleh lawan rangup yg kat kuala muruh... dorang mainkan lagu happy birthday yang merdu... sepanjang kami di sana, alunan lagu maher zain yang sungguh menyentuh kolbu dengan zikir puji-pujian... saya bagi byk star kat restoran nie.. ada rezeki kami datang lagi.  
  4. Rindu nak angkat lens amik gambo.. kena berpuas ati dgn hp shj wat masa ni.. macamana nak angkat lens yg besar & berat itu... nak bawa skrg nie pon terasa cam burden... mmang tak bawa...
Oraitt... tak larat nak taip panjang-panjang sebab kenyang kot hihihiiii.... 
Saya rindu umah... dah terasa penatnya nak mengemas....
Nak wat setok susu beku utk Aisyah... satu aun pon lom ada lagi ni.
Barang keperluan skolah anak2 lom beli lagi..
Nak balik... nak balik...hati berbelah bagi antara banyaaaaaaaaknya tanggungjawab....sana dan sini...

Sekian, wassalam.

Thursday, December 6, 2012

Bubur Kacang Ber Dorian

Salam..

Nak makan bubur..nak makan bubur....nak makan bubur kacang letak durian...
Itulah rengekan hatiku nak makan bubur kacang doyan...

Alkisah aritu beli doyan kan...
Ari semalam, doyan yang sebiji last tu dah ada rekahan sikit.... maka cepat2 usahakan sebelom gol ke tong sam pulak kalau tak makan... pewot masing2 lom baik sangat dari cery bery aritu, berangiiiin ajek...

Nie antara doyan yang dibeli..

 durian nie 3 biji rm10

Nak dikisahkan lagik... aku ni kalau wat makanan cam bubur ni, toksahlah wat banyak2 kan... sebab dah pernah wat zaman dulu, takde orang makan....
Pulaknya, terlupaaaaa pulak kisah zaman dulu kala wat bubur tak laku, semangat beli kacang ijau, santan dan daun pandan yang mahal tuuu (terlupa nak bawak dari jb!)...
Kacang ijau nie mengembang... tapi aku terlupa diri... ingat emak pernah pesan, masak secawan ajek kalau teringin nak makan..sebab sorang2 ajek yang makan.... TETAPI, aku perasan nak makan banyak konon, ye la, ibarat teringin sangat kan.... maka langgar la pesanan emak tu... ada la dua cawan lebih kot masak...
Nah hambek ko!... seperiuk jadiknya!!...

Dah tu, banyak2 tu sapa nak makaaaaaaaaan??????
Kalau pat JB, boleh jugak aku usahakan plastik aiskerim, boleh wat eskrim malaysia yang sedap tuuu.
Ini pat Kota London nie???? adeeeeeeh!!!!!


Kacang ijau dah cantik dah, tak berapa mengembang dan sebijik-sebijik.
Tetapi, kan muak makan banyak2.. sapa nak makan nie??????

Kan, baik2 nak menyelamatkan doyan.. dah jadik pembaziran pulak... 
Arini, last ku simpan itu bubur... huuuuuuu....

Dan antara sebab aku tak wat itu doyan crepe, sebab nanti penghabisannya aku makan sendiri...
Pat dalam kuarga aku, makanan pelik-pelik tak laku huuu walhal tidak la pelik sgt.
Jadiknya, usah la buang masa, tenaga dan wang utk wat makanan pelik-pelik yang tak dimakan....
Kalau nak tau betapa peliknya anak-anak ku...suatu hari ketika emakku di rumah, emak buat jemput-jemput pisang... nak tau anak bujang ku tanya cemana?
Cenggini "ibu, ibu... itu fishball eh?"
Adeeeeeeh... jawabku..."tak la nak, itu banana ball" hahahaha... kesiaaaaaaaan.
Ish...ish...ish.... betapa anak-anak ku tak mau makan, dan tak juga mau belajar makan walau di ajak dan diajar makan.. sentuh pon takmo...apatahlagi jejak kat bibir pon tidak...

Durian tu pon.... anak bujangku pernah mengutarakan keinginan.. "ibu, adik nak rasa"...
waaaaaaah, berbunga-bunga hatiku.. tup-tup..nak tau apa yang dia nak rasa????
Kulit durian!... nak rasa tajam tak..huuuuuuu....

