Sunday, July 31, 2011

Salam Ramadhan

Selamat menyambut Ramadhan kepada ..teman hidupku...anak-anakku...saudara-maraku..semua sahabat-sahabatku...teman karibku..seluruh insan-insan yang berada dalam hidupku.....

      
semoga kita memperbanyakkan membaca al-qur'an di Ramadhan ini   


Amin..amin...amin....

Saturday, July 30, 2011

Budaya Beraya Di Malaysia

Pergh...tajuk cam karangan bahasa melayu spm...
kihkih....camne nak tulis nie hahaha....karangan bm tak pernahnya dapat bagus hahahaha

Gini ler.... pat malaysia nie kalau bab raya....macam2 nak dibeli, macam2 nak dibuat...macam2 pembaziran dan pengeluaran duit bukan bersedekah...tetapi entah hape2 entah...termasuklah yang tengah menaip ini...huuu

Meh kita wat senarai pendek apekebendanya yang orang malaysia nie sibukkan terutamanya orang pempuan, panjang2 tak mampu plak nak senaraikan.... :)
  1. Baju raya baru....entah berapa pasang entah....nak berdondon-dondon anak beranak...agak2 susah sgt,ada kawan pernah cerita, ayah dia beli satu kayu kain...kain itu yang dibuat baju seisi keluarga dan kain itu juga wat langsir....hahahhaaaaa....terlopong molot saya mendengarnya ....amacam??? ada berani mau buat itu macam???
  2. Kuih raya....hah ini lagi satu....bulan ramadhan sepatutnya dipenuhi dengan beribadah....membanyakkan amalan..mohon keampunan...orang malaysia, sibuk menggentel kuih raya, dah abis masa kat situ dah berapa banyak...itu kalau yang wat sendiri,kalau yang beli..nak pulak beli yang mahal2 (memang mahal pon regenya)...dah beratus2 duit keluar....
  3. Bab hias menghias rumah pulak.....macam2 nak beli...macam2 la....segala macam...macam2 ada...tak tersenarai...kalau orang pempuan dia tau ler....tapi kata orang, orang perempuan ini penyeri rumah tangga, kalau takde orang perempuan, rumah dan tangga pon tak berseri hahahaha.....dengan langsir, karpet, bunga....entah hape2 la....aduuuuuuuuh....nak kasi rumah dan tangga berseri kononnya.....
  4. Kalau yang tak pakai tudung, nak pegi set rambut pulaaaaaak...rambut raya kata dia.
  5. Kasut raya...songkok raya.....samping raya....butang baju raya....tudung raya...brooch raya...segala macam la untuk seisi keluarga
  6. ada yang lagi dahsyat.....kereta raya!!...perghhh...agaknya kalau mampu nak beli tiap2 tahun, setiap kali raya mesti tukar kereta eh hihihi......
  7. Macam2 lagi lah....
pendek kata...TEPUK DADA>>>TANYA IMAN.....

Apa kena gambo bawah nie dengan ini entry??


gambo nie mampu menyerikan rumahku hahahaha...yang sebenarnya takler berseri mana ponnn

sila jangan tertipu dengan gambar itu....

pertama...itu cat sudah 7 tahun....tidak mungkin untuk bertukar warna kerana susah nak tanggalkan border paper tu..maka bertahanlah dengan warna oren itu...huuuuu.....dan tidak mungkin terkocoh kacah untuk mengganti warna kerana raya akan datang ini...

nampak itu bunga sebelah kiri...rasanya sudah 5 tahun kot...hihi....adakah bunga itu akan berganti???...silap2 boleh bertahan hingga tahun ke 8 haha

itu langsir sudah 2 tahun.....mampukah langsir itu bertahan untuk tahun ke 3???....tidak mustahilkan...sebab langsir sebelumnya bertahan hingga tahun ke 5 heeeee......

itu kerusi sofa merah dari kedai ah chong....sudah bertahan selama 7 tahun hikhik....

itu recliner....tahun ke 6....besar sangat...tak muat pintu bilik....macam dah tak boleh tahan tengok dia kat situ....manaaaaaa la nak alih nie huuuuuu....ke memang dah ditakdirkan kerusi itu dah pajak dulu kini dan selamanya disitu huuuuuuu.......

dah itu saje nak luahkan....sebenarnya tujuan asal nak cerita pasal nak ganti langsir ke tidak hahahaha....dah mengarut2 lari dari tujuan.....sama la macam lari tajuk seperti yang di atas hihiiiii.....

kalau mengikut sejarah ketahanan mengawal napsu serakah....memang lama boleh bertahan hahahaha.....TETAPI mampukah bertahan untuk ini tahun????

saje nak lapangkan dada....nak bernafas dengan lega....nak suka2...sebab bebanan keja yang menjadikan saya sempooot...dah kurang sikit sempoootnya, namun masih belom selesai lagi laporannya...selagi tak siap dan hantar...selagi itulah menjadi segrombolan lebah yang mengelilingi kepala....

~ nak shopping...nak shopping......mana la sugar daddy i nie.....lalalalalala~

Friday, July 29, 2011

Sempoooot.....

lari....dan terus berlari....tak cukup kaki tangan....
busy sgt2 busy....kadang2 down...kadang2 ok....macam2 rasa ada....

orang lain hati tenang nak menyambut ramadhan...saya hati penuh bimbang keja banyak nak kena settle sebelum ramadhan....nak nangis...nak lari....nak macam2 rasa....bercampur baur perasaan....
apa pun....kena hadapi....kena siapkan jugak....berdebar2 macam nak amik peksa pulak huuuu......
kadang2 ada rasa cam nak hempuk orang pun ada.....aduuuuh.....

keja sebagai SU sek lest@ri betul2 buat saya sempooot....apatahlagi takde sokongan boss yang kena handle ini projek...masa dapat tugasan awal2 dulu...itu boss wat dunno jek....bila dah nak anto laporan baru saya perasan yang dorang nak projek....projek bro....ape projek??? aduuuuuuh.....
Macam nak pengsan rasa kena wujudkan projek....syukur ada peninggalan projek2 lama yang mantan gb lama dah wat...tapi rupa dia cam perkuburan terbiar ler huhuuuuu....dah terkubur.....yang dah terkubur itu harus dihidupkan balik dan itu adalah tugas saya.....

Aktiviti kitar semula untuk kumpul duit bagi taman herba
cikgu dah bau cam sampah mengendalikan aktiviti ini
penat cam nak pengsan

ini semalam, mintak tolong bebudak PJ.....cabut rumput....
cikgu pon cabut gak.....nampak itu rumput???? huuuuu

mari saya perkenalkan....ini pokok mas cotek betina....yang pat belakang sana mas cotek jantan.....
baru beli nie......cikgu pi beli.....lom tanam pat tanah lagi....cikgu pakai duit cikgu lagi sebab duit recycle tak cukup...
sape nak tolong cangkul kan nie??????

