Monday, February 13, 2012

Akhirnya.... sudah ku tunaikan Hajat.....

Salam fren.....

Dah lama kan dengar saya bebel-bebel... pening la hapa la..... macam2 ada cam asteroooo.

Akhirnya, semalam tertunai sudah hajat utk memberi ayah pakai kereta baru.

Bermula dengan Saga yang ayah sgt2 tak suka itu.... walau dibelikan yang paling special, SE pon ayah takmo....bak kata dia "umpama kawin paksa" ish3.... ada ke cam tu? sedeyyy jek bunyinya.
Atas doa ayah, saga tak kuar-kuar!... 2 bulan nak tunggu???? sorry.... saya tidak terlalu sabar okeh....

Kemudian, cancel saga.
Bila tau aje tak jadi saga beli mybee.. ayah yang deman terus kebah demam. Endorfin mempengaruhi heee
Saya pegi balik perodua, rabu masukkan downpayment, khamis sign agreement, sabtu kereta kuar..... Mudahnya jika Allah permudahkan. 4 hari sahaja dah selesai urusan.

Sabtu masa bawak balik rumah, jiran sebelah tegur suami... "dah tak muat dah tu Lil" merujuk kepada parking yang dah tak muat..... 4 kereta... cam tomahok gitu hehehehehe...... kami pon menerangkan itu kereta kami belikan utk ayah.... walau utk ayah, tapi no plat still sama dengan kelisa sebab merujuk kepada.... kami tuan punya keatas kereta itu.... ngehngehngeh.... cuma ayah yang bawak....

Semalam, kereta nie dah berada di garaj ayah.....


Cantikkan.... ada gps, bluetooth.. touch screen.....1.5 Special Edition.
Siap ada bantal cameron tuuuuu.... dah beli siap2 ek utk keta baru :)

Semalam dah setkan radio kegemaran ayah 'klasik nasional' hahahaha sentap!.... mendayu-dayu bila berkumandang..... meleleh-leleh taik telinga bila dengar yang betol2 tak mo nak dengar hihihihi.....


Jadik, secara rasminya...... uhuk-uhuk.... dengan nada sedeyyyy "kesian si tua nie... pegi mancing aje la gamaknya" kata ayah....

see.... honda accord tuuuuuuu.... jgn sentap k
bapak saya punye... dah puas saya lenjan masa praktikal dan mula2 keja dulu heeee
banyak jasa kereta nie.....
tapi dah banyak masalah sebab dah lebih 20 taun..... cukup time dah.....
masih boleh berjalan di atas jalan raya, roadtax idop....
Ikut ayah gi mancing k... bawak enjin bot.


Okeh.... kepada sesiapa yang dah  berangan nak bawak ke nak lenjan ke mybee saya..... emm, usah bermimpi ya.
Syarat utama masa nak beli dulu..... hanya ayah saje yang berhak bawak. Kalau ayah di sebelah, baru boleh ada orang lain yang bawak... kuku besi eh bunyinyer hikhikhik....... suka hati ai la... ai yang bayar okeh. Nama hingga ke insurans pon nama ai dengan ayah saje.....

Sesape yang baru nak dapat lesen tu.... bawak ler 6600 tu, kompom boleh heeeeeeeeee...... lesen baru, toksah bawak keta baru, senggol sana la senggol sini la..... bagus bawak yang paling buwok... berkesan! heee......

Okeh... banyak pulak syaratnya.... takpe2... demi kesejahteraan kereta pertama dalam hidup saya.
Ya.... itu lah kereta pertama yang saya beli dalam usia ini.....
Semoga selamat, tiada apa2 pon yang buruk berlaku.....
Arini emak buat bubur merah. Ayah dah niat.

Rabu nie ayah bawak emak ke hospital ada appointment..... taklah ayah penat sangat berbanding dulu dengan aircond yang tak semengah, manual..... Now, semua baru.... auto lagi.

Sekian.... lega dah....  terima kasih ya Allah.

3 comments:

Asmida said...

Alhamdulillah... Moga jadik anak yang solehah.. semoga semakin diberkati yang esa.. membantu ibu dan bapa..... Selagi ada hayat, selagi kita mampu.. bantulah mereka seadanya......

Mama Mirza said...

Alhamdulillah.. semoga pak hashim boleh tersenyum lebar.. hehe.. :)

Cikgu Nana said...

pak asim bukan senyum lebar lagi.... siap nak bungkus pakai selimut tu takut habok dengan kucing naik hahahahaha........

biarlah.... kesian emak dan ayah, ada jugak rezeki rasa kereta baru.

saat ku tinggalkan keta tu semalam, tiada rasa sedih atau apa pon, kerana memang dah set dalam kepala, ayah punya.....

InsyaAllah, akan ada rezeki yang lebih besar Allah akan beri...
Percaya pada janji Allah....
InsyaAllah....