Itu bab adik muhammad la... dalam dunia nie, beberapa jenis sahaja makanan yang dia makan, antaranya 
  1. ayam goreng
  2. ikan goreng
  3. sup ayam
  4. tomyam ayam
  5. ikan stim
  6. telur dadar dan bukan telur goreng!
  7. nugget
  8. maggie
  9. yee mee hotplate (mee aje yg dia makan)
  10. pisang
  11. cokelat
  12. jajan mimi,tamtam,potato crisp...
  13. kuih sarang semut
  14. popia ikat saya
  15. roti + nutella
  16. eskrim
  17. biskut esp yang cokelat2
Yang lain, tak payah ajak dia makan...bawak dia pegi majlis, dia tengok aje, langsung takde napsu nak makan.. kek ke buah2an k apa ke.. emmm.. semoga semakin menginjak dewasa, anakku ini akan berubah menjadi seperti orang biasa.... dia lebih rela tahan lapar, enggan makan, sampai masuk angin muntah dan demam dari makan makanan yang di luar lingkungan makanan yang dia lalu nak makan.

Kalau aqilah pula, dia bermusim... adakala semangat makan, tapi ada kala..sesenduk nasi pon tak abes...saya kalau di rumah, masak nasi satu cawan sahaja cukup... kat KL nie dua cawan (kat sini kan jadik kuat makan hehehe) tu pon kdg2 tak abes... apa2 kudapan yang saya buat, dia ajek la yang makan, tu pon sikit ajek... itu bubur kacang pon dia makan 4 sudu ajek kot...emmm
Cistat kegemaran dia tu, abes banyak dia makan 4 ketol... kalau ku pancing, sambil ku pon makan skali, last2 ibu dia yang makan banyak!...

Okeh... sekian, wassalam.

Wednesday, December 5, 2012

Tabungan Percutian

Salam,

Arini di fb ada tips yang berguna...

Nie saya kongsikan...

Tips menyediakan tabung percutian
Simpan 5-10% pendapatan bulanan
Usaha yang sedikit tapi berterusan pastinya membuahkan hasil yang memuaskan...
Selamat mencuba!
 
Biasanya kalau nak berjalan, teruskan aje perjalanan... pagi sebut nak ke terengganu, petang dah bergerak ke ganu....
Maghrib sebut nak ke cameron, pukul 2.30 pagi bergerak ke cameron....
Arini google nak ke cherating.. esoknya dah sampai ke sana...
Minggu nie cakap nak ke langkawi, minggu depannya dah sampai sana...
Itu.... percutian dalam negara. Percutian yang mengambil budget sekitar seribu, dua ribu ke tiga ribu perbelanjaan.  
Tapi untuk yang ke banyak-banyak ribu atau pendek kata ribu riban... ye la, nak ke paris new york london kan..... kihkihkihkih... europe (cita-cita tinggi!)... indon pon lom sampai kahkahkahkah.... tapi takpe... cita-cita mesti tinggi!.... maka, marilah kita menabung... mari menabung... jom simpan dalam tabung....tak kira la tabung buluh ke tabung ayam ke tabung tin ke..yang penting tabung... lagi bagus kalau dalam ASB hehehehehe.....
Dan saya suka dia kata cenggini
10% bagi setiap individu jumlah yang berbeza kan..bergantung pada pendapatan bulanan masing2...jika tabung belum mampu menampung pakej percutian..dicadangkan ke luar negara setiap 2 tahun..bagi tabung yang telah melimpah pasti percutian boleh disegerakan...untuk kami yang hanya mampu menabung dalam jumlah yang kecil..kami bercadang dalam negara dulu..
Ye la, dalam kehidupan ini, banyak benda yang nak di allocate, tabung sendiri, tabung haji, tabung anak-anak...yang belum ada ialah tabung percutian.
ya, luar negara setiap dua tahun... emmm, Aisyah dah besar sikit time itu, jom...jom..jom...jom merancang percutian kita dengan menabung.
Sekian, wassalam.

* saya dah lama mencari shawl merah saya... kat mana ya????? saya kehilangan tudung itu dah dekat setahun, tertinggal kat mana2 kot...emmmm.... 
* masa... masa... masa itu time... time itu masa... Mudah-mudahan Allah mengizinkan....
 

Tuesday, December 4, 2012

Lihat lah dengan mata hati

Salam...

Apa yang awak lihat dalam gambar di bawah?        


See full size image



















Awak nampak ada satu titik hitam.

Ye la, ada titik hitam di situ...

Yakin yang anda nampak titik hitam?

Betul nie awak nampak titik hitam?...

Ada awak nampak yang lain tak?

Yakin?...