Ramadhan....sape yang nak menyangkul bulan pose nie....memang takde...melainkan saya....ya saya.....huhuuuuuuuu.....larat ke???? aduuuuuuh

wujudkan ajk...ya....ajk...nampaknya hujung minggu ini sebenarnya tugas saya wat itu laporan dan ajk. 
dan hujung minggu ini jugak anak2 dan dijanjikan akan berjalan ke kl sebelum puasa dan raya....

hujung minggu yang sempooooot......

ini dah ok la sikit...sebelomnyer.....aduuuuuuuh.......saya pon takot nak pi sini....
ini gambo selepas aktiviti mengemas dan mencabut rumput semalam
itu anak2 pokok baru beli semalam, dan baru susun kedudukan.....
inilah yang dinamakan dah terkubur kena korek balik kena kasi hidop semula....
ini semua keja saya....ya saya yang menjalankan tugas.

petang nie meeting linus pulak....ada 13 orang yang nak kena oberhaul....kasi turun enjin kasi repair...nak suruh pandai baca eja.....jangan ingat kerja mudah..kerana huruf pon dorang masih tak boleh ingat....dah darjah 2 pulak tu....so.....sendiri mau hingat ler.....

semoga semua ini dapat di cool down hujung minggu ini....saya nak ber ramadhan dengan tenang...
saya mahu ramadhan ini lebih baik dari yang sebelomnya.....terutama dari segi amalan.....

Tuesday, July 26, 2011

Jangan Gadoh2.....mari betulkan urat

Saya gaduh ke????....tak lerrr...saya tak gaduh pooon....

Ada saya gaduh2 aritu...takde poooon....cuma saya bebel2 jek pat blog nie (dgn doa agar dorang jgnla baca blog saya nie amin3...) heee...takut gak eh hahahaha......

Saya memang takmo gaduh2....sebab apa saya takmo gaduh?...sila lihat senarai di bawah :-

  1. dia boss saye...tak kira la no 2 ke no 3 ke...boss gak kan...saya nie timun takkan menang punyeee selagi menjadi timun dan dorang durian....maka banyak2kan sabar
  2. even bukan tu sahaja....akan ada beratus lagi even, malahan beribu kot....maka pusing2, masyarakat rujukan itu jugak kan....maka jgn gaduh2....tingkatkan kesabaran...
  3. tak payah gaduh2...pusing2 dorang tu jugak kawan2 sekerja.....banyakkan sabo....habis even tu...hari2 kena datang skolah gak kan....maka jumpa lagi muka2 tu semua...kalau gaduh kan dah tak boleh nak bertemu muka.....jadik...sabaaaaaar jek la.....
  4. pendek kata...sabaaaaar jek la.....sabar tu manis khasiatnya heeeee.......tadi ada yang jumpa saya minta maaf.....saya cakap, saya tak marah2 la...sape cakap saya marah???...saya takde marah pon...walau anak buah saya jelantahkan 10 kilo beras pon saya tak marah kan.....inikan pulak dia yang takde kena mengena.....

Bila tak gaduh2....tengok....semalam dan hari ini, saya dah boleh mula kerja tanpa rasa bahang pertelingkahan.....start projek baru dan tanpa rasa permusuhan....tak guna gaduh2, tak guna dengki2....kalau dorang memang dengki kat saya dengan menjadikan saya ketua masak kali ini, saya rasa propaganda dorang gagal....kerana saya dengan rasa bahagia dan hati terbuka menerima tugas ini.....walau semasa menjalankan tugas aritu banyak yang menguji kesabaran....saya tetap bersabar....walau kadang2 rasa nak pecahkan semua cermin tingkap time tu hahaha ganazzzz!!!....pat dalam ati jek.....

sebab tu saya sayang blog ini heheheeeee.....blog saya...saya suke ler nak kata apa hikhik....kurang sikit rasa nak mengamok kat alam nyata bila dah luah semua pat cni....kan kan kan.....
dorang tak baca ke??...semoga tak jumpe ler blog nie sampai bila2 hehehe....kawan2 kerja tak tau pon saya ada blog...kecuali kengkawan yang betol2 saya rasa boleh berkongsi....biarlah saya syiok sendiri.....

well....saya memang suke massage.....saya suka urat2 saya diperbetulkan.....
saya pegi massage lagi yo....kali nie amik lebih sikit....package shoulder + foot massage....rm69 sejam setengah.....

rasa dia??....takes time gak la nak hilang penat..tapiiii...saya rasa kaki saya tiada rasa tegang dan sakit...dan tulang pinggang saya pon rasanya ada relief sikit la...dari sebelumnya...kalau ok pinggang nie, nanti saya nak amik lagi package nie...

Mudah2an pinggang saya yang problem selepas arwah baby iman dulu akan pulih sepenuhnya.....insyaAllah..mana tau cara massage yang ini boleh memberi kesihatan yang baik kepada saya....
Kalau ikutkan....masa masak utk 200 orang itu, saya gagahkan seluruh tenaga...dan buat2 tak rasa sakit...angkat kawah..cuci kawah..cuci periuk...angkat macam2 la....tawakal pada Allah....

Sebab tu bila lepas tugasan itu saya rasa cam nak pengsan....maaflah kepada apa2 tugasan yang lain yang tak dapat saya laksanakan terutamanya yang kat rumah....ditambah lagi dengan tugasan yang menunggu selepas camping iaitu sekolah lestari....saya bukan supermak....saya supertiredmak huhu...



nampak gambar ini....ini antara acara regangan yang dia wat selepas mengurut tulang belakang pinggang dan punggung.....fuh!!!......kalau suke tradisional.....cuba lah...tapi gambar nie macam menakutkan eh kihkih.....jangan takuuut...gambo nie jek yang sopan, gambo lain semua seksi2....jadik saya amik la gambo nie heee.....

selamat mencuba.....best taw......

Monday, July 25, 2011

Kenangan menjadi pekerja bangla....

Lorr...tak habes2 lagi ke??? Hikhik....saje nak meluahkan rasa....


Camping….itu memang betol2 menjadikan cikgu sebagai pekerja bangla….rasa2nya kerjaya apa yang kalau ada apa2 even kena masak sendiri???...tak lain tak bukan saya rasa cikgu ranking no 1...nowadays la...dedolu budak2 camping, bebudak masak sendiri...skarang nie, cikgu kena masakkan....karang masuk tvtree pulak murid kelaparan...ish3....


nampak mudah kan, alaaaa masak simple2 jer…ye ke???..
nak masak mee goreng special untuk bagi makan budak2 pada jam 7.30 pagi….camne nak kasi siap itu mee seawal 7.30 pagi???...kerja mudah ke????   Huhu…. .





