Friday, November 30, 2012

Ber.. Cuti dan BerCuti

Salam...

Okeh... masih sakit pankreas ku mengingat orang yang bagi betis mau peha..
Bagi dapur gas... mau dua tong gas pula...
Agak-agak la ya...

Lupakan perihal gas dan tong gas...

Alkisah ku lupa hari ini hari apa..
Ingatkan hari Khamis...
Rupa-rupanya sudah jumaat..
Tidak terasa hari berlalu...
Sudah 3 minggu cuti dilalui....

Kata orang, beruntung jadi cikgu... cuti banyak
Kalau kamu nak tau...
Time cuti banyak itulah tiket kapal terbang mahal..
Time cuti itulah, hotel-hotel mahal...
Time cuti itulah semua tempat crowded...
Ini bab ketidakberuntungan la kan...

Tapi kita takla mau melihat kenegatifan sahaja...

Bagiku...

Time cuti ini lah kami dapat berkumpul sekeluarga...
Time cuti ini lah hari-hari anak-anak berjumpa ayahnya..
Time cuti ini lah ku boleh bersama suamiku...

Kalau tahun sudah.. ku sakan... bercuti ke sana ke mari...
Duduk hotel sana sini...
Tapi itu tahun sudah la kan.. yang sudah itu sudah la...

Tahun ini,
Aku di Kota London ini pon dah dikira bercuti...
Mau duduk di hotel kerana swimming pool utk anak2, pon sudah tidak heran kerana swimming pool di depan mata...ari-ari boleh berendam...
Mau duduk di otel yang ekon 24 jam pun, usah la membazir-bazir kerna di rumah kota london ini juga ekon 24 jam...masak dan jemur kain pun dalam ekon...
Cuma yang tiada hanyalah bath tub sahaja... tapi itu pon lain kali boleh berbath tub kan...

Untuk ke sana dan ke sini...
Untuk terbang ke sana dan ke sini
Jika Allah belum izin..
Walau wang mencukupi...
Walau apa pun...
Pon tiada juga boleh bercuti...

Walau mampu ku ikut suami sekeluarga ke Paris tempohari, namun Aisyah terlalu kecil untuk dibawa...
Walau cuti ku banyak dan berada di Kota London ini, yang sudah separuh perjalanan mau ke utara..namun suamiku tiada cuti dan masa mau membawa kami bercuti ke sana...juga Aisyah yang terlalu kecil untuk ke sana dan ke mari..
Memang jika Allah belum izin...

Allah belum izin....
Walau sudah 3 minggu ku berada di sini, sepasang kain pon belum ku beli..
Sedangkan sebelum ini, paling kurang 5 pasang ku beli...
Walau ku berada di sini, IKEA juga belum ku jejaki...
Sedangkan itulah tempat pujaan hati.
Walau sudah 3 minggu ku di sini... memang Allah belum mengizinkan ku pergi...

Namun aku tidak bersedih....
Malah aku gembira...
Aku bahagia menghabiskan masa bermalas-malasan di rumah sekangkang arnab ini...sebelum kekangan masa dan kerja pabila cuti berakhir nanti...
Aku bahagia melihat Aisyah ku sudah semakin lama waktu tidurnya...
Aku bahagia boleh menyediakan secangkir air buat suamiku sebelum pergi kerja...
Aku bahagia dapat menyediakan makan malam buat suamiku yang kepenatan sewaktu pulang dari kerja...
Aku gembira walau selalu mengaum ketika anak-anak berbuat bising.. namun ku bahagia, kerna mereka masih dalam kategori anak yang sangat baik dan mereka di depan mata.
Aku bahagia kerana banyak masaku untuk melakukan itu semua..

Walau ku tidak boleh sopink dan sopink..holiday dan holiday..
Harapanku... aku juga mau ke kota paris...senang hatiku jika waktu itu wang bukan kekangannya dan Aisyah sudah besar sedikit dan mudah dijaga.

Kota Mekah... sedangku menunggu giliran... tahun bila... walau 40 tahun lagi... itu menjadi rahsia Allah...
Jika diizinkan menjadi tetamu-Nya, waktu itu akan tiba jua...

Suatu hari nanti... jika Allah izinkan...

Yang Allah izin tika dan waktu ini.. nikmati waktu yang senggang dan nikmat cuti yang lama...
Diberi kesihatan yang baik...keamanan kemakmuran kesejahteraan kebahagiaan...

Nikmatilah... nikmatilah...

syukur ya Allah...

Sekian, wassalam.



Wednesday, November 28, 2012

Kebaikan.. atau baik tuan!

Salam....


Dalam kehidupan ini, kita memang perlu jadi baik...

Tapi.....


Kadangkala orang dalam dunia ini suka ambil kesempatan....
Diberi betis, mahu peha pula.....

Diberi sepuluh ringgit, mahu pula seratus ringgit....

Bila kita selalu menjadi 'yes man'... sometimes kita kena menjadi 'no man'....

Bila kita selalu memberi.... pemberian kita menjadi suatu kemestian pula jadinya.....

Ku beri kamu beras...
Kamu minta pula periuk nasi, senduk, pinggan, dapur gas, tong gas, sudu garfu, rak pinggan, meja, kerusi
Kemudian kamu kata... faham-faham la ya.

Tanggungjawab hanya pada beras, tapi kena tanggung pula semua yang kamu pakai.....

Stop it....stop it!!!

STOP IT!!!!!!!!!!!!!!


Kenapa BuNga??

Salam....

Kenapa namakan diri bunga??

Sebab saya sangat suka bunga....

Paling suka, bunga rose.. rose rose rose.... really rose lover....

Zaman dedolu, masa first time gi kundasang, gi sebuah nursery nie.... bunga rose dia besaaaaaaar-besar... sebesar muka saya pon ada.... saya rasa macam i can fly time tu hehehe.... sangat teruja...

Bila merenung rose, hati saya kembang kuncup berbunga-bunga.. satu perasaan yang tak terungkap...

Bunga yang anak dara saya dengan kerjasama suami, masih utuh lagi sehingga hari ini...dalam ekon tahan dia.
Kalau kat rumah, saya akan simpan kat peti sejuk hehehehe...  bila nak tengok, saya keluarkan dan saya cium... kemudian masukkan semula kihkihkih....

Nie bunga pada hari ini... masih segar....

Rose dah lebih mengembang, namun masih utuh.. love it.

Saya bercita-cita... berdoa... berada di kawasan sedang musim spring.... dikelilingi bunga-bungaan dan terutamanya rose hehehehe.... juga saya bercita-cita nak memetik apple & anggur di kebun yang luas!.
Zaman dedolu, kalau cerita-cerita omputeh ala-ala dongeng gitu, kawasan istana ada secret garden kan.... dan secret garden itu dikelilingi oleh bunga-bunga rose yang sangat cantik....
Saya teringin nak ada taman yang penuh dengan bunga rose.... emmm, berangan dan terus berangan kihkihkih.... suasana sejuk seperti di cameron higlands memang sesuai utk rose, tapi di pasir gudang?? takyah tanam apa2 la hahahaha... asyik2 takde kat umah ajek, pokok pon mati... 