Betul nie?

Ye ke?

Atau ada yang lain?

Cuba tengok betul-betul....



Dalam kehidupan kita.... 
Kadang-kadang kita terlupa...
Kadang-kadang kita tidak sedar...
Atau kita memang tidak tahu yang kita tidak menyedari....



Kalau anda hanya melihat titik hitam itu....
Ya setitik hitam....


Tapi anda jangan lupa....
Jangan lupa melihat ada kawasan yang putih itu....


Jika anda bandingkan, titik hitam dan kawasan yang putih....
Mana yang lagi besar??


Sudah tentunya kawasan yang putih kan....


Kadang-kadang kita tidak melihat keseluruhannya...
Betapa banyaknya kawasan yang putih itu....
Betapa banyaknya... banyak.. banyak sangat...


Hanya kerana satu titik hitam yang anda lakukan itu....
Anda lupa untuk menyedari dan menghargai seluruh kawasan putih yang dilakukan oleh orang lain. 


 Sekian, wassalam.


Hujung Minggu

Salam...

Hujung minggu yang full...

Sabtu itu misi membeli barangan baby... kemudian ke stadium bukit jalil membeli jesi bola....
Kemudian ke kedai mamak nasi kandar pelita... makan tengahari + petang +  malam hahahaha... cepaaaaat kaya!...

Habis makan, terus balik umah sebab budak kecik nie dgn ayah dia nak gi stadium...

 Salah seorang antara 70 ribu penyokong malam itu.


Mereka pergi menaiki LRT.
Situasi dalam LRT  yang penuh sendat macam tin sardin oleh penyokong-penyokong berbaju kuning hitam : "tepi, tepi ada budak kecik... bagi laluan, bagi laluan"
"bagi duduk...bagi duduk oiiii.. budak kecik...budak kecik"
Heeeeee.... untung jadik budak kecik malam itu. LRT free, tiket pon free..sebab bawah 6 taun.

Kemudian ....
"Gooooooooooooooooool!!!!! gol gol gol......." riuh rendah suasana stadium seperti mahu pecah....
Tapi budak kecik tu.... "eh kenapa dik?" tanya ayah dia yang kehairanan mengapa anak bujangnya muka boring tiada perasaan tatkala malaysia menjaringkan gol.
Nak tau jawab dia "adik tak nampak la ayah.."
Hahahahahaha....... kesiaaaaaaaaan.

Okeh, tahniah harimau malaya... macam ini lah baru semangat... 
Dan kita tidak la membakar bendera ke hape ke...sampai upin ipin pon kena bakar (hahahahaha...agak lawak ya di situ)...macam tahun 2010 dahulu, masa kita lawan kat sana...
Rakyat kita memang baik-baik...kesopanan dan kesusilaan...
Tahun dulu yang masa lawan vietnam itu, kami berada di hotel yang sama... maka semangat makcik menunggu dorang balik ke hotel, waktu sarapan pon jumpa dorang.
Tahun nie, makcik tgk kat tv ajek la yek.


####################################


Ahadnya, ada jemputan kawin kat kelab shah alam..opismate suami wat keja kawin anak dia.. Ir Hussin. 
Tahniah, dapat menantu....
Lepas tu kami meneruskan perjalanan ke Lumut...sebab suami ada keja ari isnin kat sana..

Satu Malam Di Lumut.

Duduk otel e@gle bay...hotel buwok...hehehehe...sebab otel lawa sikit yang sepatutnya suami patut dapat duk situ dah penoh...ape pon, jgn banyak komplen.... bersyukurrr...

 Ini dah habes baik dah bilik yang ada.. cuma yang bagusnya, luas.. dan ekon sejuk hahahaha
Lantai dia takde karpet, tapi bagus la, tidak ler berhabuk dan koto tak nampak.
Ada gayung! bagus-bagus-bagus.. memang hotel orang malaysia.

Selalunya kami berempat kan atas katil hehehehe... merapatkan hubungan kekeluargaan..
Kali nie dah tak muat daaaaah.. dah ada budak kucit...
Maka satu beg besar digunakan utk membawa comforter....
Malam itu, kakak yang tido pat bawah... punya la ibu melapis seberapa tebal yang boleh..

 Hehehe, muka budak mengantuk.
Kali ini, bila berjalan.. yang paling penting barang baby hihihi
Barang orang lain kena berjimat cermat, kurangkan luggage hahaha.


Malam itu kami makan malam di medan ikan bakar teluk muruh...