Maka dari malamnya dah kena gunting lada, kopek bawang…siang ayam, udang, sotong…Itu lada, bawang, bukan sikit, ini untuk makan 200 orang ya….maka blender tu bukan cukup sekali….banyak2 kali sampai kalau blender tu boleh menjerit…dah lama dia menjerit suruh berhenti….heee…..dah siapkan bahan2…saya tumis dulu lada sampai masak agar saya tidak perlu tidur di sekolah gara2 kena masak utk budak2 camping…duluuuuu masa kem darjah 6, pukul 2am saya baru balik rumah dan pukul 5.45am saya dah sampai skolah semula, itu saya bukan ketua masak tu…..
Kali nie ada untung sikit sebab siap awal, kul 11pm dapat balik rumah, dan kul 6am baru dtg semula ke sekolah. Sampai jer sekolah, terus mulakan operasi masak itu mee…..bukan sikit ya….14 kilo mee….huhu 14 kilo….yang seronoknya takde sape2 menyibuk arah tu arah nie, komplen tu komplen nie….amaaaaaan jek rasa….dapat siapkan mee dengan sempurna dan liciiiiiin, sampai ada yang sampai kul 8.30 dah takdapat makan mee itu…(mungkin inilah sebab itu pempuan si pembeli beras cakap jangan masak sedap2 agar makanan jangan habis hahahaha..teruk kan!)….biarlah saya berkorban membeli bahan2 agar menjadikan mee itu sedap dan menyelerakan….sebab kalau mintak budget dari perempuan sipembeli beras itu pasti dia kata tak payah!....

Dah siap hidang kat budak2 camping….kena bekerja keras pulak utk masak tengahari….dah saya ceritakan macammana saya sediakan pada entry yang lepas….beras 20 kilo….ayam 15 ekor…sayur2….masak tetap masak…makan tetap makan….cikgu2 makan sampai tak toleh2 lagi dah, khusyuk menghadap makanan….Cuma tak boleh tambah jek…kalau boleh, pasti dorang mintak tambah…..Ayam kicap style jawa taw, ada ketumbar, jintan, lada hitam…serai segala….itupon saya tebalkan ati jek beli rempah sendiri..kalau ikut sipembeliberas, dia kata nak wat ape…tak payah!...
Kalau ikut saya, pasti saya lebihkan itu ayam, prinsip saya, kalau nak bagi orang makan, kena la sempurna…kesian dorang….ada jugak budak2 mintak tambah, saya bagi telur yang contingency tu…..sayur pulak dah awal2 selesai…saya sebat jek timun yang utk masak nasi ayam hari ahadnya….saya potong2…kesian pada yang kendian….ajk2 saya pon tak dapat makan ayam tu….telor ayam jadi lauk dorang….kesian2….bukan takde budget…bior dorang esok dalah kubur kena berak dengan ayam…padan muke….kalau pegang amanah tu kena amanah la kan…biarlah, Allah sahaja yang mengetahui.

Ok…masak memang la masak….itu kuali bukan 32cm okeh…itu kawah…lepas masak kena basuh la kan….itu periuk..bukan periuk kecik2…itu gantang punye periuk….kena cuci jugak la kan…..kalau minyak terkena tangan nie…toksah cerita la….hidupkan api tersilap sampai ada letupan kecil, terkena muke, hangit jek bau muke sebab bulu mate dan bulu roma pat muke terbako ckit huhu….syukur tak terbako abis…datin pon dah jadi cam indon taw….dah indon la pulaaaaaak (indon pon skarang dah pandai demand)…..tadi bangla….haha..eh bila aku jadik datin?...uh konpius2...kihkih

Makan malam pulak, memangla nama menunya telor masak sambal….telor tu 200 bijik taw….200 bijik kena rebus….200 bijik kena kopek, 200 bijik kena goreng semula biar sambalnya melekat…syukur ada ajk2 yang rajin membantu….kalau ada yang cengkelat tu, malas nak bising2….biarlah, saya takmo menjadi ketua yang dibenci….saya masak sambal dengan aman, sedap taw…sebab tak lokek bahan, saya masukkan juga ikan bilis pat dalam tu….

Bila time nak masak sayur pulaaaaak….rampasan kuasa terjadi….macam rampasan kapal terbang tuu…..aduuuuuuh, Allah sahaja tahu macammana perasaan saya…kalau ikut perangai semulajadi saya..dah lama saya hempuk sipembeliberas itu….saya rasa kalau tak ditahan2 perangai baran saya nie….saya rasa perang besar dah. 


beginilah keadaannya.....

Habis masak kena hidang la pulak kan....cam lipas kudung lagi skali....kesian ajk menghidang, dorang tak ramai....Okeh…. nak tau rasa punye penaaaaaat, sakit seluruh badan……kaki, tangan, pinggang, belikat…semua2lah…

Agak2 berapa pahala saya dapat????...saya rasa kalau lembu tu…ekor jek kot hahahaha…..teruk3…sebab dah banyak sangat membebel, mengungkit2….silap2 ekor pon tak dapat….huhu…apa pon, demi anak bangsa…saya menjalankan tugas….bangla pon bangla la….sampai sekarang badan masih bisa2 lagi…..


belom habis bisa badan dek memasak, bak kata otai..bangla pon tak keja macam ini....hari ini dah bekejar untuk wujudkan aktiviti, siapkan laporan....menjadik SU sekolah lestari merangkap kuli batak lagi skali sebab kali ini itu boss (yang lain pulak) pon ada penyakit semulajadi dia....semua keja saya kena wat.....huhuuuuuu....kena keja...kena keja....


supriseeeeee : asmida @ as datang umah jap tadi....aduuuuhai as....nasib baik ko tak masuk umah...kalau ko masuk...mesti ko pengsan tengok umah aku hahahaha......kapal karam as.....karam pon tak macam umah aku nie ha.....apa nak jadik ntah...entah bila aku dapat kilatkan umah...huhu
by the way....tima kasih banyak2....ingat jugaaaaak ko kat aku nie ha.....sayang as!!.....(as bagi sourvenir dari NZ dan pangkor...heee)

skarang nie...saya cam pat gambo nie ler...

Sunday, July 24, 2011

i'm Iron Chef...

salam...

fuhhh....penat giler!!....cam nak tertanggal engsel tangan.....

iron chef ler kengkononnyer kan.....kengkawan semua dah panggil saya chef......

not an easy task masak utk 200 orang mengikut jadual dan waktu yang ditetapkan..apatahlagi tak pernah wat sebelom ini....maka ini kiranya kali pertama berpengalaman mengendalikan makanan untuk 200 orang.

menu :

  • sarapan - mee goreng special...haha suke ati aku ler nak bagi nama ape..special yo..ada udang, sotong, ayam, chicken meatball....kira special la tu kan....kan.....
  • tengahari - ayam masak kicap resipi tradisi dan sayur goreng....
  • malam - telur sambal special, sayur lemak, ikan kering.
ini mee goreng special ... 14 kilo beb...14 kilo mee.....

see...see...liciiiiiiin kan mereka makan....sedap yo...shedaaaaaaaap....7.30am

okeh....menu nampak simple kan....kan.....TETAPI.....korang ingat senang ke?????....huhuuuuu...hah dah mula daaaaah nak kepoh hahahaha......