Sekian, wassalam...


Doa Utk Anak

Salam...

Like to share.... utk diri sendiri dan ambillah utk anda juga


Bukan sahaja utk anak nakal... untuk anak tak nakal pon boleh juga..

Sekian, wassalam

Bulan kelahiran....

Salam...

Di hujung-hujung tahun ini, maka berkumpul lah 3 beranak meraikan hari ulang tahun kelahiran..

Memula adik muhammad, kemudian diikuti oleh saya... penutup oleh anak dara saya Aqilah...

Aritu, masa adik muhammad yang sungguh humble....insyaAllah...
Takmo majlis, takmo potong kek ramai2.. nak kita-kita ajek....

Maka, kami menunaikan hajat beliau....

 cantik kan... saya amat mengagumi hasil kerja sorang kakak nie.... baru kali ini berpeluang membeli kek dari dia...Alhamdulillah... kek nya besar dan berat.
Kek boboy boy menjadi pilihan adik muhammad, dan saya memilih black & white russian cake

Kami memilih makan di Rahmat kg pasir putih, sempena adik muhammad suka ikan goreng siakap di situ... serta suasana kampung2 beserta air laut....

antara hidangan wajib yang dipilih

Dan seperti biasa.... adik muhammad yang sungguh bertuah, kek sendiri pon takmo makan.... hanya makan nasi dan ikan sahaja... jadiknya kek itu, difaraidkan sedikit ke meja-meja sebelah....

aiskrim juga menjadi pilihan... makan masih bersuap, tak suap, takmo makan or makan sikit sangat.

Kek itu sangat2 mampat rasa cokelatnya... cokelat yang padat,kental dan sangat sedap... saya puji sangat2 kek itu... sangat mampat sampai tak terabes-abes makan walau dah faraid suku ke meja makan sebelah2, 1/2 kepada jiran sebelah, dan suku yang kami punyaaaaa pon tak abes2 sampai ke kl di bawaknya....
Daaaaaaaaan, sayaaaaaaaaa jugak yang menghabiskan kek itu yang sangat sedap.... walau mengambil masa 3 hari nak abeskan.... 

cokelat yang di dalam, dan diluar sangat-sangat pekat dan kental. Kek nya juga begitu mampat rasa cokelatnya..Sangat sedap!

 punya la susah nak menghabiskan kek ini, sebab dari dalam sampai cokelat luarnya amat sedap dan sayang jika terbuang... krim yang putih pun tak muak dimakan, ini masa dah pat kL... habeeeslah berat badanku!!

Okeh, atas sebab musabab tidak abes lah....kerana anak2 ku beserta suamiku, kalau kek nie...jarang2 abes dimakan, maka ku berat ati nak membeli kek masa hari lahirku tempoh ari... Jika mau pun, ku mau beli yang slice di secret recipe.... Masih belum berkesempatan nak membeli dan memakannya....emmmm.... now i'm cake lover!.

Semoga, anak bujangku yang seorang itu menjadi anak yang membawaku ke syurga Mu ya Allah....
Amiiiin, ya rob....

Sekian, wassalam.


Monday, November 26, 2012

Sempena Ulang Tahun Kelahiran

Salam...

Di usia yang sudah banyak ini... ulang tahun tidak lagi sama seperti tahun-tahun sudah...
Tanggungjawab dan kekangan masa melupakan hasrat diri untuk bermanja-manja....

Semalam... saya menerima tetamu di kalangan saudara terdekat...mau ziarah Baby Aisyah.
Sebagaimana cara dia menerima tetamu, begitu juga saya ingin memperlakukan dia walau tidak sama, namun harus sempurna juga...

Saya masak mee hoon sup tulang... tulang korban....simpan dari masa dalam pantang :)

 Dah ilang kempunan nak makan sup tulang hehehe.. simpan tu tulang korban yang ayah dapat dan difaraidkan kepada kami... dapatlah, hidangan ini dijamu kepada tetamu semalam. Alhamdulillah.


Saya buat kek.. kek karamel...lama dah tak buat, terakhir kali sewaktu ada kenalan teman yang mengidam mau makan....

 see see my newly cake heee... apa yang baru?? karamelnya tebal... kan kan kan....
Alhamdulillah... terjumpa resipi caramel yang tebal.

tempat kek kaca  ini dah berkurun dalam simpanan, ada tamu baaaaaaaruuuulah digunakan.



Sudah berusia ini.. bukan tua ya.. berusia kihkihkih.... melupakan seketika kek berkrim, wat kek sendiri sempena birthday sendiri hahahaha... takde la, yang sebenarnya tak tau nak jamu tetamu itu apa, jadik..merajinkan diri wat kek yang dah lama tak wat nie... mencuba resipi karamel baru...

Mari kita tengok bahan-bahannya....
  • 3 biji kuning telur
  • diikuti 2 biji telur
  • 70 gm gula kaster
  • 1/2 sudu esen vanila
  • 400ml susu sejat.
cara2 sama cam puan azlita punya resipi... sila rujuk SINI

bahan2 yang baru ini, sungguh menjadi... sedaaaaaaaaap!!! semalam juga licin itu kek...terima kasih kepada yang empunya resipi, saya jumpa pat majalah masa bulan puasa aritu..

cuma kek ni yang saya kurang gemar, bila air dari karamel membasahi kek ... tak cantikkk... pastu basah kek saya yang gebu itu...

oh ya, saya juga menjamu mereka dengan durian.... durian di kipmart dah murah... berbaloi-baloi... makan puas-puas sebelum ke kl semula... pat kl mimpi bangun mimpi bangun semula pon tak dapat harga cenggitu.

*************************************
Anak dara saya dengan kerjasama bersama ayah menghadiahkan saya bunga sempena hari lahirku...
Cik bunga dapat bunga ~ senyum lebar sampai telinga...

 Anak dara saya punya pilihan warna dan gaya.
Terima kasih anakku.



Sekian, wassalam

Saturday, November 24, 2012

Happy Birthday to Me....

Salam....

Happy Birthday to me.....esok 25 November....

Ya... ucapan utk diri sendiri heeeee......

Dengan effect bloom... 
Saya yang sudah punya 3 anak sesuai dengan usia 33..
Punya baby kecik, mata sedikit bengkak kerana tidur yang tidak menentu..

Alhamdulillah, untuk tahun yang ke 33..saya masih dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki...diberi kesihatan yang baik...serta kehidupan yang berbahagia. Mudah-mudahan Allah memberkati usia saya dan memanjangkan usia saya dalam keberhasilan, kesihatan dan keberkatan. Mudah-mudahan Allah memberi kebahagiaan kepada saya dari dunia sampai akhirat. Kuatkanlah imanku ya Allah.. kurniakanlah aku anak-anak yang dapat membawaku ke syurga-Mu... Kurniakanlah aku suami dan anak-anak yang menyenangkan hati dari dunia sehingga akhirat. Amiiin.