 Hujan lebat...angin laut begitu kencang..sangat kencang...tempias..sejuk
Baby yang pada awalnya tidur, terkejut dengan suara orang yang datang makan sekampung..bising!
Kemudian baby menangis dengan kuat... sangat kuat..mungkin sebab angin dan tempias hujan.


 Makan malam, malam itu.
Ikan steam tak dpt nak snap.
Tak dapat nak menikmati makan, sebab baby dah nanges dgn kuat.
Semua biasa...ikan 3 rasa tu, cam curah kuah ready made ajek. Yang sedap cuma udang dan sotong tepung..udang dah siap kopek, rangup!


Tak banyak aktiviti yang dapat dilakukan sebab waktu yang singkat dan ada baby kecik.

Okeh... gambo tokleh masuk lagi dah...lebih quota kata nyer

 Ini antara yang dapat di snap oleh saya... 
singgah amik gambo kejap pat lumut waterfront
Singgah membeli buah di gerai tepi jalan... baju pink itu bukan saya. Snap dari dalam keta.
Suami membeli pisang utk adik muhd dan rambutan utk saya.

Kat lumut nie ikan bilis dan ikan kering murah sikit.
Saya membeli ikan bilis dan ikan kering kurau. Udang kering mahal, tidak boleh menandingi harga di sabah. 
Barangan makanan sotong2 kering juga banyak dijual di sana.

Balik lalu jalan dalam??? jangan ler sesekali wat cenggitu lagi ya.. jarak memang dekat, tapi seksa lalu jalan kecik dan ramai yang memandu dalam keadaan yang nak cepat mati.

Ketika melalui jalan dalam itu, sampai di slangor, kat kuala ke bagan ke tak hingat, singgah membeli durian.
Harga lebih kurang kat kip mart, dapat durian kampung yang baru gugur... 3 biji rm10. Ada juga membeli yang durian kawin, tapi ada buruk sikit kat dalamnyer... tak check kat gerai tu sebab takmo tebuk, nak makan kat umah.. itupon bau durian sepanjang jalan, wat-wat tak bau ajek la....yang penting takmo melepaskan peluang makan durian di musim durian.. :)

Gara-gara makan nasi lemak beli kat kedai depan otel, kami kena cery bery ya... saya yang paling handal pewot pon kena, orang lain lagi la heeee....  cuma tak kronik, masih ada ruang utk bernafas...

Sekian, wassalam.


Saturday, December 1, 2012

Barang Feeding

Salam...

Arini ku melaksanakan misi mencari dan membeli lagi barangan untuk bagi susu ibu kepada baby Aisyah...
Dengan kerjasama suami dan anak-anak heeee...satu kereta ke jalan kuchai lama hantar duit ke kedai bb untuk membeli barangan yang diperlukan... Kebetulan Kota London nie dah menjadi rumah kedua kami hehe

Teknologi zaman sekarang, dengan bantuan google dan strategi pemasaran kedai itu, kami yang dtg dari nowhere tahu kedudukan kedai dan membeli barang di situ. Zaman sekarang ni, sape yang memanfaatkan teknologi alam maya memang boleh mendapatkan keuntungan yang lebih.



Mari kita tengok apa yang dijaring tadi...Gambar ihsan google.
Harga disertakan bagi rujukan masa akan datang atau sesiapa yang nak tau anggaran harga barang...



Pertama...ku memang aim yang ini.
Senang hatiku bila dah dapat yang ini...

 sterillizer akan ku guna di rumah... warmer akan ku letak di rumah baby sitter
senang hati dah dapat warmer itu, sekurang-kurangnya reda kerisauanku tentang babysitter susah nak panaskan susu ke...sekurang-kurangnya jika masuk dalam warmer nie, bolehlah dia panaskan awal, agak2 15 minit sebelum baby nak susu...sekarang nie baby selang 2-3 jam minta susu. Warmer nie mengekalkan suhu susu, so bolehlah terus di situ sehingga baby nak susu. Lepas diskaun rm159.90.

Kedua...
Ku juga beli warmer ini untuk di rumah sendiri.. so tak perlu la mengangkut warmer dari umah ke umah babysitter dan sebaliknya...
Kegunaan di rumah sekiranya ku keluar ke kedai dan baby di rumah, ayah baby boleh bagi susu incase baby nak susu time aku ke kedai.... 