Firstly....haha...macam ucapan pulak daaaaaaa....
yo ler...pertama sekali kesyukuran ku panjatkan ke hadrat Illahi.....dengan izinnya semua orang dapat makan dengan on time dan diberi kecukupan....

kedua.....
terima kasih kepada assistant2 yang membantu....walau ada yang cengkelat....tetapi yang komited betol2 memberi kerjasama dengan baik.....

ketiga....
korang nampak ini gambo??????

kenapa saya nak masak orang???...hikhik....berperasaan la pulak daaaaaah
meh saya ringkaskan....

Saya nie kuli batak jek....dah suh masak..maka tugas saya masak jer la kan.....maka yang membeli barang2an adalah orang lain....dan orang lain itu bukan tahap taik idong masin lagi dah....ini taik idong gajah!!.....
Apa ke tidaknya....beli beras macam zaman komunis.....kenapa saya cakap macam zaman komunis????....sebab berasnya kuaaat makan air...kalau setakat lebih kan air tu takpe la kan..ini kena RENDAM dahulu beras.....DIDIH kan air dahulu baru masak......sape tak tercabar keSABARan kalau ini punye gaya.....ini ajaran suruh rendam dan didih ini adalah orang yang membeli itu beras.....

Memula masak.."eh pesal jelantah lagi nie???"...walhal dah pakai periuk nasi besar yang utk 50 org nie...adjust2...barulaaaah ok...biasanya kalau dah pakai periuk nasi tu nasi akan jadik cantik dan sempurna.....kali kedua masak oh begitu lagi...maka saya berhati2 untuk masak kali ketiga dan keempat....
yang membuat lagi parah ialah periuk nasi cuma satuu ya satuuuuuuu sahaja...lepas satu baru satu lagi....lepas satu....cuci periuk dulu baruuuulah masak lagi......saya cukup sabar masak nasi itu...bermula dari pukul 9 pagi dah tenggek beras....sampaaaailah cukup 4 kali masak.....sabar....sabar....

Nak tambah kesabaran??????.....ayam baru nak beli pukul 10 pagi????....aduuuuuuuh....10.30 ayam baru sampai....macam lipas kudung semua orang menolong saya mencuci ayam....
Datang pulak arahan.....tak payah goreng ayam tu....masak aje kicap...masukkan aje.....Aduuuuuh!!!! saya rasa nak lempang2kan aje itu orang..dahlah dia yang bikin lambat....dia jugak yang beli itu beras....
Saya geleng kepala....dia komplen "susah la dia nie....masak macam kenduri!"....
Hak eleh....dah suruh saya masak kan...maka suke ati saya ler...saya punye style...kalau tak sedap, mana saya nak letak muke????......cakap pat dalam ati jek...saya wat jek semua dengan penuh sabar. Walau telinga dan hati macam nak pecah dah kena komplen itu komplen ini.....
Dengan kerjasama assistant2 saya yang menyokong saya....makanan tepat disediakan mengikut masa dan budak2 camping cukup makan.....tup..tup....
Aduuuuuuuuuh......ada lain pulak masalah.....ayam tak cukup!!!....ini taik idong gajah, beli ayam sikit....sampailah saya dan assistant2 lain gorengkan telor untuk mencukupkan lauk...sayur awal2 lagi dah licin daaaaaaah......kata pembantu saya..."tak dapat makan emak...makan telor emak pon ok jugak la"...kesian dorang....telor goreng tadi saya golekkan kat kuah ayam masak kicap yang kebetulan banyak lagi.....

Cerita di atas dah settle dah......
Lepas makan tengahari, dah terus kena masak utk makan malam pulak....saya tenggek dah beras untuk masak nasi....saya pesan pada sorang ajk saya yang memang selalu cengkelat nie supaya dia settlekan masak nasi....sebab saya dah tak larat...dia baru sampai kan..mesti tenaga dia banyak...maka saya mengamanahkan dia supaya masak nasi dan dah diajar camne nak masak....saya tinggalkan kejap balik rumah, mandi dan solat. 

TETIBA saya kembali dari solat...bukan lama sgt pon....40 minit jek....saya tengok nasi dah masak dah dengan ok...saya panggil si polan nie...."dik, nie dah masak...pastu adik masak utk kali ke 2, 3, dan 4 taw..."
Alih2 dia cakap....kak, itu saya dah basuh beras utk masak kat periuk besar pakai dapur gas. Gabungan 3 kali masak itu nak disekalikan masak. 
Saya pon takmo la gaduh2..saya mengalah...ok, masak lah.

Korang nak tau????....JELANTAH itu nasi seperiuk besar.....saya dah bengkak jek rasa...ditambah lagi dengan kehadiran pengarah no 1, no 2 yang tiada kena mengena dengan ajk masak...mengarah itu mengarah ini....lepas tu meninggalkan kami yang pat kawasan masak itu dengan muka tersenyum puas sebab nasi spoil...

KETIKA itu, saya diiiiiiiam ajer, saya tengokkan aje.....lantak korang lah....malas nak campur....sape suruh lawan tokey....dah saya pesan suh sabo masak byk2 kali...baruuuuu jek saya tinggalkan, dah jadik macam ini...dah habis sabar saya cakap kat budak itu "dik, akak yang masak nasi nie dari pagi tadi.....akak tau la ragam beras nie macam mana.....kan akak dah pesan, suruh awak masak pakai dapur sana, awak masak cara ini pula....inilah hasil melawan cakap orang tua...."....aduuuuuuh berhemaaaaah saya cakap masa tu...budak tu pon sengih2 je....ye la...saya pon tak boleh nak salahkan budak tu....sebab budak tu mengikut arahan pengarah no 2 ...no 3.....

Saya alih nasi pertama yang dah masak tu, saya basuh periuk, dan masak lagi..jam dah menunjukkan 5.30ptg, budak2 camping makan kul 6.30....saya berdoa agar sempatlah masak..dan diberi kecukupan....

Sedang saya nak masak sayur....."EH, BANYAKNYER AIR..DAH...DAH....BUANG2.....MANA BAWANG, MANA ITU MANA INI...." Ya Allah...dugaan apakah ini?????....ini orang adalah orang yang sama, orang yang membeli ayam....membeli beras.....orang yang cakap masak kicap tak payah goreng dulu ....maka saya nie cikgu cabuk...dahlah dia banyak dah menguji kesabaran saya....time dah nak hujung2 perjuangan, dia rampas dapur itu dari saya.....saya keciiiiiiik ati sangat2.....dia terus pegang sudip...duduk depan dapur.....dia teruskan apa yang saya dah start....
saya malas nak campur...saya duduk jauh2...LAIN KALI JANGAN SURUH SAYA MASAK LAGI FAHAAAAAM!!!!! mentang2lah saya mengalaaaah aje dari awal....dipijak2nya kepala saya...saya masiiiiih simpan dalam hati....walhal dalam hati dah meletop bom atom.....

betapa IRON nya saya semalam....kalau hilang kesabaran saya semalam, kalau tidak ditahan2 perangai semulajadi saya semalam, ada jugak orang yang kena lempar dengan kuali...dah orang itu jugak yang saya rebus dalam periuk....mau saya kerat2 masuk dalam blender......

sampai sekarang saya masih rasa bersalah, bersalah kerana meninggalkan seperiuk besar nasi lembik dan jelantah.....dan periuk itu adalah periuk masak air untuk ajk minuman.....maafkan sayaaaaa....saya dah tak larat nak alih nasi itu ke tempat lain dan cuci itu periuk....huhuuuuuuuuu

saya juga rasa bersalah kerana lauk memang tak cukup utk cikgu2 fasilitator.....kesian dorang kena makan lauk contigency plan.....bukan salah sayaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.........saya pon  tak makan lauk tu....sebab saya juga sedih ada yang tak dapat makan.....sob sob......seriiiiik!!!!

oh ya...lagi satu....macammana mee bodo boleh menjadi mee special?? sebab saya yang beli sendiri barang2 supaya mee itu jadik special....kalau tidaaaak mee saya itu hanya mee bodo saja....