*****************************************************

Anda pernah dengar jenama Longchamp??
Seumur hidup saya, ini la kali pertama saya mendengarnya....
Rupa-rupanya...jenama yang amat glemer kat paris...dan harganya emmm....
Paris pon saya tak pernah sampai.... betul2 saya tak tau apakah itu....
Kebetulan ada katalog redeem....mari tengok katalog...

 MasyaAllah mahal.... ini rate harga di Malaysia. Pat sana kurang sikit, tapi masih mahal.

Kalau awak nak tau, suami saya belikan beg ini sebagai hadiah birthday saya!!...
Bukan satu... tiga. Kebetulan dia ke Paris dan baru balik arini....

Ini gambar ihsan google.. Alkisah beg nie, boleh dilipat-lipat jadik kecik aje cam yang merah pat lantai tu jadiknya.... 

Nie yang saya dapat....alhamdulillah.

Yang kuning itu, adalah saiz paling besar cam yang warna merah pat gambo google di atas.
Yang Navyblue itu saiz medium. 
Yang kucit aje tu utk syiling, walau kucit aje... harganya tidak kucit, ratus jugak huuu


Kalau saya tak diberitahu tentang jenama dan harga beg ini.. pasti saya tidak tahu nilainya!.. betapa saya kampungan....

Di sini... adalah saya ingin berterima kasih atas kasihnya suami kepada saya....
Sewaktu di London tempohari.... saya dihadiahi beg ini....

 Beg ini sesuai dipegang di tangan. Baru sekali saya guna dengan silang di bahu sambil mengendong Aisyah... Oleh kerana Aisyah perlu digendong, maka beg ini masih saya bungkus..
Handbag jenama guess....yang harganya kalau di Malaysia, memang saya tak beli..dan kalau di london juga saya tak beli huuuuu.....Namun, suamiku membelikannya untukku...Terima kasih suamiku.


Yang sebenarnya, entry ini adalah kesyukuran atas kurniaan usia, syukur ya Allah dan kredit kepada suamiku....terima kasih sayang...

Sekian, wassalam.

Friday, November 23, 2012

Projek EBM


Salam....

Saya yang sebenarnya ada sedikit kesedaran mengenai kebaikan susu ibu....
Saya sudah mula mau mengumpul keperluan dari mengandung lagi....antara yang saya beli ialah pam susu. 

Saya agak frust dalam membeli pam susu....
Memula saya beli pureen yang letrik punya... mak aih.. sakiiiiit!! udahnya terbengkalai... saya biarkan aje cenggitu... berharga rm159 kalau tak silap....tapi cenggitu la harganya....ada pat umah jb....

Pastu saya membeli pam ok baby yang pon pon cam zaman dulu... sebab seingat saya pam pon pon yang dipinjam orang yang tak dipulang itu, dedolu saya pakai ok....
Tetapi, bila saya pakai... sungguh mengecewakan!..  paling banyak pon saya dapat kompol 2 auns tu pon dah lenguh tangan.. tak kuar-kuar...yang ini berharga rm22.90.

Arini saya beli lagi.... saya amat berharap, yang ini sangat efektif dan tahan boleh pakai bertahun....saya belum cuba lagi, malas nak didihkan utk steril.... lagi pula, peti sejuk kat sini sangat kecil dan tidak muat utk saya freez kan susu...kalau nak chill, tahan 5 ari ajek kan....rasa cam membazir pulak, perah-simpan-buang.... Tapi tadi dah tengok demo oleh tokey kedai cara pam itu beroperasi...rasa saya setuju kerana suction lebih kurang sama macam baby....

Tadi saya mengunjungi kedai baby... banyak keperluan ada di sana.... di JB saya tak pernah jumpa kedai cenggitu...

Pat bawah ini antara yang saya beli....


Pam tu harga sebelum 20% diskaun rm199,boleh letrik, boleh bateri. 
Ice pack tu saya beli 2..harga sebelum 20% diskaun rm23. .
Cooler tote tu mahal gak..rm45.90 takde diskaun.


Pastu saya beli yang kat bawah nie... utk panaskan susu.. kegunaan dalam keta.. ini utk kalau jenjalan pat sopink komplek ke... pat kedai makan ke....jadik, boleh panaskan pat dalam keta....masa pat komplek, boleh bagi baby susu pakai botol kalau baby nak menyusu....within 1 hour selepas dipanaskan.
Boleh pakai dalam keta sahaja...
 
Harga sebelum 10% diskaun rm59.90.
Gambar ihsan google sebab sendiri punya tak kuarkan dari keta.  

Saya ada beli botol utk simpan susu, 4 botol jenama ok baby berharga rm18.90. Ini untuk permulaan. Dengan tujuan, kalau pakai botol, senang nak panaskan pakai warmer.

Perasaan sekarang ini : Perasaan gusar sebab takde simpan stok susu langsung.... tapi pujuk diri sebab start keja 26 disember, ada lebih kurang sebulan lagi... kalau nak bekukan, nanti antibodi dalam susu ilang... tapi dari takde stok susu langsung??... belum try pam lagi nie, lom tau berapa auns pencapaian...banyaknya risauuuuuu.... teruk-teruk-teruk....

Semuanya kerana bayiku Aisyah....

Next step... nak beli warmer dgn sterillizer....kat kedai tadi, mahal!! berbanding harga yang saya pernah jumpa kat online sopink.... cuma online sopink nie, stok takde plak.. kena cari dan cari lagi....

Bab pam susu tu.. saya tak jumpa madela kat kedai tadi, semalam try manual yang chah punya... cam ok... tapi tadi tersangkut kat yang letrik itu... mudah2an sangat berguna...Amiin. 
Kenapa tak beli yang ribu riban?? sebab ku masih belum yakin diri.... dan harganya sangat mahal! ribu riban... aritu suami ke London, ku mau kirim...dia kata mahal. Yang sebenarnya kat malaysia lagi mahal!..so yang sebenarnya lagi ialah takde rezeki... :)


Ya Allah bantulah hambamu ini.... bantulah diriku ya Allah.....

Wednesday, November 21, 2012

Susu Ibu

Salam....

Saya yang sebenarnya....

Anak pertama - susu keluar selepas 4 hari melahirkan. Anak sudah menangis kelaparan... susu formula diberikan. Anak seawal 3 hari sudah meragam menangis dari malam ke pagi. Ibu yang baru melahirkan sudah tidak seperti dalam pantang.... mengusung anak, mendodoi... tidur di bawah buai....perut anak kembung, cirit... sampai satu ketika, susu ibu dipersalahkan kerana katanya ibu banyak angin, anak pon ikot masuk angin.. sudahnya 30 hari sahaja anak menyusu badan, juga hari ibu bentan demam menggigil...itupun bercampur baur dengan susu formula....cukup anak 5 bulan, baru tau anak tidak tahan laktose susu lembu... kini, ku rasa bersalah... betapa jahilnya aku ketika itu...

