Friday, August 12, 2011

Wajah kesayanganku sakit....

Baru dapat update....sepanjang pat spital, tak sampai rasa hati nak update....amik gambo jek...

 
ini wajah ketika baru dimasukkan.....panas takmo turun...kakak ponteng skul....
rezeki adik muhd....dapat bilik single....yg pada awalnya hanya bilik triple jek kosong...
naik atas, ibu terus request, kalau ada single, kami nak...kebetulan ada yang baru discharge...kami tunggu jap dorang bersihkan bilik, pastu dapat masuk.....syukur ya Allah.
rezeki ibu juga....dapat solat & mandi dengan mudah...
rezeki ayah dan kakak...dapat berkampung dengan gembira...

 keadaan terkawal....demam masih on & off....alergik ubat..habis mata bengkak& merah, muka dan seluruh badan ruam bintik2....ciaaan sgt! dah mula drip air....sebab dia takmo makan dan minum.

dah takmo senyum....bibir pecah2 dah......mata dia sangat merah....


Setelah menderita sebab beli luar sahaja..sampai dah tak 'kolu' nak beli dan makan ape....hari kedua adik muhd pat spital, ibu gagahkan diri semasa dapat peluang balik rumah utk siapkan dan antokan kakak skul time tengahari...ayah ganti tunggu adik..pegi kipmart beli barang basah....sementara nak sampai kakak balik 5.30....ibu masaaaaak....

sempat wat bawang goreng...bawang merah lebih kurang 1/2 kilo, bawang putih 4 labu....dapat penuh bekas rasmi itu.....simpan pat dalam peti sejuk, tahan berbulan. Suka wat sendiri...lagi sedap. Mr suami yang suke makan sup dgn bawang goreng....kalau bagi dia hadap sebekas tu, kejap jek abes...jadik kalau nak jimat takmo cepat abes, jangan hadapkan dia dengan bekas tu hahaha....


udang sambal utk kakak dan ayah..peberet dorang..
puyuh masak kicap...burung kegemaran ibu...masak 2 ekor jek, belah 4.....ibu tokleh makan udang...elergik...habis jururawat penoh pat muke kalau makan seapud.
sayur campur....
3 ketul nie rm5....
penuh beg...cam nak berkelah. Tepat kul 5.30 dah tunggu kakak pat luar skolah, vrooom bekejar ke spital semula.Seminit pon tak dapat rehat time pat umah utk waktu secicip itu....basuh kain, jemur kain, kemas sesikit rumah....masak memasak...penaaat cam nak pengsan. 




air tebu fresh...tebu emak....dan emak yang mesin...kebetulan adik rahmat dulu pernah bisnes air tebu....
nikmatnyaaaaaaaaa


bufet ramadhan....berkelah di putri specialist...dalam bekas panas putih tu sup ayam, ibu masak utk adik muhd
nasi pat bekas merah....itu buah2an yang dah kena potong....
nikmaaaatnya rasa makan....mr suami bertambah buat pertama kali dalam seminggu kihkihkih 
cian suamiku...asyik makan bungkus jek...
aqilah makan pon banyak....
Kami memang selesa berbuka dengan nasi.

 kami berkampung....kakak khusyuk tengok tv jejak rasul....sementara menunggu waktu berbuka puasa.
2 malam ibu tido peluk adik pat katil kecik tuuu....adik takmo ibu tido pat kusi yg boleh adjust tu....
adik nak ibu peluk dia.....muaaaaat jugak ibu tido pat situ hahahaha....kalau tidaaaaak...samada adik atau ibu yang jatuh katil kihkihkih.....


Dah discharge arini 12/8/2011 (jumaat)....

baru kuar spital, singgah jusco tebrau...sedeey dalam gembira sebab dapat menan...
gambo pakai hp, kalau alam nyata....penuh recak2 muka dan tangan dengan ruam...
masih under medicine....tapi susaaaaaaahnya nak suh makan ubat....

ibu dah 2 hari cuti...hari nie kena keja jugak....sampai umah kul 1 tgh....syukur keja petang. penat???...jangan cakap ler....gagahkan jugak pegi keja.

sampai malam nie, ruam macam campak penuh pat muka adik muhd....ciaaaaan dia....
merengek2 nak balik umah nyai kata dia....
ayah pujuk dengan beli vcd transpomes 3...

esok ya sayang....ibu penat cam nak pengsan...banyak keja umah pending....
rancangan nak gentel kuih terbantut...
jangan raya nanti makan rempeyek beli saja sudah ler...huuuuu

Arini jugak gagahkan diri masak lagi.....sebab sepanjang ramadhan ini....hari ini baru hari ke 4 saya masak....huh...sungguh teruk....kuatkan jugak semangat, sebab dah jemu beli....

 udang goreng tepung, sayur goreng....
itu ikan patin temerloh...masak separuh ekor....asam pedas...
asmidaaaaaaa.......aku tak terhanto umah ko...balik skul dah kul 5.45....siap masak kul 7...camne la aku nak anto umah ko yang mengambil masa lebih kurang 50 minit pegi dan balik.....huuuuuu.....
ampuuun, janji tak tertunai.....
Mr suami makan bertambah....syukurlah...syukurlah kerana saya masih gagah untuk masak hari ini....syukur kerana Allah memberi tenaga kepada saya.....kalau tidaaaaaaak.....makan bungkus lagi le nampaknya.


dah....panjang entry.....bab makan yang panjang....ape tidaknya....dah lama tak masak huuuuuu...tolak semalam dan hari ini....last masak ialah sabtu dan ahad lepas....lelain hari, tak bertenaga nak masak.

4 comments:

Mama Mirza said...

huhu... siannya.. Alhamdulillah... ujian Allah.. semoga Muhd cepat sembuh ya... memang sangat penat sekarang nih... aku balik keje pon gagahkan diri memasak.. sian anak²... beli punya sungguh x besh.. :)

Asmida said...

dugaan dariNya.. bak kata pepatah Allah bila kita minta panas berpanjangan, kadangkala Allah turunkan hujan ditengahari... jangan bersedih kerana mungkin Allah akan berikan hadiah pelangi buat kita..... Semoga dik Muhd cepat2 sihat...

Pasal Menu ikan tue.. tak apa lah Yana... faham sangat2.. aku nak antar souvnior umah ko pun amik masa.. nasiblah baik menda tu x der expired..... don't worry...

Tapikan... aku pun suka puyuh taw!... semalam aku buat puyuh goreng tepung.... nie dah order untuk 'family' buat menu raya... beli 6 paketx10 ekor...

Cikgu Nana said...

mama...insyaAllah, muhd dah beransur pulih....arini badan pulak rasa cam nak demam...penat kot...sahur makan panadol wat backup....

asmida....alhamdulillah, muhd dah sembuh...bekas jek yang masih bercapuk2 pat muke..dia malu nak pegi skolah...huuuu....

as...banyak tu 60 ekor!! betol2 kenduri nie hehehehe.....

Asmida said...

Laaaa... 60 ekor ko kali lah dengan adik beradik laki aku yg ada 10 org.. anak sedara lagi... lagi lah burung puyuh tu kalau setaku kami anak beranak 3 ekor sorang paling minima... he eh heee....