 Boleh guna home & car.. tapi car aku lebih suka jenis beli yang lepas tu. 
rm69.90

Ketiga...
Aritu dah beli yang letrik... aku puas hati dengan jenis itu. Cuma leceh nak cucuk letrik segala kan... 
Sekiranya nak ringkas dan tak perlu cucuk letrik, ku beli yang manual ini...Aritu cuba yang chah punye...

 Mahal! harga sebelum less rm269, lepas less rm199. 
Harga sama dengan yang letrik ku beli yang lepas. 

Keempat...
Kemudian ku tambah satu lagi cooler tote.. jenama yang sama, sebab warna hehehehe... autumz takde yg best kat kedai tu...

 Kecik aje beg nie, boleh bawak gi skul utk isi susu..boleh isi 2 ice pack dan 2 botol susu...
Kalau nak beli besar2 pon, sempat ke aku nak mengepam di skolah.. dapat 2 botol pon dah cukup banyak..
Takde banyak masa sebab sessi petang ada dua kali solat iaitu zuhur dan asar, non teaching period digunakan utk solat. Rm23.92 selepas less.

Kelima....Yang ini bukan barangan feeding hehehehe
Ayah, kakak dan abang baby Aisyah belikan yang ini utk baby...

 tidak la semua nie hehehehe.... kipas cenggini little bean nyer brand
Amik yang kaler merah satu.. rm17.91 lepas less.
Boleh guna time takde letrik hikhikhik..selain sepit kat stroller.

Alhamdulillah... 
Semoga Allah membantuku dalam journey memberi susu ibu sepenuhnya kepada Aisyah
Kuatkanlah semangatku ya Allah...

Next : Botol susu dan plastik stok susu beku.

Sekian, wassalam.


Friday, November 30, 2012

Ber.. Cuti dan BerCuti

Salam...

Okeh... masih sakit pankreas ku mengingat orang yang bagi betis mau peha..
Bagi dapur gas... mau dua tong gas pula...
Agak-agak la ya...

Lupakan perihal gas dan tong gas...

Alkisah ku lupa hari ini hari apa..
Ingatkan hari Khamis...
Rupa-rupanya sudah jumaat..
Tidak terasa hari berlalu...
Sudah 3 minggu cuti dilalui....

Kata orang, beruntung jadi cikgu... cuti banyak
Kalau kamu nak tau...
Time cuti banyak itulah tiket kapal terbang mahal..
Time cuti itulah, hotel-hotel mahal...
Time cuti itulah semua tempat crowded...
Ini bab ketidakberuntungan la kan...

Tapi kita takla mau melihat kenegatifan sahaja...

Bagiku...

Time cuti ini lah kami dapat berkumpul sekeluarga...
Time cuti ini lah hari-hari anak-anak berjumpa ayahnya..
Time cuti ini lah ku boleh bersama suamiku...

Kalau tahun sudah.. ku sakan... bercuti ke sana ke mari...
Duduk hotel sana sini...
Tapi itu tahun sudah la kan.. yang sudah itu sudah la...

Tahun ini,
Aku di Kota London ini pon dah dikira bercuti...
Mau duduk di hotel kerana swimming pool utk anak2, pon sudah tidak heran kerana swimming pool di depan mata...ari-ari boleh berendam...
Mau duduk di otel yang ekon 24 jam pun, usah la membazir-bazir kerna di rumah kota london ini juga ekon 24 jam...masak dan jemur kain pun dalam ekon...
Cuma yang tiada hanyalah bath tub sahaja... tapi itu pon lain kali boleh berbath tub kan...

Untuk ke sana dan ke sini...
Untuk terbang ke sana dan ke sini
Jika Allah belum izin..
Walau wang mencukupi...
Walau apa pun...
Pon tiada juga boleh bercuti...

Walau mampu ku ikut suami sekeluarga ke Paris tempohari, namun Aisyah terlalu kecil untuk dibawa...
Walau cuti ku banyak dan berada di Kota London ini, yang sudah separuh perjalanan mau ke utara..namun suamiku tiada cuti dan masa mau membawa kami bercuti ke sana...juga Aisyah yang terlalu kecil untuk ke sana dan ke mari..
Memang jika Allah belum izin...

Allah belum izin....
Walau sudah 3 minggu ku berada di sini, sepasang kain pon belum ku beli..
Sedangkan sebelum ini, paling kurang 5 pasang ku beli...
Walau ku berada di sini, IKEA juga belum ku jejaki...
Sedangkan itulah tempat pujaan hati.
Walau sudah 3 minggu ku di sini... memang Allah belum mengizinkan ku pergi...

