Monday, June 11, 2012

Anak, Hujan dan Aku

 
 Dugaan hari pertama selepas bercuti panjang.....


Dah lama bercuti.... dah puas berjalan.... dah puas mandi swimming pool....dah lupa buku segala....
Anak bujang ku meragam....

Bangun tidur :-
"ibu, nanti kejut adik ya pukul 2, adik nak tengok F1"
'F1 dah malam tadi dik.... kereta adik dapat no 4'

Pastu dia buka tv astro sport tu... kebetulan ada ulangan.
Sungguh tekun dan tawaduk dia menengok.... macam tengok live.. siap bagi sokongan lagi tu...

Sampai masa kul 11, aku suapkan dia makan, pastu lepas makan ku suruh dia mandi. Kemudian ku pon mandi.... abes ku mandi, si kakak berkata dengan agak keras "adik! ibu dah siap!".....
Lorr????? rupa2nya dia belum mandi lagi!!!!....
Ku pon bising suh mandi.... mana boleh lewat.... dahlah ku kena sampai skul sblm kul 12.
Ku dah bising pon muka dia cam tempe basi.... sebab F1 tu lom abes... mana boleh ku benarkan dia tunggu, sebab abes kul 11.45.

Jam dah menunjukkan kul 11.25. Ku jerit suruh si Siti mandikan adik.... time nie adik dan menangis sebab aku dah bagi dia tapak tangan di punggung dia angkara dia masih takmo bersiap ke skolah.... ku sibuk menyiapkan barang yang nak dibawa.
Bila ku matikan tv dan cabut plug sebab guruh dah berdentum.... adik makin tak terkawal dengan mengaruk-ngaruk..... nak tengok F11111111111111111111!!!!!!...... dia bersiap jugak dengan air mata.

Aku pon naik hangin jugak.... sebab adik dah mula berlari takmo masuk kereta.... stokin belum pakai lagi nie.... sambar aje kasut dan stokin campak dalam keta, nanti pakai dalam keta.....
Siap berkejar-kejar nak suruh masuk kereta... dapat tangkap masuk keta, siap dia bukak pintu nak terjun keluar semula.... dengan suara ku yang berdentum... dengan suara adik yang mengaruk.... 
Drama swasta!!!!......

Pertengahan jalan nak ke skolah adik, hujan selebat-lebatnya turun....
Dah nak sampai skolah, ku tazkirah lagi.... pastu adik dah mula cool down sikit sebab si ayah berjanji nak gi bawa tgk movie madagascar weekend nie melalui tipon.

Dah sampai skolah, adik cium aku..... sebab dah cool down selepas tazkirah dan perjanjian madagascar...
Masalah lain pulak.... 'hujaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaan'
Pakai payung pon tiada makna.... hujan beserta angin kuat.... kuyup ku nak menghantar adik sampai masuk ke kelas.... nak masuk kembali ke keta pon ku tak pakai payung pon sebab tiada makna... kuyup!!

Selepas hantar adik, antar baju pula ke rumah babysitter adik.... mak ina.
Hujan seperti di gambar atas.... masih lebat.... hanya angin yang sudah kurang....
Ku redah masuk rumah mak ina.... sekali lagi kuyup....

Tragedi terjadi ketika ......
Ku keluar simpang dari rumah mak ina dengan ganas dan tak nampak ada kereta yang datang.....
Dengan hujan lebat, air penuh kat jalan... kereta itu hitam.... pokok-pokok besar di tepi jalan.... gelap.
Syukur kereta itu mengelak... pastu dia slow, turun tingkat dan mula marah......
ku tanya siti "kena ke??"
siti jawab "tak kena"
aku pon blah la.... dengan ganas dan laju lagi ku pecut kereta.... turunkan siti kat tepi jalan....pastu merempit ke skolah.... ku tengok kembara itam tu follow blakang aku....
"ah lantak ko la..... bukan kena pon!!"

sampai skolah hujan masih turun... 
ku lihat besi yang bahagian tayar tu tertanggal separuh.... "abes!!!"  dalam hatiku..... kena keta orang tu tadi!
sekali lagi redah hujan....kuyup lagi... ah lantak dengan ko keta.... yang penting ku punch card dulu...... 11.57!!! 

pastu ku minta izin kuar skolah, mana tau keta tu ada berhenti kat mana-mana....
ku tengok-tengok takde.....

