Wednesday, September 5, 2012

Post Raya Macam-Macam Ada

Salam....

Dah lama tak update...
Makcik dah tak larat....
Lagi tak larat sebab minggu lepas makcik jatuh terduduk pat bilik air... sakit pinggang dan punggung makcik seminggu.....
Syukur Alhamdulillah, baby ok.... cuma pengajaran... jangan lupa diri yang diri tu mengandung dan lepas anak mandi, jirus semula lantai sebab masih banyak sabun kat lantai.....

Open House
Dalam sakit pingganng dan punggung, oleh kerana dah tempah menempah makanan, maka niat nak wat open house diteruskan juga.
Kan pernah ku tulis di sini, kalau nak wat open house memang kena wat besar... kalau wat kecik, maka kena betul2 kecik....
So this hari raya, fokus kepada saudara mara dan jiran. Kawan2 rapat dan sesikit cikgu skolah.. dan ramai yang tak terjemput!
Dah niat pat ati nak wat sesuatu sempena suami berhijrah kerja baru.... so 2 in 1 la kiranya ni.....

Tarikh 31 Ogos 2012 (Jumaat)
Aku dah menggagahkan diri yang tidak gagah huuuu dari hari isnin lagi....
Beli barang seketol seketol.... almaklomlah, makcik nie PJJ hukhuk.....
Bila dah jatuh bilik air tu lagiiiii lah aku rasa cam nak terbarai rasa huuuu.... namun ku gagahi jua... rasa, cepaaaatnya masa berlalu....

So sedikit sebanyak untuk memori majlis kali ini bagi rujukan masa akan datang.....

  1. Beras basmati 10 kilo utk nasi ayam.... banyak lebih, dorang amik sesikit je.... rasanya 7 kilo cukup dah.
  2. Ayam panggang 13 ekor, ngam-ngam... lebih dalam sekor aje....
  3. Sup ayam menggunakan 3 ekor ayam dan skilo leher ayam.... 
  4. Sambal nasi ayam banyak lebih, mungkin 1/2 kilo lada merah cukup dah... yang ni wat skilo lada merah.
  5. Timun 12 biji, tomato 8 biji dan salad 5 pokok. Salad perlu banyak lagi.. ramai peminat.
  6. Spagethi mengorbankan 4 tin whole button mushroom, 4 packet daging cincang ramly, skilo bebola daging, 3 packet sosej chick mushroom, 6 botol besar & 1/2 botol sos spagethi, tomato 10 biji, bawang besar 5 biji. Licin, tinggal koret-koret (kata orang jerman)... 
  7. Mee spagethi aku rebus 4 kilo..... tak abes banyak dalam skilo sebab dorang amik mee sikit, tapi kuah banyak2.... so next time boleh guna 3 kilo aje.
  8. Roti jala aku tempah 6 kilo tepung utk di kirai... skilo brharga rm16. Ada lebih banyak gak.... mayb sebab dah ada byk makanan.....
  9. Kari daging + dalca = menggunakan 5 kilo daging, skilo dalca disamping sayur-sayuran seperti kacang panjang, terung, carrot.. sayur2an beli tak banyak, hanya utk memeriahkan kuah shj... memang ngam dengan 6 kilo roti jala.... tapi sebab roti jala pon tak abes, maka kari pon tak abes gak la....
  10. Sambal udang menggunakan 5 kilo udang dan tak sampai skilo lada kering, anggaran 800 gram. Tak tertop up kat buffet... ada skilo gak lebih....
  11. Air cukup-cukupan.... rasanya kena sediakan 30 liter air next time. Dah hujung2 majlis, anak2 sedara yang lelaki tu dtg, suami bagi duit suh beli air gas..... ais pon tak cukup... next time kalau jemput ramai kena standby 5 pack saiz yg beli pat esso...yang nie ada 3 pack aje.. tu pon top up dengan ais wat sendiri. Kali nie, asyik2 kena bancuh air lagi dan lagi... syukur ada adik dan anak2 sdara tolong....
  12. Buah-buahan tak tertop up.... standby 4 biji tembikai dan 16 biji oren. 1/2 sahaja digunakan, makcik dah tak larat dan anak2 sedara pon tak ter'arah..
  13. Sewa 3 meja panjang dan 25 kerusi. Kerusi tak cukup... Smua ruang yang ada pat umah penoh. meja pulak tak smpat nak beli alas, yang bagi sewa tu punya alas dahlah tak cukup, pendek plak tu.. haishhhhh!!!!. Tambahan 2 meja lipat sendiri. Next time, beli dan jait awal-awal alas meja ok... 
  14. Pinggan makan yang besar tu abes 300 pcs, cawan 200 pcs, mangkuk sup ada balance banyak, pinggan kecik abes 100pcs.