Anak kedua - masa ini tiada ilmu mengenai penyimpanan susu ibu... langsung tidak tahu.... teknologi internet waktu itu juga belum seperti kini... susu juga 4 hari baru keluar...maka ku campur susu ibu dan susu formula... time aku di rumah, susu ibu la.. time aku bekerja, susu formu la la.... masa bayi 8 bulan, aku ditawarkan kpli... cukup seminggu aku di maktab, balik umah..anak dah kurang nak susu badan... bila dua minggu di maktab... balik umah, anak langsung takmo susu badan...sedih masa nie... tapi itulah kisah perjalanan memberi susu kepada anak keduaku.

Anak ketiga - seawal sejam 2 jam pertama dilahirkan, bayi dah bersama aku... sepanjang malam, bayi menyonyot susu... letak, nangis... nyonyot lagi.. letak, nangis... sampai la ke pagi... susu masih belum ada lagi... ketika nak discharge dari hospital... bayi sudah buang air besar namun belum buang air kecil.... susu badan masih belum keluar. Tunggu punya tunggu, bayi belum kencing lagi. Akhirnya ku menyerah, bagi susu formula.... barulah bayi kencing dan ku boleh balik ke rumah....
Susu keluar hanya pada hari ke 3 melahirkan... betapa ku tahan hati tidak mahu memberi bayi susu formula... ku bagi air madu, ada juga ku bagi sekali susu formula sebab kesian si bayi... sampai si bidan yang celupar dan ganas itu pada hari ke - 3.. bayi ku di sumbat dengan susu formula supaya bayi tidur dengan lebih lama dan aku dapat diurut. Masa nie, bayiku sejam sekali minta susu...tapi bayiku tetap sama, susu formula ke susu ibu ke..tetap sejam sekali minta susu.
Bayi menyusu badan setiap kali mahu menyusu... susu formula diberikan hanya ketika keluar dari rumah.... sehingga kini, masih belum cukup sepuluh jari, bayiku menyusu susu formula.... susu formula pun dan lebih sebulan dan belum abes lagi, tin yang kecil itu...

Sekarang ini, ku sedang mencari cara bagaimana nak menyimpan susu ibu...
Mampu kah aku memerah susu secukupnya utk keperluan bayi semasa aku bekerja?? Cukupkah masa utk ku melakukan sedemikian??
Boleh ke babysitter itu mengendalikan susu ibu yang disimpan??
Bolehke dia bersabar memanaskan susu sebelum memberi kepada bayi??
Adakah bayi ku boleh bersabar ketika susu dipanaskan??
Semua ini berlegar-legar di fikiran ku...

Ini adalah untuk rujukan kepada diriku, yang ku ambil dari blog-blog mahupun laman yang kulawati. Tiada tujuan publisiti mahupun copy paste... utk diri ku yang sedang tercari-cari ilmu untuk digunakan.

BEKAS YANG BOLEH DIGUNAKAN
  • bekas plastik atau botol susu bebas BPA (Bisphenol-A)
  • bekas kaca atau bekas plastik berbucu keras (seperti Tupperware)
  • breast milk storage liners yang memang dikhususkan untuk menyimpan perahan susu ibu
  • Bekas dadih - Ianya boleh digunakan sehingga 3 kali sebelum dibuang.
Pastikan setiap bekas penyimpanan telah dibersihkan, disteril atau dididihkan dan dikeringkan dengan sempurna sebelum digunakan. Anda juga boleh mensteril bekas dengan menggunakan tablet sterile yang dijual di kedai bayi atau farmasi.

Apabila susu telah disimpan di dalam bekas, pastikan setiap bekas ditandakan dengan lebel. 
  • Tarikh Perahan (Guna susu yang terdahulu)
  • Waktu perahan (Guna susu yang terdahulu)
  • Kuantiti susu yang diperah
  • Nama Bayi (untuk mengelakkan tertukarnya perahan susu ibu tadi jika ramai bayi di taska/ pusat jagaan harian)
Simpan susu dalam kuantiti mencukupi untuk 1 kali penyusuan untuk 1 bekas, contohnya 2 – 4 oz sahaja setiap bekas untuk mengelakkan pembaziran. 
Jangan isi susu terlalu penuh di dalam bekasnya, tinggalkan 1 inci untuk susu mengembang semasa proses sejukbeku.


TEMPAT PENYIMPANAN

SUHU BILIK?
  • Jika bilik tidak ber-AC (aircond) (25 oC - 37 oC), disarankan tidak lebih dari 4 jam
  • Jika bilik ber-AC (15 oC - 25 oC), boleh sampai 6-8 jam
catatan: suhu di atas harus stabil, cth bilik ber-AC, tidak dioffkan spjg botol EBM  ada di dalam bilik tersebut.

http://3.bp.blogspot.com/_2lTXGzegbEc/S_xz31sZ-yI/AAAAAAAACW8/NEjdMCJa1dc/s1600/fridge.gif 


  • Bekas penyejuk (Cooler, icepack): 12-24 jam
JANGAN simpan susu di bahagian pintu mahupun depan pintu... simpan di bahagian yang paling dalam...supaya suhu dapat konsisten di situ.

Susu yang disimpan memang akan terpisah dua, atas lemak, bawah air... bukan basi.

CARA NAK PANASKAN / GUNAKAN SUSU YANG DISIMPAN

Menyahbeku Susu Ibu:
  • {mosimage}Susu ibu yang asalnya beku dan telah dicairkan, boleh digunakan dalam masa 24 jam jika disimpan di dalam peti ais.
  • Susu ini tidak boleh dibekukan semula selepas dicairkan.
  • Semak tarikh pada bekas penyimpanan. Gunakan susu yang lama dahulu.
  • Nyahbekukan susu beku dengan meletakkannya di bahagian fridge selama 4 jam atau
  • Lalukan bekas susu yang beku tadi di bawah air paip yang sejuk. Setelah ia mula cair, lalukan atau rendam dalam air suam pula untuk terus mencairkannya.
  • Jangan cairkan pada suhu bilik. Suamkan susu tadi dengan merendamkannya di dalam mangkuk yang berisi air panas - bukan air panas sangat dan mendidih.
  • Jangan mencairkan atau memanaskan susu di dalam ketuhar gelombang mikro, oven atau di atas api.

If dari ruangan sejuk bukan beku..
  •  Apabila ingin diminum, panaskan susu menggunakan air suam-suam panas (bukan air panas sangat / mendidih) agar nutrients di dalam susu kekal. Air yang terlalu panas akan merosakkan/menganggu /menghilangkan / membunuh antibody dan nutrients yang terkandung di dalam susu. Air suam-suam panas adalah melalui nisbah 1 cawan air panas ditambah dengan 2 cawan air paip.
 Gunakan susu ini dalam masa 1 jam. Buang selebihnya.

