Thursday, August 4, 2011

Aku dan Menjahit...

Duluu...kata Mr Suami....dia teringin, baju melayu yang dipakainya adalah hasil jahitan si isteri....(pergggh!!! sungguh mulia niat itu, sampai sekarang masih belum tercapai huhu)

Duluuu...masa tengah mabuk anak pertama, ku gagahkan diri pergi belajar jait..belajar baju kurung....masa tu pat rumah takde mesin jait...belajar seminggu skali...jadinya, cam tu ler....minggu nie belajar, minggu depan bawa semula jahitan yang sama tu....uhuks!....dengan mabuk, langsung tiada minat nak belajar....penghabisannya tak jadi baju itu hehe....end satu episod.


second episod, dah beli mesin jait cam emak2 kita dedolu tuuuu....pasangkan moto biar senang nak tekan kan...jadi pegiiiiii semula cari cikgu jahitku duluuu.....dulu belajar kat rumah, kali nie belajar kat kedai dia pulak...masa nie kalau ada mesin yang lagi slow..saya amik yang paling slow....ada mesin high speed, saya pilih yang manual heheheheeeeeee.....baju dah belajar...kain pulak....bila bawak balik rumah, mesin jait ku itu tidak memberi kerjasama....time nak jait getah pinggang...takmo jalan laaaaaa pulaaaak....aduuuuuuh....
penghabisannya....tak jadi kain....punah semangat yang berkobar2 pada awalnya....
dapat jahit langsir sahaja.....itupun jait tegak jek.....takde scallop..... end episod kedua...

selepas 5 tahun....sedeeyyy tengok langsir ku yang dah 5 tahun bergantung kat tingkap tu....tingkap tu ok jer...tapi saya nie ha.....terasa dah lama sangat langsir itu...dan saya suke langsir itu, sebab warna langsir itu boleh bertahan lama. Time nak ganti nie, betol2 dah puasa seminggu....mana ada orang nak amik tempahan lagi dah..saya bongkar semula mesin jait yang takmo jalan kalau tebal tuuu.....baru jek nak test...zassss!!! tali mesin tu putus berkecai....5 tahun kan tak gerak hahahaha.....daaaaaaah.....bekejar pulak beli tali mesin..tapi pasang salah...tak gerak2.....


menjadi tukun tiruan....tolak kat kedai, tokey cakap 30 ringgit jek....baiklah saya menunggu sape2 yang ada transport  utk take over mesin jait ini.....dah ok dah utk jait yang tak tebal2....cina teknisen aritu dah betolkan.

pusing kepala punya pusing camne nak jait nie.....nak beli baru!...ya saya nak beli baru....tanya2 pada kakak yang dah ada mesin...dorang mensarankan saya beli hi-speed. Hi-speed??...mesti ribu riban kan....aduuuuuuuh...camne nie...mana ada ribu riban nak beli itu mesin....
fikir....fikir..fikir......hah...singer ada wat installment kan...brother takder, kena cash.
tipon sana tipon sini, photostat itu photostat ini....siap ic suami skali kena photostat.....tapi takmo bagitau lagi kat suami nak wat ape....
sampai satu ketika dia pelik....."ayg nak wat ape semua nie?".....sambil tersekat2...saya cakap saya nak install mesin jahit....(pat dalam hati mesti kena marah nie....dan mesti dia tak setuju saya nak beli mesin)
tetiba dia cakap "kesiaaanya bini aku nie...suami belum mati lagi dah begitu teruk macam nie"
alaaaaa malunya saya!!!....ye la...cikgu cabuk jek kan...mana la saya nak cekau ribu riban tu...takkan nak korek simpanan yang tak berapa kerat tu.....
dengan ihsan suami, dia belikan saya mesin...yeaaaaayyyyy!!!! terima kasih Allah....syukran2....
bukan setakat hi-speed saya dapat....siap dengan mesin jait tepi lagi....kembang kuncup hati saya...
dengan 0% installment credit card....kami dapat jimat 3 ribu lebih daripada installment kat kedai....