Agak ramai yang dijemput tidak dapat menghadirkan diri sebab urusan masing-masing.. almaklomlah cuti 3 hari.... walaubagaimanapun, anggaran 150 orang ada yang datang.....
Aku tak terlayan semua hukhukhuk.... dengan pinggang dan punggung yang sakit.... 

Makanan di hidang di dua tempat, kat dalam dan kat luar.....
Jemput dari kul 8.30-11.30. Tapi jiran2 cina datang sebelom pukul 8... so mmang kena standby awal... ngam2 makanan dihidang, dorang pon sampai....

Utk open house kali ini, aku cuma masak spagthi dan sambal udang.... berdikit-dikit dari kul 11 masak, itupun dan siap gunting lada dan kopek bawang dari hari2 sebelumnya. Koktel tak wat, tak larat.
Nasi, sup dan sambal aku sub kat sepupu. Kari daging sub kat kak ton. Ayam panggang sub kat jusco.
Membeli barang dari 4-5 hari sebelom majlis adalah sedang elok.....
Rasanya jika budget makanan seperti di atas sesuai utk 200 orang dan majlis dari tengahari.... Ini majlis waktu malam, maka dorang dah kenyang dan tak makan banyak.
Kalau nak beli ayam panggang tu, kat jusco permas tak boleh harap... kena gi tebrau terus.... so tak buang masa kena gi 2 tempat.. kena beli awal2 sikit, anggaran 5 jam sebelum majlis....
Kena wat masa sihat... ini tak terlayan dan tak tertop up makanan dengan lancarnya.... kesian tetamu, walhal banyak lagi kat dapur.... itupun ku gagahi juga men top up.... suami juga banyak mmbantu sbab wife dia dah mengalahkan penguin berjalan! huuuuu.....
Kalau layan betul2... rasanya licin semua makanan yang di standby....
Kena standby duit raya bebanyak.... rasanya lebih rm300 utk open house cenggini. Itupun aku bagi budak2 cuma rm3 aje... kesian jugak.. duit raya makcik yang ditukar pat bank dah kering.... ada jugak yang dapat rm5... rezeki masing-masing... apa yang ada aje lah....
Majlis wat waktu malam, tetamu datang serentak... jemmmm.... dekat kul 10, tetamu dah kurang dah....
Anggaran budget dalam 1-2k termasuk duit raya....
Urusan basuh membasuh dan kemas mengemas dilakukan keesokan harinya... makcik brgerak seperti sipot... sedikit demi sedikit sampai siap mencuci 2 set meja buffet, periuk kuali, termos makanan dan segala yang telah digunakan sendirian.
Oh ya.... lain kali beli termos makanan okeh, kena ada lagi 2 lagi atau lebih lagi bagus.

Gambar juga tidak terambil...... yang ada satu-satunya ini, yang kak amai amik... nie pon save dari fb....

makcik dah kira natural beauty.... tak sempat nak touch up muka.
Baju pon main sarung aje yang tercapai.... tudung pon anak sedara yang gosokkan. 
Senyum tetap senyum walau rasa cam dah nak terbarai :)

Okeh.... dah la tu tang open house.
Nie nak kena masak jugak utk pot luck skolah.... kadang2 rasa cam nak nanges gak, tapi makcik bab-bab makan ni tak sampai ati nak mengelat dari sponsor makanan....


Beraya di kg nelayan
Suami sepupu ada yang bekerjaya sebagai nelayan.... so, pengalaman ni saje yang best nak share.
Aku kalau suh pegi sendiri, mau menaun baru sampai walau sekangkang kera aje.... kali nie, mengikut ayah yang kebetulan bawak papan utk lantai bot sambil beraya.... alkisah sepupu dapat bantuan bot 17 kaki dan enjin 15 kuda.