Friday, July 22, 2011

Rama-Rama dalam Perut

Aduuuuuuh adoooooooooi.....gigil kepala lutut saya.....

Buat pengetahuan....banyak2 mee...paling saya tak selalu masak adalah mee goreng...
saya rasa kali terakhir saya masak ialah 4 tahun lepas kot hahahaaaaaa.....

kali ini saya kena masak mee goreng untuk 200 orang!!!....sempooot beb sempooooot.....

saya nak nangiiiissssssssssssss......

apa2 pon...doakan misi saya kali ini berhasil....cemerlang....sedap....sampai orang teringat2 sedaaaaapnya mee yang saya masak....juga setiap yang makan itu selamat dari segala macam keburukan.....such as tidak  sakit perot ke.....

haha kelakar...kelakar....bagilah saya masak mee sop ke...mee kari ke...mee bandung ke.....adooooooiiii.....
apa pon....yakin boleh....sebab dorang yakin saya masak sedap ler saya menjadik ketua masak camping kali ini......

ya Allah....bantulah aku...agar semua masakan aku untuk 200 orang ini berjaya, sempurna dan sedap2 semuanya...Amin3....

Laporan bergambar...kalau ada la....akan diupload kemudian ya.....

misi : masak utk sarapan
        masak utk makan tengahari
        masak utk makan malam....

saya boleeeeeeh!!!...lepas nie saya boleh bukak katering heeee

mengidam...

aduuuuuh...tajuk cam poyo!

ini dah lama teringin nak makan...cuma malasssss menjadik2..dari musim durian yang lepas, sampailah musim durian kali ini.....itupon dah nak abes musimnya hahaha.....

ini dah tak tahan mengidam...buang malas....kukus pulut dan masak serawa durian....


layaaanlah gambo nie....dah selamat masuk perut cik bunga....aduuuuuuh hilang ngences saya....

Thursday, July 21, 2011

Lawatan Pemulihan 2011

 Cikgu pemulihan dengan kerjasama dengan cikgu pra telah berjaya (Alhamdulillah) menganjurkan lawatan untuk murid2 kami....bertarikh 21 Julai 2011
layanlah beberapa kenangan kami pat bawah nie....


oh cikgu.....ini anak murid yang excited ke cikgu yang over gi rombongan heeee

Kami membatik di pusat kraftangan Johor

khusyuknyeeee membatik...see see....cantikkan hasil yang cikgu wat

anak2 didik kami bersama cikgu yang lagi satu.....peaceeeeeee di zoo johor

ini dengan cikgu yang paling cemerlang heeeee insyaAllah2

gabungan pra sekolah dengan pemulihan..kami join venture.....
eh eh...ada pulak budak tudung biru pat kanan tuu....
heeeeeee......anak sape lah tu....

Kami pegi ke pusat agro cendawan tiram.....pat kampung sinaran baru...


wowww....shedapnyeeeeeeerrr....cendawan penoh mangkuk.....
malu2 cikgu nak makan....semangkuk jek....walhal....rasa nak amik seperiuk hahahaha

oh ini lagi marbeles......nyum2.....fresh from garden.....nak lagi nak lagi....
haha tak malu

budak2 dah kenyang sebenarnya, kami dah bagi makan nasi ayam
dorang laju makan cendawan goreng jek....mee sop tak berapa laku..
ish2....nape tak bagi cikgu heeeeeee nampak sangat kuat makan haha


Tuan tanah yang sangat2 humble.....dah 25 tahun mengusahakan cendawan
satu hari pengeluaran 80 kilo
sebulan lebih kurang 4 tan

woww cendawan......cikgu sukeeeeee


Sekian laporan bergambar cikgu....heee

Wednesday, July 20, 2011

mulut saya kena jahit...

saya nak cakap dengan awak
awak cakap nanti awak cakap dengan saya

saya nak cakap dengan awak
awak taknak cakap dengan saya

saya kena cakap dengan awak
awak takmau dengar apa saya kata

saya nak jugak cakap dengan awak
awak saje buat saya macam orang gila

saya kena cakap dengan awak
dia suruh saya cakap dengan awak

saya perlu cakap dengan awak
kalau awak sayang saya....

saya kena cakap sebab saya sayang awak
kalau awak sayang saya awak kena bagi saya cakap dengan awak

dia takkan cakap dengan awak
awak kena dengar apa dia cakap dengan saya

awak kena dengar apa yang dia kata...awak kena tau apa yang dia kata....awak kena tahu apa sebenarnya....awak kena tau segala2nya....dia sudah mengaku segalanya....
sebelum terlambat....
sebelum terlewat....

cukuplah apa yang telah terjadi....perlukah saya rasa awak memang tak sayang saya kerana awak takmo berkongsi dengan saya....saya sudah cukup menderita dengan apa yang terjadi...tolonglah jangan tambah derita ini.....kerana awak kawan yang paling saya sayang.....


perlukah saya jahit mulut saya....butakan mata saya....tulikan telinga saya
sedangkan saya tahu akan ada hati yang terluka parah.....
sebelum menjadi lebih parah....janganlah jahit mulut saya....
berilah saya ruang untuk bercakap.....
menerangkan segala2nya.....

Jika ada di atas langit, turunkanlah.....