ini harta karun saya.....macam tukang jait propesional....padahaaaaaaal....huhuuuuu

jahitan pertama pakai itu mesin ialah langsir yang ini....(gambar ulang tayang)...ini tahun 2009 punya jahitan.



pastu baju skolah anak dara saya (semangat anak naik darjah satu..siap tudung ariyana skali heee)


Tahun lepas....berhempas pulas jahit langsir emak....tahun lepas juga banyak dapat menjahit....baju raya anak dara skali.....

sila abaikan dato' dan datin itu ya....heheheeeee.. itu langsir emak yang saya jait


Last menjahit, langsir tingkap bilik anak dara....itupon 3 bulan lepas....

Sekarang  iniiiiiii......kenapa entah....malasnyaaaaaaaaaaaaaa......ya ampuuuuuun......

  • Seluar jeans suami yang dah berkurun...dan dah berkali2 dia minta saya potongkan....begitu juga baju kerja yang nak kena repair.....aduuuuuuh....maaf suamiku.....nanti ayang jait yee...
  • Alas meja kelas yang dah beli kain, dah potong....aikkkk tak jait2 lagiiiii......
  • Sampul buku rancangan mengajar....dah 2 minggu simpan contoh....taaaaaak jait2 jugaaaak....
  • Nak jait langsir konooooon.....tak terbuat2 lagiiiii......


Tadi dah check mesin jait ku....minyak mesin dah bertukar warna.....nak kena gantiiii la pulaaaak...bila saya nak pegi beli minyak nie???....daaaaaaah pending lagi......

dahlah bukan pandai sangat menjahit pon....menggigil kalau nak start jait....amatur sesangat.....kena kumpul segala kekuatan bila nak start menjahit....tu yang tak terjahit2 tu.....huhuhuuuuwaaaaa.....

sekian, aku dan menjahit....serta jahitanku yang pending....


5 comments:

Asmida said...

aku mesin jahit pun tak der.. dah sah2 memang tak menjahit... rasanya last menjahit masa bersalin Afiq.. setelah sambung belajar dulu memang tak sentuh mesin sampai sekarang nie... hu huhu... dulu nak jahit pun balik kampung tumpang umah mak..."/\"

Mama Mirza said...

huhu.. aku ada mesin jahit singer jer.. pehtu bagi alasan takde mesin jahit tepi.. ntah ler... tapi mesin jahit aku tuh penah wat baju melayu 2 anak bujang aku tuh.. hehe... aku g kelas gak.. tapi separuh jalan... taun nih.. nak jahit langsir.. tapi kain masih kat kedai.. hahaha.. (nih pestaim aku dapat comment ko nyer blog.. slalu x kuar tpt nak komen nih.. ntah nape.. )

Cikgu Nana said...

tima kasihla pada as dan effy...serta asia...korang memang pembaca setia blog nie....tq3

aritu, ada godeh2 hihiii..pastu apa ntah yang tersalah setting sampai tokleh komen heheee....

aku mesin jer beso....jaitnya entah ke mana...baju sendiri masih belom berani nak wat hahaha....baju aqilah jek yang dah wat banyak pasang..

baju lelaki lagi lah....

sentiasa berdoa agar Allah beri bakat utk aku menjahit dengan baik dan sempurna....setakat ini, masih ntah ape2 ntah heeee

AyunasiA said...

oh, dah boleh komen ya. pelik je bila ko pggl aku asia hihi. seronok sgt dpt baca blog kwn2 lama. sila rajin2 update ok...

selamat menjahit baju raya cik bunga. aku dah tak tau nak jahit apa ni. baju, langsir semua dah siap dah hehe (saje nak bakooo!!!)

Cikgu Nana said...

aku dah rasa malas pulak nak menjahit heeee...nak wat kuih raya mencanak2..tapi alaaaahai sensorang, thn lepas ada bibik membantu...thn nie...nak abiskan satu adunan pon berejam....