Friday, January 27, 2012

Keras Tanganku.....

Salam fren...

Kejam celik dah jumpa jumaat dah... huhuwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa cuti dah nak abes..... setelah 3 hari berhempas pulas mencantikkan luar kelas...

  1. Hari pertama - mengecat dinding..... kaler kuning kat dinding dan purple kat tiang. Cikgu lagi sorang tolong cat jugak sampai siap. Start draw dan kaler sesikit bahagian pintu blakang. Penatnya ya rabbi.....Dulu masa belom ada dua guru yang mengajar pemulihan, saya cat sensorang luar kelas tu..... macam nak menangis!
  2. Hari kedua - Sambung draw dan kaler bahagian pintu belakang. Sebelom balik draw dan kaler sesikit bahagian tengah. Letih! Lapar sampai gelap-gelap mata masa mewarna. Cikgu lagi sorang takde sebab gi universal studio. 
  3. Hari ketiga - Dah pesan siap2 suh cikgu yang sorang lagi tu datang skali....tolong cat dan ape2 yang patut la. Siapkan mewarna bahagian tengah kelas.... siap!. Wording tunggu guru besar dapat ilham nak tulis ape.
Meh tengok hasil kerja selama 3 hari.... Ini aje yang mampu saya lakukan..... nak lebih lagi saya tak mampu....jom layaaaaaan.....

sama tapi tak serupa... free draw okeh.... not an easy task colouring kat dinding huuuuu.
Pintu lom cat lagi.... dah tak larat!
Cikgu lelaki lagi satu tu tak usik gambo2 nie sebab dia tak reti.

Cak!! ini kat bahagian tengah.... gambo ini berdasarkan proposal kat bos.... masih kosong...nantila bebila kalau berkesempatan akan menambah gambo2 yang perlu... nampak macam weird mushroom 2 ketol tu. Ambil masa yang lama nak kaler huuuuu.
Yang kuning masih basah tu lom kering sebab ada menitis sikit kaler biru kat situ.
Warna hijau utk board tu pakai cat yang skolah ada....belasah jek la, takkan nak beli gara2 cenonet tu.

Hah... kat bawah nie ler orang yang bertanggungjawab mengecat, melukis dan mewarna.....hehehehe

itu kupu2 watak tambahan k hihi. Gambar ini akan menjadi bukti kepada hasil tangan saya, biasanya akan dimasukkan dalam report tahunan panitia.

Oh herggggggggggggggggghhhhhh.... mengeliat kepenatan... penat wooo.... bukan jenis yang semulajadi berbakat.... keras tangan! ini je yang saya mampu..... 

##################### &&&&&&&&&&&&&&& ###########################

Okeh.... hari ini saya teringin nak makan kerabu mangga!!! hahahahaha..... ini gara2 tengok ayunasia punye blog ler ada kerabu mangga dalam post dia.
Semalam beli 2 biji pelam muda. Agak besar saiznya... semalam guna separuh...arini guna lagi separuh....sayang pulak kalau tak dilakukan sesuatu, nanti buruk camtu aje kat peti sejuk sebab dah kopek.

see.... banyakkan 1/2 biji..... aduuuuuuuuh sedapnya makan!.


Meh tengok pemanggang ajaib saya melakukan keajaiban lagi hahahahaha.... hari nie gunakan ikan caru pulak... sumbat jugak dengan adunan lada kering, bawang putih, bawang merah, halia, serai, daun kunyit..dan sedikit air asam, garam dan gula secukup rasa. 

Menggunakan daun pisang untuk mengelakkan isi ikan terlalu kering.
Daun pisang juga menambah perisa kepada ikan....
Muat 3 ekor skaligus, ikan agak besar dengan 3 ekor tu sekilo lebih sikit. 

walla!! shedappp....jangan dilupakan sambal kicap cucur limau kasturi....umangaih!!...meleleh air liuq

Takkan kering aje kan.... meh layan sayur air....

gabungan bawang besar, bawang putih dan halia yang dikisar atau tumbuk memberi kelainan dalam rasa....
cubalah....ndap!

OK.... esok saya takmo mengidam nak makan ape2 sebab saya takmo masak hahahaha..... ada keja kawin kat eto4.... nak balik kota kejap.

THE END

3 comments:

Mama Mirza said...

sedap... nak sket....

Cikgu Nana said...

Shedapppp.... Paling shedappp kerabu pelam tu sehingga menjilat siku hahahahaa..... Tekak kampungku masih menebal hihihihi

Asmida said...

perrrghh... macam sedap jerk.... AT4? keje kawin sapa?... Yana, aku nak mintak no tel ko lah... no ko dah ilang dlm hset aku... ingat nak jemput ko keje kawin adik Apai.. tengok no tel x der rupanya.. x bwk laptop g umah mak apai weekend lepas...so, x dpt contact ko...