Jika anda semua membaca doa solat dhuha ini....alangkah indahnya.....
cuba bayangkan Allah makbulkan doa kita...alangkah beruntungnya kita
saya menyeru kepada diri saya sendiri agar menunaikan solat ini... kemanisan yang sukar diungkapkan


Doa :
 
اللَّهُمَّ إِنَّ الضُّحَاءَ ضُحَاءُكَ وَالْبَهَاءَ بَهَائُكَ وَالْجَمَالَ جَمَالُكَ وَالْقُوَّةَ قُوَّتُكَ وَالْقُدْرَةَ قُدْرَتُكَ وَالْعِصْمَةَ عِصْمَتُكَ . اللَّهُمَّ إِنْ كَانَ رِزْقِي فِي الْسَمَاءِ فَأَنْزِلْهُ وَإِنْ كَانَ فِيْ الأَرْضِ فأَخْرِجْهُ وَإِنْ كَانَ مَعْسِرًا فَيَسِّرْهُ وَإِنْ كَانَ حَرَامًا فَطَهِّرْهُ وَإِنْ كَانَ بَعِيْدًا فَقَرِّبْهُ بِحَقِّ ضُحَائِكَ 
 وَجَمَالِكَ وَقُوَّتِكَ وَقُدْرَتِكَ آتِنِي مَا أَتَيْتَ عِبَادَكَ الصَّالِحِيْنَ

"Ya Allah sesungguhnya waktu Dhuha, waktu dhuha-Mu, cahayanya cahayaMu, kerinduannya kerinduanMu, kekuatannya kekuatanMu, ya Allah sekiranya rezekiku ada di langit maka turunkannya jika ada di bumi keluarkannya.
Jika cahaya jauh pendekatannya dan jika ada hampir maka permudahkannya dengan kebenaran dhuhaMu, cahayaMu,
kekuatanMu dan kesucianMu, berikanlah kepada hamba-hambaMu yang soleh.

 

atau

“Ya Allah bahawasanya waktu duha itu waktu duhamu, kecantikan itu ialah kecantikanmu , keindahan itu keindahanmu, kekuatan itu kekuatanmu ,kekuasaan itu kekuasaanmu dan perlindungan itu perlindunganmu “. ” Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit , turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar mudahkanlah, jika haram sucikanlah. Jika masih jauh dekatkanlah. Berkat waktu duha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaanmu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah engkau limpahkan kepada hamba-hambamu yang soleh” 

Dari Abu Dzar, dari Nabi Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam, beliau bersabda:
“Pada pagi hari setiap tulang (persendian) dari kalian akan dihitung sebagai sedekah. Maka setiap tasbih adalah sedekah, setiap tahmid adalah sedekah, setiap tahlil adalah sedekah, setiap takbir adalah sedekah, memerintahkan kebaikan (amar ma’ruf) dan melarang dari berbuat munkar (nahi munkar) adalah sedekah. Semua itu cukup dengan dua rakaat yang dilaksanakan di waktu Dhuha.” 
[HR. Muslim, Abu Dawud dan riwayat Bukhari dari Abu Hurairah]

Dari Abu Hurairah, ia berkata: “Kekasihku Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam telah berwasiat kepadaku tiga perkara: puasa tiga hari setiap bulan, dua rakaat shalat Dhuha dan melaksanakan shalat witir sebelum tidur.”
[HR. Bukhari, Muslim, Turmuzi, Abu Dawud, Nasa’i, Ahmad dan Ad- Darami]

Dari Zaid bin Arqam, bahwa ia melihat orang-orang mengerjakan shalat Dhuha [pada waktu yang belum begitu siang], maka ia berkata: “Ingatlah, sesungguhnya mereka telah mengetahui bahwa shalat Dhuha pada selain saat-saat seperti itu adalah lebih utama, karena sesungguhnya Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: “Shalatnya orang-orang yang kembali kepada ALLAH adalah pada waktu anak-anak onta sudah bangun dari pembaringannya karena tersengat panasnya matahari”.
[HR. Muslim]

Khasiat Solat Dhuha


Drp Anas bin Malik, Sabda Nabi SAW ; "Barang siapa sembahyang dhuha 12 rakaat, Allah akan membuat baginya istana daripada emas di syurga" (riwayat Tirmidzi & Ibnu Majah)

Rasulullah bersabda yang bermaksud,"Siapa saja yang dapat mengerjakan solat Dhuha dengan istiqamah, akan diampuni dosanya oleh Allah, sekalipun dosa itu seluas lautan."

Rasulullah bersabda lagi,
"Solat Dhuha itu mendatangkan rezeki dan menolak kefakiran (kemiskinan), dan tidak ada yang akan memelihara solat Dhuha kecuali hanya orang-orang yang bertaubat."


Niat Solat Dhuha

أصَلِّي سُنَّةَ الضُحَى رَكَعَتَيْنِ لِلهِ تَعالىَ

Sahaja aku mengerjakan sembahyang sunat dhuha dua rakaat kerana Allah Ta'ala 

Selesai solat, hendaklah baca tasbih ini sebanyak 10 kali

سُبْحَانَ اللَّهِ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ وَلَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَاللَّهُ أَكْبَرُ وَلَا حَوْلَ  وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِيُّ الْعَظِيمِ عَدَدَ خَلَقِ اللَّهِ وَبِدَوَامِ مُلُكِ اللهِ
"Maha Suci Allah, segala puji bagi Allah, tiada Tuhan yang lain melainkan Allah, Allah yang Maha Besar, tiada daya dan kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah yang Maha Besar, pujian sebanyak bilangan ciptaan Allah dan selama kekalnya Kekuasaan Allah"


Solat dhuha adalah sembahyang sunat 2 rakaat atau lebih.  Maksimumnya 12 rakaat.


Sesiapa yang mengerjakan solat sunat dhuha,

2 rakaat=orang-orang yang tidak lalai daripada mengingati Allah
4 rakaat=orang yang suka beribadat
6 rakaat=dicukupkan baginya hari tersebut
8 rakaat=orang yang selalu berbuat taat
12 rakaat=Allah akan membina baginya mahligai di dalam syurga




Menurut keterangan daripada Syarah Sahih Muslim:
“Amalan yang sedikit tetapi berterusan adalah lebih baik daripada amalan yang banyak tapi terputus. Ini kerana amalan berkenaan menyebabkan seseorang itu melakukan ketaatan, berzikir, berwaspada dan mendampingkan diri kepada Allah secara berterusan.”

Waktu solat Dhuha


Sesuailah dengan namanya dhuha yang bermaksud pagi. Jadi ruang waktunya
bermula kira-kira 20 minit selepas terbit matahari atau disebut dalam
kitab-kitab fikah sebagai tinggi matahari daripada pandangan jauh sekadar satu
al-Rumh atau batang lembing yakni kira-kira dua meter. Waktu solat ini pula
berakhir sebelum menjelang waktu Zuhur. Jadi, secara mudahnya dapat difahami
bahawa batas waktu solat sunat Dhuha ini antara pukul 7 pagi hingga 1 petang.

Berkenaan waktu afdalnya pula iaitu ketika sinar matahari kian panas
berdasarkan sepotong hadis Nabi s.a.w. yang dirakamkan oleh Zaid bin Arqam.

Rasulullah s.a.w. menjelaskan: Solat Dhuha ini afdalnya ketika matahari telah
meninggi dan kian panas sinarnya. 



Jadi, semoga tiadalah menjadi keberatan kepada kita semua kerana bukan hanya waktu pagi kebiasaannya pukul 8-10 sahaja dibolehkan solat, tetapi walau sudah menjangkau pukul 12 juga masih boleh kita laksanakan.