Namun aku tidak bersedih....
Malah aku gembira...
Aku bahagia menghabiskan masa bermalas-malasan di rumah sekangkang arnab ini...sebelum kekangan masa dan kerja pabila cuti berakhir nanti...
Aku bahagia melihat Aisyah ku sudah semakin lama waktu tidurnya...
Aku bahagia boleh menyediakan secangkir air buat suamiku sebelum pergi kerja...
Aku bahagia dapat menyediakan makan malam buat suamiku yang kepenatan sewaktu pulang dari kerja...
Aku gembira walau selalu mengaum ketika anak-anak berbuat bising.. namun ku bahagia, kerna mereka masih dalam kategori anak yang sangat baik dan mereka di depan mata.
Aku bahagia kerana banyak masaku untuk melakukan itu semua..

Walau ku tidak boleh sopink dan sopink..holiday dan holiday..
Harapanku... aku juga mau ke kota paris...senang hatiku jika waktu itu wang bukan kekangannya dan Aisyah sudah besar sedikit dan mudah dijaga.

Kota Mekah... sedangku menunggu giliran... tahun bila... walau 40 tahun lagi... itu menjadi rahsia Allah...
Jika diizinkan menjadi tetamu-Nya, waktu itu akan tiba jua...

Suatu hari nanti... jika Allah izinkan...

Yang Allah izin tika dan waktu ini.. nikmati waktu yang senggang dan nikmat cuti yang lama...
Diberi kesihatan yang baik...keamanan kemakmuran kesejahteraan kebahagiaan...

Nikmatilah... nikmatilah...

syukur ya Allah...

Sekian, wassalam.



Wednesday, November 28, 2012

Kebaikan.. atau baik tuan!

Salam....


Dalam kehidupan ini, kita memang perlu jadi baik...

Tapi.....


Kadangkala orang dalam dunia ini suka ambil kesempatan....
Diberi betis, mahu peha pula.....

Diberi sepuluh ringgit, mahu pula seratus ringgit....

Bila kita selalu menjadi 'yes man'... sometimes kita kena menjadi 'no man'....

Bila kita selalu memberi.... pemberian kita menjadi suatu kemestian pula jadinya.....

Ku beri kamu beras...
Kamu minta pula periuk nasi, senduk, pinggan, dapur gas, tong gas, sudu garfu, rak pinggan, meja, kerusi
Kemudian kamu kata... faham-faham la ya.

Tanggungjawab hanya pada beras, tapi kena tanggung pula semua yang kamu pakai.....

Stop it....stop it!!!

STOP IT!!!!!!!!!!!!!!


Kenapa BuNga??

Salam....

Kenapa namakan diri bunga??

Sebab saya sangat suka bunga....

Paling suka, bunga rose.. rose rose rose.... really rose lover....

Zaman dedolu, masa first time gi kundasang, gi sebuah nursery nie.... bunga rose dia besaaaaaaar-besar... sebesar muka saya pon ada.... saya rasa macam i can fly time tu hehehe.... sangat teruja...

Bila merenung rose, hati saya kembang kuncup berbunga-bunga.. satu perasaan yang tak terungkap...

Bunga yang anak dara saya dengan kerjasama suami, masih utuh lagi sehingga hari ini...dalam ekon tahan dia.
Kalau kat rumah, saya akan simpan kat peti sejuk hehehehe...  bila nak tengok, saya keluarkan dan saya cium... kemudian masukkan semula kihkihkih....

Nie bunga pada hari ini... masih segar....

Rose dah lebih mengembang, namun masih utuh.. love it.

Saya bercita-cita... berdoa... berada di kawasan sedang musim spring.... dikelilingi bunga-bungaan dan terutamanya rose hehehehe.... juga saya bercita-cita nak memetik apple & anggur di kebun yang luas!.
Zaman dedolu, kalau cerita-cerita omputeh ala-ala dongeng gitu, kawasan istana ada secret garden kan.... dan secret garden itu dikelilingi oleh bunga-bunga rose yang sangat cantik....
Saya teringin nak ada taman yang penuh dengan bunga rose.... emmm, berangan dan terus berangan kihkihkih.... suasana sejuk seperti di cameron higlands memang sesuai utk rose, tapi di pasir gudang?? takyah tanam apa2 la hahahaha... asyik2 takde kat umah ajek, pokok pon mati... 

Sekian, wassalam...


Doa Utk Anak

Salam...

