Wednesday, November 16, 2011

Kenapa ulang2 buat??

Salam perpaduan salam 1 malaysia...:)

Muak tak tengok cik bunga asyik wat kuih yang samaaaaaaa aje hihi....
Cik bunga nie, mana yang cik bunga suka je cik bunga wat....yang tak suka...emmmm kim salam nak wat walau nampak mengujakan ke....menyelerakan ke....hapa2 la.....
Cam cup cake tu...hadoiiii....memang la tak de resa langsung nak wat, walau penat cam nak pengsan masa belajar wat tuuu.....

Jadik jangan muntah ya jika cik bunga asyik2 wat kuih tuuuu aje hihihi.....

Nie seperti yang dijanjikan, resipi bagi kek cokelat lembab yang teramat berjaya mencurik hati cik bunga dan juga sapa2 yang dah merasakannya.....
Sila rujuk SINI okeh....

Di mana cik bunga rujuk dah tak jumpa dah web dia, dah puas pusing keliling cari....minta ampun kepada empunya resipi, dedolu (setahun setengah yang lepas) cuma tau copy & paste pastu print dan masuk dalam fail resipi.... Jadi tidak la ter copy dari mana dan siapa huuuu....ampuuuun....



Resipi :

2 biji telur

* 1 cawan minyak masak
* 1 cawan gula pasir
* 1 cawan gula perang
* 3 yang di atas nie cik bunga hanya letak 3/4 saje sebab tak suka manis dan takmo banyak sgt minyak :)

BAHAN A
1 sudu kecil vanila
1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
1/2 cawan air campur dengan 2 sudu kecil nescafe (cik bunga letak sesudu jer, kalau 2 sudu pon ok saje, suka2 la...tak banyak mempengaruhi sekiranya sudu yang digunakan adalah kecil)

BAHAN B
2 sudu kecil sodium bicarbonate
1 sudu kecil baking powder
1/2 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum

####################################
**** Topping****
1/2 cawan koko van houten
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak.

Utk topping nie, cik bunga tambah susu cair utk balancekan kelikatan topping tersebut...adjust2 tambah susu cair masa godak atas api....

CARA2
  1. Pukul telur hingga kembang
  2. Masukkan gula dan pukul lagi
  3. Masukkan minyak masak
  4. Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul hingga sebati.
  5. Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak * Oven cik bunga pakai suhu 170, api atas bawah, 45 minit dah cukup utk baking kek nie...cucuk lidi pada kek utk tau dah masak ke lom.
  6. Utk toppingnya, masukkan semua bahan2 ke dalam periuk ke....kuali ke....dengan api kecil panaskan sampai nampak dah ok...curahkan pada kek yang dah sejuk..
Dah siap kek kita yang Ohhhh sedaaaaapnya!!!!

Ok....dah siap menaip....taip nie taw huuuuu bukan copy paste....

SELAMAT MENCUBA

0 comments: