Friday, January 20, 2012

Hape entah!

Salam fren.....

Minggu ini saya agak stress terlampau...sampai segala-galanya tak bermaya...jangan kata masak, sehingga pelbagai perkara saya tidak mampu nak lakukan dengan baik.

Pertama:
"saya nak kunci bilik pemulihan ya....pagi saya nak suruh PAR buka....kadang2 saya nak masuk"
hohohoooooooooo...... redha kan aje la, itu kelas bukan milik mutlak saya...cuma saya cakap, kena kunci juga sebab takut barang hilang, jadi dia setuju grill tidak dibuka, cuma pintu kayu sahaja. Jadi, bilik yang selama ini menjadi kawasan privasi saya sudah tidak lagi menjadi privasi... saya perlu melakukan 5S. Tapi bila????

Kedua:
"mural di luar kelas, awak take time la..tapi janganlah sampai hujung tahun tak siap2"
huhuuuuuuuuuuu saya kena lukis mural di dinding.... cuti tahun baru cina saya perlu dikorbankan!

Ketiga:
Selama ini saya parking di kantin.....semalam, pagar kantin dimangga.....saya kena bersesak-sesak dengan kereta2 lain di parking depan....cuba imagine ada 122 orang guru...ada pasti ada lebih kurang 100 kereta satu masa camne????? cikgu lelaki yang lagi sorang tu yang jarang marah pon...semalam saya tengok dia marah
"kak...esok saya parking depan keta dia....akak parking belakang keta dia....semua tak boleh!"
huuuuuuuuuuuuuuuuuuu semalam keta saya  meredah lopak utk keluar kerana ada keta blocking keta saya...then saya dah nak balik, sape nak tunggu lagi...dahla balik pon lewat....

Keempat:
Segala macam carta la hape benda la...sistem failing la....macam2 benda pengkeranian harus dilakukan. Ada markah ya...ada jadual markah. Sekiranya hasil yang kurang menarik, maka C la markahnya.... stress tak????? aku stressssssssssssssssssss...... kalau dulu, kita buat sehabis baik utk kepuasan diri. Sekarang kita kena buat dalam kadar segera dengan hasil yang "oh amazing!!!" dek kerana takut dapat markah C. Kerja2 mengajar juga harus perfect.... dia dah request suruh saya ambil lebih ramai lagi.... sekarang nie dah 20 org.... nak suruh saya ambil lagi 30 ke utk mencukupkan 50????? saya sungguh tertekan.... saya bukan mengajar budak yang bak tepung naik sendiri ya... Ini saya mengajar ibarat tepung yang bantat....kena uli kena adjust kena perah seluruh tenaga bagi tepung ini naik.... itupun tak pasti lagi tepung ini akan menjadi.... kadang2 memang bantat tak boleh nak bantu...huuuuuuuuuuuuu

Kelima:
Yang pasti saya sangat stresss dengan pentadbiran baru.... nafas saya berat....kepala saya mulai sakit semula....adakah migrain saya kembali???? Segala2nya harus perfect.... saya tak larat nak harungi kerja yang macam ini.... kalau dulu, seronok nak datang kerja....sekarang dahla dari rumah dah stress melaungkan perkataan "cepat....cepat..." kepada anak2.... saya rasa anak2 pon stress jugak tgk emak dorang betul2 stess. Kalau dulu lewat 10 minit pon bos tak kisah....sekarang, dahla kena awal 1/2 jam dari dulu, on time pon dah stress kerana kata dia "awak harus berkata kepada diri sendiri sekiranya sampai on time dengan perkataan -teruknya saya-" maksudnya awak harus sampai lebih awal.
Saya harus menguruskan 3 sesi persekolahan anak2... aqilah skolah agama, balik sekolah agama mengaji pula. Kemudian adik muhd pula sekolah tadika.....adakala kena hantar kalau tak mampu nak kejar jadual van yang awal... bila kena hantar maksudnya, aqilah harus dalam keadaan siap juga utk ke sek kebangsaan pula...begitu juga saya yang perlu siap juga utk bekerja.. lepas hantar adik muhd ke skul, saya bekejar pula utk ke sek kebangsaan. Adakala perlu singgah pula rumah babysitter menghantar keperluan adik muhd.

Jutaan ampun dan maaf kepada ahli keluarga saya... kerana saya betul2 tak larat dan tak mampu nak masak... saya cukup letih.... penat dalam keadaan tertekan...
Saya berdoa....agar stress saya ini cepat pergi dengan keadaan alah bisa tegal biasa.....

2 comments:

Mama Mirza said...

wah... sabar².. aku yang baca pon stress.. betul² teruji nih.. aku doakan Allah permudahkan segala urusan ya... sian ko.. :(

Cikgu Nana said...

itulah.....

harus positifkan diri.....
harap2 janganlah aku bertukar menjadi naga huuuuu.....sebab aku nie pon buruk perangai gak kalau dah ilang sabar.....

InsyaALlah....have to take positive...positive....positive...