Like to share.... utk diri sendiri dan ambillah utk anda juga


Bukan sahaja utk anak nakal... untuk anak tak nakal pon boleh juga..

Sekian, wassalam

Bulan kelahiran....

Salam...

Di hujung-hujung tahun ini, maka berkumpul lah 3 beranak meraikan hari ulang tahun kelahiran..

Memula adik muhammad, kemudian diikuti oleh saya... penutup oleh anak dara saya Aqilah...

Aritu, masa adik muhammad yang sungguh humble....insyaAllah...
Takmo majlis, takmo potong kek ramai2.. nak kita-kita ajek....

Maka, kami menunaikan hajat beliau....

 cantik kan... saya amat mengagumi hasil kerja sorang kakak nie.... baru kali ini berpeluang membeli kek dari dia...Alhamdulillah... kek nya besar dan berat.
Kek boboy boy menjadi pilihan adik muhammad, dan saya memilih black & white russian cake

Kami memilih makan di Rahmat kg pasir putih, sempena adik muhammad suka ikan goreng siakap di situ... serta suasana kampung2 beserta air laut....

antara hidangan wajib yang dipilih

Dan seperti biasa.... adik muhammad yang sungguh bertuah, kek sendiri pon takmo makan.... hanya makan nasi dan ikan sahaja... jadiknya kek itu, difaraidkan sedikit ke meja-meja sebelah....

aiskrim juga menjadi pilihan... makan masih bersuap, tak suap, takmo makan or makan sikit sangat.

Kek itu sangat2 mampat rasa cokelatnya... cokelat yang padat,kental dan sangat sedap... saya puji sangat2 kek itu... sangat mampat sampai tak terabes-abes makan walau dah faraid suku ke meja makan sebelah2, 1/2 kepada jiran sebelah, dan suku yang kami punyaaaaa pon tak abes2 sampai ke kl di bawaknya....
Daaaaaaaaan, sayaaaaaaaaa jugak yang menghabiskan kek itu yang sangat sedap.... walau mengambil masa 3 hari nak abeskan.... 

cokelat yang di dalam, dan diluar sangat-sangat pekat dan kental. Kek nya juga begitu mampat rasa cokelatnya..Sangat sedap!

 punya la susah nak menghabiskan kek ini, sebab dari dalam sampai cokelat luarnya amat sedap dan sayang jika terbuang... krim yang putih pun tak muak dimakan, ini masa dah pat kL... habeeeslah berat badanku!!

Okeh, atas sebab musabab tidak abes lah....kerana anak2 ku beserta suamiku, kalau kek nie...jarang2 abes dimakan, maka ku berat ati nak membeli kek masa hari lahirku tempoh ari... Jika mau pun, ku mau beli yang slice di secret recipe.... Masih belum berkesempatan nak membeli dan memakannya....emmmm.... now i'm cake lover!.

Semoga, anak bujangku yang seorang itu menjadi anak yang membawaku ke syurga Mu ya Allah....
Amiiiin, ya rob....

Sekian, wassalam.


Monday, November 26, 2012

Sempena Ulang Tahun Kelahiran

Salam...

Di usia yang sudah banyak ini... ulang tahun tidak lagi sama seperti tahun-tahun sudah...
Tanggungjawab dan kekangan masa melupakan hasrat diri untuk bermanja-manja....

Semalam... saya menerima tetamu di kalangan saudara terdekat...mau ziarah Baby Aisyah.
Sebagaimana cara dia menerima tetamu, begitu juga saya ingin memperlakukan dia walau tidak sama, namun harus sempurna juga...

Saya masak mee hoon sup tulang... tulang korban....simpan dari masa dalam pantang :)

 Dah ilang kempunan nak makan sup tulang hehehe.. simpan tu tulang korban yang ayah dapat dan difaraidkan kepada kami... dapatlah, hidangan ini dijamu kepada tetamu semalam. Alhamdulillah.


Saya buat kek.. kek karamel...lama dah tak buat, terakhir kali sewaktu ada kenalan teman yang mengidam mau makan....

 see see my newly cake heee... apa yang baru?? karamelnya tebal... kan kan kan....
Alhamdulillah... terjumpa resipi caramel yang tebal.

tempat kek kaca  ini dah berkurun dalam simpanan, ada tamu baaaaaaaruuuulah digunakan.



Sudah berusia ini.. bukan tua ya.. berusia kihkihkih.... melupakan seketika kek berkrim, wat kek sendiri sempena birthday sendiri hahahaha... takde la, yang sebenarnya tak tau nak jamu tetamu itu apa, jadik..merajinkan diri wat kek yang dah lama tak wat nie... mencuba resipi karamel baru...