Mudah2an Allah membantu kita semua, menggerakkan seluruh daya kita untuk mengerjakannya. Amin.

Tuesday, July 19, 2011

saya kecewa



bila saya kata takde...maka takde la
bila kejujuran saya....dipertikaikan....
saya pon ada hati dan perasaan jugak...

cara awak cakap
cara awak menghuraikan
cara awak menggambarkan

terpulanglah awak...
Allah tau segala2nya

saya tau awak penuh fakta...sebab awak kan hebat
tapi saya lagi hebat kerana saya memelihara diri saya dengan baik....
saya bukan seperti yang awak wasangkakan
kalau awak inginkan perjalanan ini lancar
buanglah prasangka awak itu
kerana saya takmau hidup dalam keadaan dicuriga....
saya lelah...

END

Why?????

tak tau nak kata apa....cuma....




apapun...semoga yang terbaik untuk awak....semua2 yang baik sahaja.....
tiada yang baik melainkan yang baik sahaja......

saat ini....saya juga merintih atas apa yang telah terjadi.....
kalau bisa kuundurkan masa

Semakin Hampir....

salam hari selasa.....18 sya'ban

alhamdulillah....alhamdulillah....cik bunga dah raya hari ini......
aik belum bulan puasa dah raya???
ini raya puasa ganti daaa.....

bukan tak cuba nak ganti awal2....dah cuba....tapi dugaannya besar berpuasa hari bukan bulan puasa
jadi...kadang2 sebulan dapat sekali jer puasa ganti...
terukkan...nampak sgt tak amalkan puasa sunat....
semoga hari esok cik bunga akan lebih baik.

 

masa bulan puasa, macam sekejap jek bila tak puasa.....
bila nak gantiiiii.....aduuuuuh..Allah sahaja yang tahu 
jadi...oleh kerana kekangan kerja....dan nipisnya iman
maka cik bunga ganti la sikit...demi sedikit.....
selagi tak habis.....hutang tetap hutang
hati tetap tidak senang
senantiasa berdoa....Ya Allah, panjangkanlah umurku....sihatkanlah tubuh badanku
bantulah aku, berikanlah aku kesempatan untuk mengganti puasa ini ya Allah...
cik bunga takmau mati dalam keadaan masih berhutang pada Allah....

terasa lapaaaangnya hari ini...
dan terasa macam ada butterfly in stomach...(cakap london la pulak)
lorr...nape pulak??
biasalah orang pempuan.....bila bercerita pasal ramadhan dan syawal nie
syawal yang lebih dirunsingkan
bukan amalan pada Ramadhan yang diutamakan...
terukkan.....teringat baju anak2 yang belom ditempah...baju cik bunga pon gitu jugak....
teringat langsir yang rasa cam nak ganti tahun ini
teringat nak mengecat rumah..(pinggang sakit daaa mana larat)
macam2 la dalam kepala.....kenapa lambat sangat nak merancang???
sebab hati tidak senang selagi masih ada hutang puasa.

walauapapun....semoga Allah mengizinkan kita untuk bertemu Ramadhan tahun ini.....
semoga kita perbanyakkan amalan di Ramadhan yang akan datang
semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari Ramadhan2 yang lepas..amin3


wish lebih awal....oh syahdunya rasa.....



Monday, July 18, 2011

Nostalgia Oh Nostalgia

cak!!....salam semua....

semalam cik bunga ke batu pahat....ooooooh batu pahat....nostalgia batu pahat nie pada cik bunga
nostalgia nya sehingga rasa takmo ulang detik2 itu lagi
detik ape nie???....fuh!!...nak cerita pon rasa cam tak nak cerita hehe
3 tahun lepas cik bunga duk setahun pat batu pahat nie....sewaktu cik bunga mengikuti kursus perguruan lepasan ijazah.....apa perasaan ketika itu?....nanti lah..takde niat untuk menceritakannya wat masa ini...maybe next time...
bunyinya macam seksa betol kan...hikhik...

setelah 3 tahun meninggalkan batu pahat....ini maybe kali ke 3 kot cik bunga lalu pat batu pahat nie....tapi kali nie, bukan lalu jek...ini pegi batu pahat heee....majlis kahwin cikgu skolah cik bunga @ cikgu anak dara cik bunga....so kena lah pegi kan....rasa tak patut kalau tak pegi sebab cikgu anak cik bunga nie siap datang ke kelas cik bunga bagi kad jemputan.....kenduri kawen nie pat area belakang skolah bukit soga tu..jalan tak hengat....

silalah layan gambo2 bukti cik bunga di majlis kawin nie...hehe....gambo tak berapa nak clear sebab pakai h/p amik gambo.....

itu budak manjeeee ler konon....memang manja pon sebenarnya heeee
jerawat pat muka cik bungaaaaaa......aduuuuuhai....mak pon dah komplen....
nak wat camne...now pon under treatment..still makan antibiotik, Dr cakap suh makan 3 bulan.

Banyak kerepek yang disediakan.....
batu pahat memang terkenal dengan pengeluaran kerepek...layaaaaan

Ini bukti sahih heeee.....ini pasangan pengantin
menerapkan islamiah dalam perkahwinan...tahniah kepada keduanya
moga bahagia dari dunia sampai akhirat


Sampai umah pengantin dah kul 4....makaaaan sesungguh2nya sebab lapo kihkih...amik cendol pai 2 kali...sedap yo....
Dah kenyang nie....on d way balik...cakap kat Mr Suami..nak tempe...nak tempe....kihkih.....
Tempe nie memang sedap...untuk makluman, cik bunga bukanlah tempe lover...tetapi kalau digoreng rangup dan nipis2 memang cik bunga sukeeee sesangat.....
Dedolu dok batu pahat....on d way balik seri alam mesti cik bunga singgah pat cni beli buah2 (esp bacang) dan tempe goreng.....


gerai nie gabung dengan jual buah2an....sebelah kiri dari batu pahat....
kat selekoh...tak hengat lepas sharp ke tidak....tau tuju jek...heee




Tempe oh tempe....

nampak itu tempe goreng???...dia punye minyaaaaaak....tapi cik bunga makaaaan jugak...sedap yo...
lagi sedap sebab dah penghabisan....banyak2 tu dia bagi cik bunga rm1 jek hehehe

tempe di tanganku heee

nipis kan tempe nie...tempat lain cik bunga tak pernah jumpa cam nie

dah kenyang tadikan...tambah lagi dengan tempe yang minyak2 tu......adoooiiiii kenyang nyer sampai rasa mabok dalam keta.....cam nak muntah pon ada, sakit kepala...huhuuuu padan muke....

ok....hujung minggu yang sangat full....
bila nak wat laporan skolah lestari nie eh??...adoooooooiiii

Sunday, July 17, 2011

TeRaTaK AyaH dan BoNda

ini teratak ayah dan emak
sukeeeeee balik ke sini
satu perasaan yang sukar diungkapkan.....
walau bukan banglo...walau bukan mahligai
hanya rumah yang ada reban ayam di belakang...
tiada perabot mewah.....dan tiada tema.....
tapi di sinilah emak dan ayah saya tinggal.....