Pastu ku masuk skolah smula. 
Ku belek-belek keta ku.... ku masukkan balik besi nipis tu.... masuk balik....
Ku pon dah down time tu.... emmm, kira aku 'hit and run' la .... risauuuuuuuuuu dah menyelubungi hati.

Tapi bila ku belek-belek lagi kereta ku depan belakang..... takde pon kemik ke calar ke.... cuma besi tu aje yang 'slanting'.... ke aku langgar air yang banyak tadi ek benda tu tanggal?? sebab air memang penuh sepanjang-panjang jalan.... cuma keta tak mati aje kat tengah-tengah air tu..... ku masukkan balik, masuk semula benda tu.....yang getah dia dah memang tanggal lama dah....

rasanya ku tak langgar la ek keta tu.....

malas ku nak fikir-fikir kan...

Bila ambil adik dari umah babysitter tadi, dia dah okkkkk..... dengan muka manja dia, dengan konon-konon comel dia tu.... siap cium pewot aku banyak-banyak kali.....
aduuuuuuuuuuhai anak oh anak.... tidak kah kamu tahu bahawa tidur malam ku tidak lena.... ayah mu nak bangun kul 1.50am sebab nak tengok bola dan F1. Dari kul 1 ku dah terjaga banyak kali.... bagai tidur-tidur ayam, pukul 3.30am ku bangun lagi sebab ayah mu nak gerak ke kL. 
Pukul 4 lebih baru mataku boleh lelap semula....adik bangun nak minum air - haus dan kencing. 
Pukul 6 lebih bangun semula....

Yang pasti AMARAN keras - Jangan ajar anak bawah umur anda menonton dan meminati F1. Sebab waktu siaran adalah mengikut waktu negara yang menganjurkan ketika itu dan mengambil masa yang lama nak menghabiskan 70 lap. 
Amat tidak sesuai sebab mereka akan mengaruk nak tengok jugak!!....
Dan isteri anda pun akan mengamuk jugak sebab dia akan lambat ke sekolah dan hampir berlaku kemalangan yang tidak dapat dibayangkan kalau terjadi kerana isteri anda bawa kereta macam F1 jugak!!!

Nasihat : marilah kita menanamkan minat belajar di sanubari anak kita sebab dia berjaya menjunam dari no 9 ke no 14 peksa hari tu huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!!!!
Marilah kita mengajar jawi dan agama kepada anak kita sebab dia hanya dapat markah 60 sahaja matapelajaran itu.... huuuuuuuuuuuuuuuuuuu.....

Seluruh pakaianku yang basah kuyup tadi mengering di badan.....
dan kini, hidungku... kepala ku sudah menunjukkan tanda-tanda selsema.....

Kadang-kadang ku terlupa yang ku ini hamil....
Tatkala badan sudah meragam, baru ku tersedar yang ku ini hamil.... 

Kalau ada baby kecik nanti tahun depan.... lagi la ku tak tau apa rupa ku ketika itu....time itu, muhd dah darjah satu, skolah kebangsaan dan skolah agama..... huwaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

Pesanan : Sayangilah daku dan hargai lah daku dengan lebih lagi...
Sesungguhnya cabaran membesarkan anak betul-betul menguji......
Hanya dengan kasih sayang itulah yang mampu merawat jiwaku.... sob... sob....

3 comments:

Asmida said...

Memang mencabar kalau isteri buat semua.... memang pengorbanan yang perlu dikorbankan...???... Memang Pahala sedia menanti dengan tanggungjawab yang dipikul.....

kalau aku ditempat kau pun entah2 aku dah 'rebeh' dah.... Apapun kita kena kuat!!..

sebab:
Sesusah kita ada lg yang lebih susah diluasr sana...
Sesenang kita ada lg yg lebih mewah dari kita....

Sabar dan tabah menghadapi dugaan yg maha esa... Moga jadi insan yg kuat dan tabah didunia ini...

Cikgu Nana said...

InsyaAllah... Amiiin..
Si muhd memang manja.
Smalam, tak buka tv langsung waktu mlm. Bdk2 tau aku marah. Elok aje dua2.. Tido pon awal..
Anak oh anak.

Mama Mirza said...

uishhh... ganas sungguh... jaga diri bebaik.. ingatlah org tersayang.. banyakkan sabar.. dan banyak zikir utk kekuatan diri ya.. aku doakan yang terbaik.. dan dipermudahkan mengharungi segala cabaran.. amin..