Wednesday, August 3, 2011

Inti Tart Nenas

Takde ape nak post...layanlah inti tart nenas yang wat malam aritu....suka buat sendiri inti sebab lagi sedaaaaap dan lazaaaaaat hehehehe....original homemade....

ini pakai 

5 biji nenas muda (suke sebab ada rasa masam2 sikit...)
5 cawan gula (satu biji satu cawan gula)

dah tu jek la bahan2nya heee. Tak suke letak kulit kayu manis...jadi bau nenas jek la....

bunyi banyak kan 5 biji hehe....tapi jadinya sikit...lagipula, cik bunga memang nak pakai banyak nanti dah jadi kuih untuk umah sendiri, umah emak, umah mentua....umah kakak....umah sepupu sepapat....hihiiii banyak betol rumah.




dengan kuali2 skali kihkih....tak cukup rajin nak amik gambo blender haha....

Nenas tu potong kecik2 ya...kalau kasar2 nanti jadinya berserat panjang2....mata nenas pon kena buang jugak yek...nanti inti nampak itam2 kalau tak buang....
Pastu blender...takyah campur air sebab nenas dah ada air.....

Pastu masak nenas tu sampai dah nak kering baru masukkan gula......(kering ya....jgn masih banyak air, nanti lagi lambat kering kalau masuk gula awal2) ...pastu masak lagi sampai boleh digentel inti tu....

Petua : 
  1. kalau nak tahan lama inti ini, kalau pakai 5 cawan gula....4 itu adalah gula pasir, dan bila dah nak angkat tu....masukkan 1 cawan lagi tu gula hangus (jgn ler hangus sgt)....setahun pon tahan inti tu....simpan pat peti sejuk ya....dan inti lagi sedap sebab gula hangus tu.
  2. pastikan inti tu betul2 kering baru angkat....takut berkulat kalau angkat masih lom kering betol. Ini pernah terjadi tahun 2009 cik bunga beli tart gulung yang dah siap (jaga ati boss sebab anak boss yang jual heee) pastu belom raya lagi dah berkulat.....
  3. pakai non stick untuk memudahkan kuap balik inti itu sewaktu nenas itu semakin mengering.....kalau takde, pakai jek cap buaya ke cap helang ke...cuma jangan tinggal, kena sabooo cam masak serunding daging.
  4. kalau nak wat tart nenas biasa, dan bukan gulung, jangan terlampau kering, sebab nanti inti akan jadi keras bila dibakar...melainkan anda rajin, masukkan pastri 10 minit pertama, keluarkan, baru letak inti dan bakar lagi...heeeeeee.....(pengalaman hahahaha)
Okeh, habis dah semua pesanan dan petua nenek kebayan...heee....ilmu2 cam ini memang susah nak dapat...cik bunga dapat dan cik bunga kongsi....agar besok bila dalam kubur, adaaaaaa jugak saham....ilmu yang bermanfaat.

Version tahun nie....cik bunga tak wat gula hangus tu sebab cik bunga tinggal atas api sambil tengok program jgn tido lagi..gelak punye gelak..tup tup....daaaaaah bahagian bawah tu dah terhangus sendiri (dah masuk gula time tu) hahahaha......syukur pakai non stick...masih boleh diselamatkan lagi.....kalau tidaaaaaaak...5 biji nenas tuuuuu......

Selamat mencuba...kalau baru 1st time nak cuba....sila tingkatkan kesabaran anda kerana kalau nak wat inti nie, perlukan masa yang lama dan kesabaran yang tinggi heeee......

3 comments:

Asmida said...

memang best dengar celoteh dan petua2 ibu memasak.... aku belum sampai seru lagi nak buat semua tue... entahlah bila. Niat dihati tu ada.. nantlah tunggu Aleesya besar sikit boleh ada geng nak mengentel kuih.. nak membakar kuih.. baru seronok sikit... he3.. (mcm2 alasan..)

Mama Mirza said...

tahun nih... semua aku dah tunjuk.. siap 3 balang tart nenas... cuma nak buat cheesetart jer raya nanti.. hehehe..

Cikgu Nana said...

tahun lepas dah beli oven besar, sebelumnya kecik jek.Dari tahun lepas memang dah pajak gentel kuih sendiri secara besar2an hihi....minat wat kuih raya memang dari skolah lagi....so skarang nie...heheheeeeee...macam dah tak sabar nak wat kuih raya...cuma awaaaal sgt lagi....tunggulah minggu depan baru nak start gentel kuih raya..tungguuuuu.....kuih raya virtual kat blog nie.. hehe...poyo!