Gambo bawah nie dah 3 kali upload....tidak memberi kerjasama walau dah check banyak2 kali....takde masalah pada gambar asal.....mungkin gambo nie takmo ada yang terliuq....huhuuuu
rambutan belakang umah kak jar, ayah yang tanam....kak jar msg suh amik rambutan...dah masak kata dia...maka saya pon bagai orang mengantuk di sorong bantal...laju jek amik kacip...kihkih



pat bawah ini hasil kacipan saya....cukup untuk saya, suami dan anak dara makan.....kak jar tanya nape tak amik lagi....saya jawab, saya simpan untuk orang lain yang lom balik...heeeeeeee......kena ingat orang belakang....buah tahun ini tak berapa banyak.....lagipula lom berapa merah sgt...biorlah seminggu lagi ok la tu...gambo nie pon sama....takmo kasi kerjasama....insaf2....tapi nak share jugak



Nampak ini durian....ini durian abang ipar saya yang kumpul seawal selepas subuh....
saya tengok jek.....entah, napsu makan durian thn nie tak berapa mencanak2... selera kureng sikit....
saya amik gambo jek...sebagai kenang2an...heeee boleh gitu?...tahun depan entah buah ke tidak pokok itu....kira aci lah sebagai bukti hasil tahun ini....


lepas layan rambutan, kemas2 beg.....balik umah sendiri...siap2 pi batu pahat pulak.....
vrooooooom......

Jom Layan Durian....

ingat lagi tak N3 cik bunga pasal ayah panggil ajak makan durian.....khamis lepas

jumaat tu tak dapat balik....kak jar pula tipon...katanya abg ipar dah kumpulkan 6 biji durian dari pokok yang ayah tanam pat belakang umah dia.....dia suh balik....takde sape nak makan.....kami je harapan nusa bangsa untuk makan durian2 tu.....

petangnya ayah call lagik...."tak balik ke esok (sabtu)?" tanya dia....huhuuuuuu

program jom beli abis dekat kul 2....gedebak gedebuk.....lepas isya' baru cik bunga balik eto5 heeeeee......Now menaip ini N3 di umah eto5....canggih kan....berokband dah laju pat cni....siap boleh wifi kihkih....jam laptop nie dah menunjukkan kul 1.16am...

bukan tak selalu balik..boleh dikirakan tiap2 minggu balik....kali ini balik untuk memenuhi seruan ayah dan kak jar....kalau ikut, jadual memang pack....esok merancang nak ke batu pahat ada majlis kenduri kawen cikgu skul....

ini dia durian yang ayah suh makan.....mr suami yang makan banyak...
cik bunga 2 ulas jek dah cannot go dah.....

masih teringat kata best pren sekolah rendah "selagi ada hayat ibu dan ayah, berbaktilah kepada mereka"

walau hanya suruh makan durian......saya balik untuk tidak mengecewakan.....

bila kita membahagiakan orang lain....insyaAllah akan ada bahagia untuk kita....

sekian, renung2kan selamat beramal....

Karnival JOM beli

jom jom jom...jom beli beli....sila baca ikut rentak lagu jom heboh....haha

ini karnival skul cik bunga anjurkan...biasanya untuk tabung skul / bakes / keperluan skul....

tahun lepas tidak dianjurkan kerana guru2 tak larat nak kerja cam bangla kihkih....itu antara kata2 otai2 skul....

pendapatan dari program ini memang amat memberangsangkan.

tahun ini kami wat lagi sempena nak kumpul dana untuk majlis persaraan guru besar.....

macam2 yang yang dianjurkan....cuma gambo tak terambil semua sebab cik bunga adalah AJK tegar kihkih....alaa macam otai cakap tu....kerja macam bangla, cuma ini tahun cik bunga ada relax sikit sebab keja kat gerai kupon dan selepas itu membantu di gerai burger yang cikgu2nya cam dah nak pengsan sebab 600 bijik burger macam pisang goreng panas.....ditambah lagi dengan jualan nugget...

untuk pn suhaila : pada aktiviti kali ini, kami sewakan tapak untuk peniaga luar.... ada lebih 10 tapak yang disewa antaranya jual kereta, jual belon gas, jual kentang twist, tudung, batik, tupperware, mindatif, br hom, kopi, brooch, mainan2...aksesori pempuan (such as getah rambut...@ cam kat pasar malam tu).....dan lain2..tak telek betol2....

antara gerai yang dianjurkan guru : gerai nasi &  gerai mee (guru2 yang masak bungkus dan jual), gerai aiskrim kon (3 tong aiskrim nestle yang macam kat kedai), gerai air, gerai burger&nugget, gerai barangan terpakai, gerai buah2an, rumah hantu....gerai runcit (ajk pibg jaga gerai yang mana barangan adalah sumbangan ibu bapa - tahun 1 bawa tepung gandum, tahun 2 bawa gula, tahun 3 bawa kicap, tahun 4 bawa sardin, tahun  5 bawa telur masin, tahun 6 bawa minyak masak. barangan ini dijual di karnival pada harga jauh lebih rendah dari pasaran....), gerai teka (teka berat kelapa, teka gula2 dan teka sumi - hadiah berupa helikopter remote dan kereta remote...)
ada juga pertandingan masakan, gubahan dan solekan utk ibu bapa
ada outdoor game....iaitu paintball....
sesiapa yang membeli 5 keping set kupon (rm15) akan berpeluang memenangi cabutan bertuah yang mana basikal le run, jam tangan, hamper2 menjadi hadiah utama.....

cik bunga baru nak sarapan..makan mee sop....anak bujang baru sampai memeriahkan majlis kul 10.30am.

ini riben cik bunga pintal sendiri...dapat ilmu masa wat praktikum dedolu

2 hamper yang cik bunga sponsor hasil sumbangan rm dari mr suami

anak bujang di tengah2 kesibukan tetamu yang hadir

suasana aktiviti, di tingkat 3 murid beratur untuk masuk rumah hantu....(cikgu2 yang set up makmal sampai jadi cam rumah antu)

ibu bapa dan murid yang memeriahkan dan menjayakan majlis

penyampaian hadiah gerai teka. basikal yang ada itu hadiah utama cabutan bertuah

hadiah teka berat kelapa

kenal tak kat hamper itu...ku sangka paling sengkek...rupa2nya paling gah

sebelah kanan, gerai jual nasi dan mee....nasi lemak 40 kilo tak cukup.....pergh!!

sebelah kanan gerai jualan barangan runcit...pat tepi surau gerai barangan terpakai

kesemua barangan jualan habis di jual dan kami umpama peniaga yang berjaya sebab semua barangan habis terjual kihkih.....syabas kepada semua guru2 dan mereka2 yang terlibat secara langsung atau tidak langsung.

sekian laporan untuk pn suhaila..sorry karangan tunggang langgang.....gambo pon tak dan nak arrange...kihkih

END