Meh layan gambo yang larat terambik.... tu pon pakai hp aje.... ari ahad 2 sept.

view dari anjung rumah... 
penambakan bagi meluaskan kawasan sedang dilakukan

hamboooiiii seronoknya nak jenjalan naik bot. Next time naik bot lagi besar wokey.

waaah syioknya naik bot jenjalan..... adik yang mengemudi bot di samping anak2 sepupu join skali.
makcik tidaklah mngikut sebab sedar diri sedang mengandung dan belom ok dari terjatuh dan penat open house lom abes. Adik muhd miss this even sebab syiok sangat main playstation.

tang ini paling best!.... ketam fresh baru naik dari laut.... ada masak kari kering, ketam rebus, sayur kobis campur, nenas + ikan kering masak lemak..... rezeki-rezeki.... adeeeeeeeeh sedapnya!!!

Yang sebenarnya yang best ialah makaaaaaaaaaan hehehehhehehe..... berejam kat situ sampai solat zuhur dan tido skali sebab menunggu adik potong papan utk lantai bot.... pakai chensaw.
Abes beraya pat situ, gi umah kak ton plak.... ada mee hoon sup, kari ayam... melantak lagi....heeee.. dan yang sebenarnya hari ahad tu, dari pagi sampai ke petang, makan di sponsor... pagi2 dah ada open house diikuti umah spupu dan seterusnya umah kak ton.
Sempat beraya 2 rumah makcik sebelum balik ke umah sendiri.....


Check up pat hospital.
Arini check up lagi... dah 2 minggu skali check up.... 34 weeks.
Baru arini terasa, adeeeh jauh gak spital nie dari rumah, larat ke aku nak mendrive sendiri sekiranya mr suami pat KL dan aku dah sakit nak deliver?????? 
Boleh tak pilih tarikh dan induce aje... sebab nak mr suami ada pat sisi... hukhukhuk....huwaaaaaaaaaa..... 

Arini awal sikit, dapat giliran no 6, sampai dalam kul 8.35am.
Masa baru sampai, timbang cuma 60kg.... ada peningkatan dari puasa aritu....
Bila dah sarap... naik skilo terus.... adeeeeh..... jadik 61kg.... waaaaaaaah, dah tau la ek berat makcik kihkihkih.....

Nie sarapanan.... sarap sensorang pat cafe hospital... sedeeeeeeeey!!!!! hukhuk sob sob....

Murah plak kali ni, rm5.60.... aritu amik nasi sikit aje dgn lauk ape dah lupa rm8 okeh!.
Dah lama tak minum nescafe... nie dapat minum, nikmatnya!
nasi himpit tu tak abes sekeping, nilai timbangan makanan ini adalah skilo....
walau makan sensorang, tapi makcik makan sungguh-sungguh.... sedaaaaaaaap!

Lepas jumpa Doktor, alkisah nurse lupa nak suh aku amik darah....
So kena wat selepas jumpa Dr lah....
Bacaan kencing manis 6.2!!! border okeh.....
Tak dapat nak dapatkan Consultation Dr sebab malas nak patah balik... bayar dan terus balik sebab arini tak amik MC dan keja seperti biasa....

Kedudukan baby masih tinggi lagi... cuma aku yang dah rasa cam nak deliver sesangat dah, rasa dah kat bawah sesangat.. mayb kesan terjatuh aritu...
now baby nie keep moving, kicking, mengeras dlm english ape ek???.... sakiiiiit huuuuuuuuuuuu...... sabar-sabar...

Dr estimate dalam hujung bulan... dan mungkin awal bulan 10.
Mudah-mudahan Allah permudahkan segalanya, baby selamat, sihat sempurna berakal pandai alim dan beramal.... aku juga selamat dan cepat pulih..... suami ada ketika deliver dan anak-anak terurus sebelum, semasa dan selepas deliver.... Amiiiiiiiiiiiiiiiiin.

Now, tengah mengira-ngira bilakah tarikh yang sesuai utk cuti awal....


Sekian, wassalam.

2 comments:

Mama Mirza said...

banyaknya cerita.. banyak yang best cuma bab jatuh tuh yang tak best.. rakanku, aku doakan semoga dipermudahkan kelahiran kali ini ya.. dan semoga Allah beri kesihatan yang baik kepada ibu dan baby nanti.. Selamat Hari Raya.. mohon ampun salah dan silap ya... miss u.. lama tak jumpa.. take care..

Cikgu Nana said...

terima kasih mama.... insyaAllah dan Amin atas doa.... Selamat ari raya maaf jua atas salah dan silap....