 Susu ibu jugak tidak boleh digoncang dengan kuat. Boleh digoyangkan botolnya dengan lembut (gentle swirl) untuk mencampurkan / melarutkan lemak yang terpisah.

Jangan cair dan panaskan susu, kemudian isi dalam termos...kerana susu hanya boleh digunakan dalam sejam selepas dipanaskan. 

Susu yang sudah dipanaskan sekali, tidak boleh dipanaskan semula.


TIPS DAN CARA PENYIMPANAN

Di Pejabat
 
• Simpan susu yang telah diperah di bahagian bawah peti sejuk dan bukan di bahagian beku. Ini bertujuan memelihara kehilangan antibodi akibat pembekuan (susu ibu yang dibekukan masih jauh lebih baik daripada susu formula kerana susu ibu mengandungi antibodi). Bila nak bawa balik, walau rumah 2 minit aje sampai..kena masukkan dalam cooler bag..suhu harus dikekalkan.

• Jika tiada peti sejuk, simpan di dalam cooler bag yang diletakkan bersama pek ais.


Di Rumah

Simpan sebanyak yang boleh dibahagian bawah peti sejuk dan sedikit sahaja dibahagian beku. 

• Susu yang disimpan dibahagian bawah akan dibekalkan kepada bayi untuk bekalan hari esok.
• Susu yang disimpan dibahagian beku adalah untuk dijadikan stok beku perahan susu ibu.


####################################################################

Hokeh... sampai sini dulu... nanti ada info... tambah lagi....



Tuesday, November 20, 2012

Main air kolam...

Salam...

Esok kat wanita ari ini ada segmen kepentingan benerang kepada kanak-kanak..
Jom tengok... ~ iklan free nie hihihi

Kesian anak-anak ku....
Walau kolam depan mata..
Walau perlu melangkah tidak sampai seminit dari rumah....
Walau free tak perlu bayar....
walau tak ramai orang, boleh wat cam kolam sendiri..

ibu tak dapat nak bawa ari-ari...
ibu kena sesuaikan masa baby menyusu... dan baby tido...
ibu kena siap kan baby jugak....
ibu kena gosok baju dan tudung....
ibu kena siap-siap....
ibu kena teman, tak boleh biarkan kamu main sendiri..faktor keselamatan

ada rezeki kamu, ibu bawa lagi ya...


ini semalam....seronok anak-anak mandi kolam 40 minit....
syukur aisyah budak baik...dapat la kakak dan abang mandi
ari bekerja, cuma budak dua nie ajek dalam kolam

Selama 6 bulan ini... baru arini anak2 ku main playground itu

ini pandangan dari koridor kami
seronok!... angin pon banyak...
nanti ada rezeki, ibu bawa lagi ya

okeh....ari ini di datangi oleh kawan lama tengok baby Aisyah...
alhamdulillah murah rezeki Aisyah...

comel tak saya senyum hihihi...
"hai ayah"... princess teman kakak dan abang mandi kolam...love u... miss u...muah muah muah

sekian, wassalam

 
 
 


Monday, November 19, 2012

Nostalgia Bubur Jagung Creamy

Salam....

Duduk kat sini... ber ekon 24 jam.. terkurung kerana takmo kuar... asyik-asyik lapoooo ajek..
Habes dah fasa kurus ku.... babat pon dah kuar balik nie...
Molot ku asyik nak mengunyaaaah ajek... dah macam ore kelate doh, hok nak make yg manih-manih je...

Tetiba tadi ku teringat bubur jagung seorang sahabat ku semasa zaman u dedolu....
Dia la yang memperkenalkan bubur nie...
Masa kat sana, sangat seronok kalau dia wat.... dan dia pula sangat seronok kalau saya masak tom yam... sangat seronok zaman itu...

Berbalik kepada makanan, saya memang suka bubur @ pengat...

Selepas layan anak2 mandi kolam.... saya turun ke bawah sekejap beli dan belah kat pasaraya kat bawah tu.... anak-anak begitu seronok memenuhkan bakul... dan saya berputar-putar mencari bahan makanan yang boleh dimasak...

Kalau nak tau.... hari ini saya membeli daun pandan yang sangat mahal...rasanya kalau kat tesco tak la semahal ini....
2 helai berharga 59sen... 60sen la tu kan... ish-ish-ish.. ini la nilai wang kat kota metropolitan ini..dia lipat-lipat dan lekat harga ~ teringat pokok pandan ku di rumah..in shaa Allah tak mati sebab musim ujan nie kan, kalau musim panas kompom mati dah, lama saya meninggalkan rumah kali ini.

Saya masak bubur jagung creamy.

Oleh kerana mahal bebenar itu daun pandan... saya pakai sehelai itu saya kerat separuh! dan separuh itu saya kerat lagi jadik 4.... dan baki sehelai setengah tadi saya balut dengan kertas elok2, simpan pat peti sejuk... cam simpan berlian!... mahal hokeh....

 bubur yang sangat senang dimasak dan sangat cepat siap

Bahan sangat senang.
3 jenis sahaja diperlukan... jagung tin yang creamy... santan serbuk...daun pandan....

Bubur ini sangat-sangat creamy dan wangi... penggunaan santan serbuk sangat-sangat membantu menjadikan bubur ini sangat berkrim....
Bahan-bahan boleh la disimpan dalam stok dapur dan boleh dibuat bila-bila masa....

Cara-cara....
- sukat air 300ml...masukkan dalam periuk...
- masukkan daun pandan dan santan serbuk....
- masukkan jagung tin...
- masukkan gula, secubit garam
- didihkan....
dah siap!

kalau nak jagung banyak-banyak.... pakai la 2 tin jagung dan tambahkan sedikit air...
sepeket santan itu boleh dicairkan dalam 400-500ml air... dan bubur tidak cair dengan syarat jagung juga kena banyak heeee...

Sungguh saya menikmati bubur itu, yang rasanya bubur jagung masak cara ini, yang saya makan selepas 10 tahun meninggalkan unibersiti....anak dara saya juga memuji sedap.... ibu sahaja yang mengelak nak wat selama ini sebab takot gumuk heeee... now, napsu nak makan lagi mencanak-canak dari napsu nak berbadan kurus heeeee.

Selamat mencuba....



Sunday, November 18, 2012

Cuti Sekolah

Salam....

Selamat bercuti kepada semua budak2 sekolah, mak-mak budak sekolah, cikgu2 skolah, driver2 van / bas skolah.. segala yang berkaitan dengan sekolah...

Saya masih dalam cuti... cuti bersalin...
Huh! rugi okeh.. cuti dalam cuti...
So, kalau saya bergumbira tidak mengambil kisah hal ehwal sekolah adalah wajar ya kerana saya masih dalam cuti bersalin...
So, saya belum menikmati sepenuhnya cuti sekolah, melainkan cuti sebagai emak yang anaknya bercuti tak perlu disiapkan utk ke sekolah hehehehehe.....

well,
kalau zaman dahulu, mak ayah kita tidak lah sibuk nak bawak kita berjalan ke bercuti ke balik kampung ke.... sebab zaman dulu, kita penuh dengan aktiviti... main baling bontot ayam, main pondok-pondok, main masak-masak, main kawin-kawin, main rounders, mandi paya...dan macam2 lagi aktiviti. kalau seharian kita bermain pat luar rumah pon, emak dan ayah kita tidak marah kan... tidak la sibuk mencari kita ke mana, sebab zaman dulu selamat... tidak la ada kejadian culik....rogol... dan hape2 lagi la yang menjadikan keadaan tidak selamat.

Zaman sekarang, anak nak main kat dalam pagar pon... aduuuuuhai, kecoh memangga pagar....
Belum anak nak main luar pagar.... bising mulut tak bagi sebab takde kuasa nak menunggu anak di luar...
Ada basikal pon, tersadai sahaja sebab ibu tidak mahu meneman anak bermain di luar....
Kesian anak-anak zaman sekarang, pergerakan begitu terhad...terutamanya yang duduk di rumah-rumah taman...

Oleh itu, sekiranya musim cuti sekolah...maka, akan rasa bersalah la ibu bapa jika tak bawa anak-anak berjalan atau bercuti... Apatahlagi sekarang ini, segmen-segmen yang ada di tv memaparkan tempat2 menarik untuk dikunjungi. Anak-anak pun, "jom ibu...jom ayah kita pegi"

Tidak perlu pergi jauh, anak-anak saya cukup la.... gelisah duduk di dalam rumah sekiranya tidak di bawa keluar.... tak kisah la, janji keluar.... kesian kan dorang... kena kurung dalam rumah...
Kadang-kadang saya bising.... asyik tengok tv, main game....tengok tv main game...
Ini kata ayah saya "dah ko kurung budak-budak tu, biarlah dorang tengok tv"
Ye tak ya jugak kan... apa lagi aktiviti yang dorang boleh buat....
Saya terlalu risau... ya sebagai ibu, saya sangat risau kan keselamatan anak2.. selalu saya cakap pada mereka "kalau hilang, kat mana ibu nak cari???".
Ya Allah, selamatkanlah anak-anakku walau di mana mereka berada....
Saya juga berdoa, agar dikurniakan rumah yang ada tanah utk anak2 bermain dan saya bercucuk tanam sedikit sebanyak....Amin.

Khamis lepas, anak2 dah merequest nak ke petrosains..nak ke underwater... nak ke kl tower.. nak itu nak ini....aduuuuuuuhai.... masalahnya, ibu dah nak muntah ke tempat2 itu.... dah berulang-ulang kali, dah naik jemu... namun anak2 tidak rasa jemu....

Maka ibu mempropose utk ke zoo.... "hak eleh, zoo???"
Ye la... kita yang dah dewasa nie memangla takmo nak ke zoo...
Tapi bagi budak-budak...yeahooooooooo....

Jarak yang sangat dekat, tak sampai 1/2 jam dari rumah....
Alhamdulillah, kami sampai ke zoo negara...

beli camera besar, canggih...last2 tipon ajek yang larat nak diangkat heeee....
ini bukti kami dah sampai sini....

dah itu aje gambar hahahahaha.....
ada lagi, pat hp suami....suamiku yang ketika ini sudah berada dibumi perancis....de la paris...
nak ikoooooooooooooooooooot!!!!.....

Anak2 begitu gembira... sangat gembira... dapat berjumpa sedara hahahaha.... sedara ke?? ish3... nehi nehi...lagi gembira sebab di zoo negara ada terdapat underwater....jimaaat duwet ibu dan ayah takyah gi underwater klcc...

 adik muhd si pencinta fauna... sangat gembira ketika di zoo

 ini bukti baby princess aisyah dah sampai pat zoo negara hihihi....

Satu aje yang saya puji....adanya akuarium yang panjang dan menarik utk dilihat anak-anak...
Yang lain, saya sedih kerana itu adalah zoo yang membawa nama negara....
Berbanding zoo di negara kota singa yang pernah saya lawati... keadaannyat sangat-sangat jauh berbeza...
Sedangkan, bayaran juga dikenakan dengan nilai yang bukan murah...

Apa pun... anak-anak gembira dapat tengok binatang...
Ibu dan ayah juga turut gembira...

Jalan-jalan yang sangat efektif.. keluar lepas zuhur... balik kul 6 lebih, dah siap makan skali...
Nie yang saya makan...


dengan effect flash... ini burger kelihatan sungguh sedaaaaap...
dah, puas dah ati... dah try single, dah try double...
single lagi best sebab dapat terasa sos cili... bila dah tebal cenggini, terpaksa makan daging pat atas tu dulu, dan tak terasa sosnyer.... baru boleh makan yang pat bawah... daging yang sangat tebal, alhamdulillah kenyang sangat-sangat... sampai tak abes, bungkus, bawak balik umah, sampai esoknya baru abes makan....heee



Okeh, selamat bercuti....


Wednesday, November 14, 2012

Burger Bakar... Burn Burn Burn

Salam...

Alkisah, nampak burger yang tebal, bertingkat-tingkat dan di bakar tu pat facebuk... yang nama dia burger bakar abang burn....
Masa dalam pantang uuuuuuumangaihhh punyaaaaaaaa la mencanak-canak nak makan kan....

Google sana google sini nak tau pat mana dorang jual....

Yang pasti ada pat ampang satu tempat... uihhh baguiiih tuuu... dokek ajo dengan tompek oden pat axis tuuu... insyaAllah..insyaAllah...

Semalam, dah masak lunch... dah abes selesai semua lauk... malam nyer pulak, malas pulaaaaak nak masak... penat lerrr...

Then, ambo usul kan ler nak makan burger heeeeee......
Alhamdulillah.... lepas maghrib kami pon gi jenjalan cari burger bakar....

Hok alah.... sangat-sangat dekat dengan umah kucit sewaan kami.... 10 minit ajek dah sampai, sepelaung ajek....

Meh layan gambo...

nie masa baru sampai.. stall dia ada pat kawasan kedai2 makan nie...
 
masa kami sampai, lengang lagi..... bila burger kami sampai... orang dah beratur panjaaaaaaaang...

ini saya punya...sopan punye, amik single beef special ajek...

ini aqilah punye....  amik single chick special

First time nak cuba.... maka amik la yang sopan-sopan... single ajek.. 
Pastu, suami ku takmo ler kunun-kunun....
Bila burger dah sampaiiiiii..... sodaaaaaaap la pulak ehhhh.....
Tak cukuuuuuuuuup....

Bila tak cukup, nak order lagi, orang dah ramai, beratur dah panjaaaaaaaaaang.... takmo takmo nak berator... maka order la makanan lain...

nampak muka anak dara ai?? betol2 menikmati itu burger.. 
Order satay ayam 15 cucuk.... secucuk 70sen... emmmm....seb baik sodap la jugak...kalau tak, ada jugak aku sumpah menjadi sesumpah....

aik... tak kenyang lagiiiiik.... beli yang ini pulak...
hampeh hokeh... tak sedap!

tu diaaaaaa... air gelas besar.. dan gelas biasa...
 makcik tengok ajek huuuuu..... ais oh ais.... makcik minum air suam ajek


Okeh, dah lepas dah mengidam ai masa dalam pantang...
Nie ai mengidam lepas abes pantang nak makan lagik yang macam tower pulak heeeeeee.....

Masa kuar dari parking kan....
Keta dah banyak... masing2 takde parking....
Masa kami kuar dari parking, lom abes lagi kuar... pastu bunyik 'barkkk'.... masa tu, saya tengah tengok muka aisyah... pastu saya tanya.. "kena ke?"... hingatkan keta orang lain yang kena... skali suami yang turun... aik, keta aku ke yang kena??? berderauuu darah... huuuuu, terok ke kena??? kuat bunyi nya...
Nak turun menyibuk, tengah pegang aisyah... so duk aje diam-diam...

Syukuuur ya Allah... sikit aje lekuk.... hilang sekejap kegembiraan dapat makan burger...
Orang tu tak menyabar mengundur keta dia, takot parking kena amik orang....
Nasihat : kalau nak pegi, pegi awal-awal... kul 8 ajek, orang dah macam hape... sebab bukan burger burn tu ajek yang ada pat situ... macam2 lagi makanan lain, sebab kat situ cam food court...

syukur syukur keta takde pape....

Sekian, wassalam....
 



Tuesday, November 6, 2012

Hidup Berjiran

Salam....

Arini dah 41 ari berpantang... another 3 days...
Tapi apa yang nak di stress kan....
Saya dah makan coklat...saya dah makan kek...saya dah gi banyak gak la tempat dgn pelbagai urusan...
So, ok la... nothing to be stress out... Cuma Baby Aisyah sahaja yang kadang-kadang dia takmo letak, dukung salah....susu takmo... tapi, kena banyak2 syukur sebab kejadian itu tidak mengambil masa yang berejam, kemudian dia dah boleh tido dah....

Saya suka keadaan ini....
Baby Aisyah tak tido, dan dia tengok muka kita, dengar kita bercakap-cakap dengan dia.... dan bila nak bagi susu, baby tengok muka saya dengan penuh excited dengan muka yang gembira..... Owhhhh sangat seronok!..

Malam semalam dan berlanjutan hingga ke tengahari tadi.... baby Aisyah tido dengan lena...
Tetapi, petang nie... dia dah merujuk kepada keadaan seperti perenggan pertama... sewaktu saya menaip ini, baru dia tidur lena sikit....

Lorr... apa kaitan dengan hidup berjiran? hahaha... lari tajuk... kalau exam nie, kompom gagal....

Nie ha, alkisah 3 jiran saya yang saya sayang, selang 2 lorong...walau agak jauh, tapi mereka adalah orang2 yang pertama saya kenal sewaktu pindah di kawasan ini.... mereka nie, sorang 50 an, sorang menghampiri 50, sorang lagi awal 40. Mereka datang ziarah umah pagi tadi, tengok baby Aisyah...

Salah seorang yang datang tu, tukang wat kuih & kek yang tegar hihihi... tegar merujuk kepada sifu mengajar orang wat kuih & kek... wat kuih & kek dalam skala yang besar.... cuma diusahakan di umah sendiri... dulu ada kedai, tapi dah takde dah skarang... beroperasi sahaja dari rumah... kalau time nak raya, boleh meraih puluhan ribu ringgit bersih....
Dia datang bawak kek marble..... hihihi... masih panaaaaas lagi...
Meh tengok...

dia bagi sebuku @ seloyang kek nie... siap wrap pakai plastik wrapping tue, masuk dalam box kek lagi.
saya dah faraidkan....nie yang tinggal pat umah....
saya dah makan 2 potong dah hiii... kata dorang jiran2ku, boleh makan...
yang sebenarnya nak makaaaaaaaan lagi dan lagi, cuma takot gemok hahahaha...sebab tu faraidkan banyak2... karang, kalau sebuku ada pat umah, habes ku telan sorang2... Aqilah jamah dua cubit, muhd langsung tak makan... so... sape yang makan??? haku lerrr....

Sebagai balasan, saya bagi coklat lolipop semalam.... mereka sangat gembira!!... dan saya masih gembira sampai sekarang kerana melihat kakak yang bawa kek marble itu paling gembira dapat coklat itu... ada yang dapat 3 sebab takde anak pat umah dan ada yang dapat 4 batang. Juga dapat juga lebihan jajan2 yang saya bungkus semalam. Kesian, tak dapat nak bagi yang bungkus utk kawan skul adik muhd sebab saya bungkus cukup2.
Syukur ada coklat itu... sebab saya tak tau nak balas dgn apa... dah la bagi minum air teh bujang sahaja.
Alhamdulillah, ada rezeki dorang....
Saya bersyukur kerana dikurniakan jiran-jiran yang baik-baik....sekian.



# ada sedikit kegusaran, skarang nie kan semua kontrol kan.. tu tokleh nie tokleh makan.. ku bimbang, bila dah boleh makan sok... ku jadik seperti orang yang baru lepas kebuluran... semua nak makan!
Apa yang kita makan bulan nie hasilnya kat badan bulan depan....
Apa yang saya makan sebulan lepas hasilnya sekarang.... saya rasa, saya dah tak sekurus aritu dah...
masa mengandung, saya makan nasi sekali ajek... hasilnya lepas bersalin, saya selim melim....
Lepas bersalin, saya makan nasi 2 kali sehari, saya makan biskut dengan milo dua kali sehari, saya makan cereal lagi.... so???? awak fikir la sendiri... huk!..tak sanggop nak melepaskan fasa-fasa kurus nie huuuuu....

wassalam.

Monday, November 5, 2012

First Time


Salam....

Arini saya telah menyempat-nyempatkan diri membuat lollipop seperti di bawah.


Kalau mengikut keinginan dia, dia nak boboi boy, tapi boboi boy takde, jadik...amik angry bird dgn upin ipin.
Cara : Kalau nak wat dalam skala besar nie, hahaha besar sgt ler... dan bagi yang dah biasa mengendalikan coklat, pakai sudu ajek masukkan ceklat pat acuan... cepat siap...dah tak yah pakai piping bag, lambat.


Ini first time.....

Apa yang first time?

Nie ha... baruuuuuuuuu ini lah kali pertama anak ku menyambut birthday, yang tarikhnya jatuh pada hari persekolahan.... maka ini lah baru first time aku menyediakan goodie bags utk kawan2 skolah anak sempena birthday anak....