Mari kita tengok bahan-bahannya....
  • 3 biji kuning telur
  • diikuti 2 biji telur
  • 70 gm gula kaster
  • 1/2 sudu esen vanila
  • 400ml susu sejat.
cara2 sama cam puan azlita punya resipi... sila rujuk SINI

bahan2 yang baru ini, sungguh menjadi... sedaaaaaaaaap!!! semalam juga licin itu kek...terima kasih kepada yang empunya resipi, saya jumpa pat majalah masa bulan puasa aritu..

cuma kek ni yang saya kurang gemar, bila air dari karamel membasahi kek ... tak cantikkk... pastu basah kek saya yang gebu itu...

oh ya, saya juga menjamu mereka dengan durian.... durian di kipmart dah murah... berbaloi-baloi... makan puas-puas sebelum ke kl semula... pat kl mimpi bangun mimpi bangun semula pon tak dapat harga cenggitu.

*************************************
Anak dara saya dengan kerjasama bersama ayah menghadiahkan saya bunga sempena hari lahirku...
Cik bunga dapat bunga ~ senyum lebar sampai telinga...

 Anak dara saya punya pilihan warna dan gaya.
Terima kasih anakku.



Sekian, wassalam

Saturday, November 24, 2012

Happy Birthday to Me....

Salam....

Happy Birthday to me.....esok 25 November....

Ya... ucapan utk diri sendiri heeeee......

Dengan effect bloom... 
Saya yang sudah punya 3 anak sesuai dengan usia 33..
Punya baby kecik, mata sedikit bengkak kerana tidur yang tidak menentu..

Alhamdulillah, untuk tahun yang ke 33..saya masih dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki...diberi kesihatan yang baik...serta kehidupan yang berbahagia. Mudah-mudahan Allah memberkati usia saya dan memanjangkan usia saya dalam keberhasilan, kesihatan dan keberkatan. Mudah-mudahan Allah memberi kebahagiaan kepada saya dari dunia sampai akhirat. Kuatkanlah imanku ya Allah.. kurniakanlah aku anak-anak yang dapat membawaku ke syurga-Mu... Kurniakanlah aku suami dan anak-anak yang menyenangkan hati dari dunia sehingga akhirat. Amiiin.

*****************************************************

Anda pernah dengar jenama Longchamp??
Seumur hidup saya, ini la kali pertama saya mendengarnya....
Rupa-rupanya...jenama yang amat glemer kat paris...dan harganya emmm....
Paris pon saya tak pernah sampai.... betul2 saya tak tau apakah itu....
Kebetulan ada katalog redeem....mari tengok katalog...

 MasyaAllah mahal.... ini rate harga di Malaysia. Pat sana kurang sikit, tapi masih mahal.

Kalau awak nak tau, suami saya belikan beg ini sebagai hadiah birthday saya!!...
Bukan satu... tiga. Kebetulan dia ke Paris dan baru balik arini....

Ini gambar ihsan google.. Alkisah beg nie, boleh dilipat-lipat jadik kecik aje cam yang merah pat lantai tu jadiknya.... 

Nie yang saya dapat....alhamdulillah.

Yang kuning itu, adalah saiz paling besar cam yang warna merah pat gambo google di atas.
Yang Navyblue itu saiz medium. 
Yang kucit aje tu utk syiling, walau kucit aje... harganya tidak kucit, ratus jugak huuu


Kalau saya tak diberitahu tentang jenama dan harga beg ini.. pasti saya tidak tahu nilainya!.. betapa saya kampungan....

Di sini... adalah saya ingin berterima kasih atas kasihnya suami kepada saya....
Sewaktu di London tempohari.... saya dihadiahi beg ini....

 Beg ini sesuai dipegang di tangan. Baru sekali saya guna dengan silang di bahu sambil mengendong Aisyah... Oleh kerana Aisyah perlu digendong, maka beg ini masih saya bungkus..
Handbag jenama guess....yang harganya kalau di Malaysia, memang saya tak beli..dan kalau di london juga saya tak beli huuuuu.....Namun, suamiku membelikannya untukku...Terima kasih suamiku.


Yang sebenarnya, entry ini adalah kesyukuran atas kurniaan usia, syukur ya Allah dan kredit kepada suamiku....terima kasih sayang...

Sekian, wassalam.