Friday, February 10, 2012

adeeeeeeeh.....

Dah mula dahhhhh..... hukhukhuk

Memula as cerita pasal rumah... teingat deko rumah yang cam showhouse tu... berkilat rumah dia....

Pastu si enot plak cerita pasal rumah sebuah.... dia nak bina kat tanah lot yang dia beli tuuuuuu......

Aku?????? aritu ada jugak dah deposit tanah lot kat tiram.... tapi tak jadi beli sebab budak bank tu sengal!! malas nak cerita wat sakit ati... terbang seribu duit aku cam tu aje.... tambah tolak... bukan rezeki aku.....

Cerita pasal rumah nie.....
Banyak yang kena ambil kira...
Tempat kerja...
Jarak nak ke airport....
Senang nak kuar hiway ke tidak......
Itu yang paling penting....

sebab.... suamiku.... ayah kepada anak-anakku..... kerja dia memang memerlukan dia slalu gi airport.. slalu gunakan hiway ke sana ke mari.... so, memang tokleh nak duk kawasan yang agak  ke dalam sikit....

bila dah duk agak ke depan sikit.... mula lah... hartanah beratus kali ganda dari yang agak ke dalam sikit.... bukan jauh pon, anggaran 30 minit jek beza, tapi kalau jem????  pernah tertinggal kapal terbang suatu masa dulu......

aku pernah terlintas di dalam hati.... ingin memiliki rumah yang ada tanah yang luas.... boleh bercucuk tanam pokok buah-buahan.... anak2 boleh bermain di laman.....untuk ada swimming pool??? hihihi....itu lain kali la fikir...... cahaya & angin boleh masuk ke dalam rumah dengan banyak..... rumah yang besar dan cantik.....
macam2 angan2....dunia oh dunia......

cuba imagine.... kalau semi D dah harga 700 ribu.... agak2 dengan jumlah duit yang begitu.... berapa besar rumah yang boleh kita buat di atas sebidang tanah.... katalah, 700 ribu tu dah masuk harga tanah sekali..... phewwwww.... kompom banggelowww siap dengan swimming pool....

Tetapi, kat KL... ada ke tanah lot lagi???....rasa2 main juta2 jek....
Tu semi D yang 700 ribu kat seri alam nie.... kat kL mau , maen juta-juta....
Sebab utk rumah 3 tingkat yang harga 1/2 juta kat seri alam nie, kat KL berharga 2 juta.....

Aduuuuuuuh, maen juta-juta jek... rupiah ok la jugak.....

Kenapa KL menjadi ukuran????
Sebab.... sekiranya ada rezeki, insyaAllah suami akan bertukar ke KL.....
Maka nya????????......
Segala2nya akan main juta-juta????
Mampu kah????
Penat bekerja.... tapi nilai wang yang diperolehi macam takde nilai bila perlu membayar dengan sangat banyak berbanding dengan orang yang duduk di luar bandar......

Apapon..... jalan ke hadapan..... teruskan berjalan....
Apa yang ditempuh di hadapan belum pasti lagi....
Berdoa semoga senantiasa murah rezeki... dan dipermudahkan segala-galanya....amin..amin...amin....

ini pakar motivasi cakap "ubah diri luar & dlm ~ hidup bahagia dan bermakna"

4 comments:

Mama Mirza said...

AMin.. semoga dipermudahkan... nak request.. ajar buat cekelat bulih??

Cikgu Nana said...

Boleh... Kena kumpul bhn dulu... Nanti ada masa, wat

Asmida said...

ye.. setuju tu.. kalau dok Kl lagi lah kena cukup ongkosnya baru happy... apa lagi dengan jalan yang selalu jem... uh... lagilah kena kuat semangat... bayar tol lagi.... Jiwa kena kental!... ini antara sebab permohonan aku untuk cuti2 M'sia ke KL SELALU ditolak sama sekali... dia tak suka keadaan sebegitu..... apa lagi nak duduk sana.... :(

Cikgu Nana said...

heeee..... itulah realitinya duduk di KL... segala2nya mahal....

kalau jadik cikgu duduk KL kompom miskin.....sebab tu KL slalu banyak kosong :)
Melainkan suami bergaji lebat....