Alkisah kan muhd bln 11, aqilah bulan 12... tahun lepas muhd nyer birthday yang ku sambut di rumah emak masa raya aji tu.... yang dia takmo potong kek tuuuuu.....
Tahun nie pon dia takmo kek, lagi2 pat skolah, kata dia "adik maluuuu".... ibu pujuk, cakap - cikgu yang potongkan... ku pujuk lagi dan lagi...dia still takmo... hokeh lah, sabtu nanti kek special ibu tempah, hanya adik, kakak, ibu, ayah & baby ok.... pemalu rupanya anak bujang ku ini... kehkehkeh

Aqilah lagi la... bln 12, skolah dah tutup....

Pagi tadi, sesubuh hari, ku menyediakan lollipop tersebut, sambil naik turun tangga melayan baby Aisyah di tingkat atas, takmo bawa dia turun sebab nyamuk sdg berleluasa musim ujan nie... Alhamdulillah siap juga.... dapat 48 pcs tadi, menghabiskan sticker... coklat ada lagi separuh, insyaAllah ada rezeki nanti ku wat lagi.

# ku makan juga sebatang tadi yang tak bersticker...ada 3 yg tak bersticker sbb nak mengabiskan coklat yang dah dicairkan. Sedap gak! hahahaha.... time dilarang, tang tu ler nak menjamah eh...nie bukan jamah, nie makan!... mmmmm ndapnyeeeeee...tak berapa manis sebab ku 50-50 antara milk & dark coklat...dlmnya oreo, ku kasi ilang semua krim kat bisekut.

Pastu, urusan membungkus, ku lakukan di bilik hahahaha.... sambil jaga baby Aisyah, sambil ku packing...
Wat 30 bungkus...

yang pat kotak kecik tu adik muhd nyer, sumi nyer semua mango..dia tak makan yang lain.
kalau saya budak2, saya pasti gembira kalau dapat goodies cam nie... skarang nie pon saya suka gak hihihi....

Misi Esok : Bawak goodies gi skul adik.... Happy Birthday Anak Bujang ku...

Arini hari ke 40 berpantang.... ku macam nak mengishtiharkan diri yang pantang dah abes boleh tak?? huuuuu..... boleh tak ku anggap pantang dah abes, tapi ku masih jaga makan....
Ku beli dragon fruit smalam.... nak makan takot pulak... daaaah, simpan pat peti sejuk.... sabtu sok ler aku makan.... durian pon dah mula musim balik rasanya... dah ada banyak gak pat kip mart.

Ku teringin macam-macaaaaaaaaaam... buruuuuknya perangai!!!....

oh ya... aku terserempak dengan kawan se unibersiti dedolu, last jumpa 2005. Mati2an dia mengatakan aku kurus.... adeeeeeeh.... kurus pon salah ke?? dan macam2 dia tanya... kurus sebab lepas bersalin ke? lagi2 dia tak puas hati... ku malas nak jawab, sebab dalam hati ku berdoa agar kurus ku ini berterusan sampai bila2... sape yang takmo cantik kan? tapi takmo la kurus sesangat... kira cenggini ok la...

Sekian, wassalam....

Friday, November 2, 2012

Entah, saje nak merapu....

Salam....

Takde pape yang menarik sebenarnya....

yang teroknya, aku menjadi semakin garang.... kadang2 aku terfikir sendiri... meroyan ke aku nie? huuuu selisih-selisih.... palis-palis....

kesian anak-anak aku, terbantut kreativiti dorang... bila bukak aje mainan, aku dah mula nak menyinga.. ye la, lepas main tak reti nak kemas kan.... jadiknya bukak aje mainan, aku dah start menyinga suh simpan semula lepas main....

Ari ke 37 berpantang.... dah takde ikan bakar... boring dah...dah mula ketagih masak singgang....
sayur sawi dah boring dah.... cam takmo makan dah.... tapi beli jugak... ada juga beli brokoli, lom makan lagi... milo dah tak minum, sebab ada terbaca mitos susu manis boleh wat anak kembung, maka aku pon menyekat selera buaya aku, no more milo, kalau pon nak minum, milo O ajek... tu pon jarang.
Tak tau la, dah kurang makan ke makin banyak makan ke.... yang pasti milo dah tak minum, cereal amik lagi, sekali sehari.... nak kurus, tapi boleh ke mantain?...emmmm... abes pantang sok, dah start balik makan yang berminyak... nafsu nie dah teringin nak makan macam-macam... segala macam mengidam huuuu....

Dah rindu nak ke KL... dah rindu nak merempit JB-KL...KL-JB.. tapi keadaan dah tak sama sebab dah ada si kecik... sabar...sabar...
Semoga Allah mengampunkan dosa aku dan memberi aku kesabaran yang tinggi dalam memikul amanah anak-anak ini.....

Arini adik muhd aka abg muhd balik skolah dalam keadaan yang sedih sangat2...
Ku tanya, kawan buat ke?... sape buat?... puas ku pujuk, dia jadi bertambah sedih dan meleleh air mata....
Dah maghrib tadi baru ku dapat jawapannya.....teringat tadi jamuan akhir....
ku tanya "adik sedih ya dah nak abes sekolah?"
Hah! baru dia cakap.... lorrr, kata dia, nanti dia rinduuuu....
Anak bujang ku tu memang sentimental sikit.....

Suamiku akan ke paris pulak kali nie, 8 hari.... nak ikoooooooooooooooooooot.. tapi apa kan daya.... bak kata ayah ku "jangan macam-macam la!" huuuuuuuuuuuu...
sebab ku kata nak bawa baby aisyah hahahahaha....
Takpe la, kumpul duit betol2, kalau nak pegi, pegi semua skali.... takde sape yang tinggal... kalau tak, hati aku pon akan tertinggal jugak dengan anak yang tinggal pat umah emak or umah kakak.... nehi nehi....
Lagi pula, suami pegi dengan bos dia & beberapa lagi kerana perihal kerja... takkan aku nak menyibuk skali dengan anak2 yang kecik2 nie... boleh menjatuhkan maruah suami.. so, next time ok....

Dilema membayar utk melakukan kerja, tetapi kerja tidak memuaskan hati.... full stop, cannot say much... seksa hokeh!!

Banyak yang menggusarkan hati... susah hati sebab risaukan babysitter Aisyah.... aku nak cari yang lebih baik, tapi siapa???
Tak boleh bayangkan, boleh ke aku uruskan ketiga-tiga anak tahun depan seorang...
Aqilah dah darjah 4, pukul 6.55am paling lewat ke sekolah.... Kalau dia balik skolah duduk umah pengasuh, dia hilang waktu petang utk pegi mengaji, kena mengaji malam, dah tu...bila masa dia nak jumpa muka aku dan aku nak tengok dia?
Adik muhd pula skolah agama masuk kul 10, balik umah kul 11.45am paling awal... aku pula kena berada di skolah sblm kul 12, bila masa aku nak hantar aisyah, bila masa ku nak tunggu adik muhd balik skolah agama, nak bagi dia makan, nak salinkan dia baju dan nak pegi skolah pula....
Orang gaji??? nehi nehi... banyak pulak masalah lain yang datang... lagi buat aku stress.....

Ya Allah, bantulah hambamu yang kesusahan ini....

sekian, wassalam.